Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal mensen met diabetes naar 1,4 miljoen in 2040

Aantal mensen met diabetes naar 1,4 miljoen in 2040

AMERSFOORT (ANP) - Het aantal mensen in ons land met diabetes blijft de komende twintig jaar flink stijgen, naar ruim 1,4 miljoen in 2040. Dat verwacht het Diabetes Fonds. Het baseert zich op cijfers van de instituten Nivel en RIVM.

Vorig jaar waren in de Nederlandse huisartsenpraktijken ruim 1,1 miljoen mensen met diabetes bekend, maar door bevolkingsgroei en vergrijzing gaat dat aantal oplopen, aldus het fonds in opmaat naar de Wereld Diabetes Dag, komende zaterdag.

Volgens algemeen directeur van het Diabetes Fonds Etelka Ubbens zijn de cijfers zorgwekkend. Het Diabetes Fonds vraagt de voedselindustrie en de politiek actief mee te helpen om gezond leven makkelijker maken en overgewicht te bestrijden, want dat kan ook in de strijd tegen diabetes type 2 veel schelen.

Leeftijd

In 2019 werden er 110.000 mensen met type 1 geteld en 1.030.000 met type 2. In 2040 zijn het er naar verwachting respectievelijk 130.000 en 1,3 miljoen. Bij diabetes type 2 moeten patiënten zich aan voedings- en bewegingsadviezen houden en vaak ook medicijnen nemen. Soms moet iemand met type 2 ook insuline spuiten. Mensen met diabetes type 1 moeten altijd insuline inspuiten of een insulinepomp dragen.

De gemiddelde leeftijd waarop diabetes type 2 wordt vastgesteld is sinds 2011 ook flink lager geworden. Deze ging van 62,9 jaar naar 60,6 jaar. Vanaf het 40e levensjaar komt het vaker voor, maar gebleken is dat naar schatting 3600 twintigers en ruim 15.000 dertigers ook al diabetes type 2 hebben. En er zijn zelfs enkele honderden tieners met deze kwaal. Diabetes type 1 komt bij alle leeftijden voor, maar wordt beneden de 35 jaar het vaakst vastgesteld.

Problemen

Diabetespatiënten hebben vaak ook andere problemen, met name hart- en vaatziekten, maar ook oogaandoeningen en stofwisselingsaandoeningen komen voor.

Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van diabetes type 2, aldus het fonds. "Ruim de helft van het aantal gevallen van diabetes type 2 is te voorkomen door gezonder te leven. En een gezonde leefstijl helpt mensen die al diabetes type 2 hebben hun klachten en de kans op bijkomende aandoeningen te verminderen."

Meer uit Gezond

Kabinet 'zwijgt in alle toonaarden' over kanker, vindt KWF

AMSTERDAM/DEN HAAG (ANP) - Het kabinet "zwijgt in alle toonaarden" over kanker terwijl er jaarlijks in ons land 165.000 nieuwe kankerdiagnoses worden gesteld, aldus KWF Kankerbestrijding op Prinsjesdag. Intussen wordt er fors bezuinigd op wetenschap, terwijl onderzoek naar bestrijding van de ziekte hard nodig is.

7 minuten geleden
Agema wil 'even de tijd' om zorgbeloftes in te lossen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema wil "even de tijd" hebben om de zorgbeloftes die zij maakt in te lossen, zegt zij tegen de NOS. Ze herhaalt de beloftes dat zij het eigen risico wil verlagen, het arbeidstekort in de zorg wil terugdringen, en van streekziekenhuizen het "fundament van de zorg" wil maken.

33 minuten geleden
Aftrek vervoerskosten bij ziekte wordt simpeler, belooft kabinet

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in verband met een ernstige ziekte of handicap veel extra kilometers maken, kunnen daar vanaf volgend jaar veel makkelijker belastingaftrek voor krijgen. Zij mogen 23 cent per kilometer aftrekken, en daarnaast een vast bedrag van 925 euro.

55 minuten geleden
Vaccinaties door verloskundigen en op school in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag hoopt met diverse maatregelen de lage vaccinatiegraad in delen van de stad omhoog te krijgen. Verloskundigen van vijf praktijken gaan vanaf nu zelf kinkhoestvaccins aanbieden aan vrouwen die 22 weken zwanger zijn. De jeugdgezondheidszorg gaat bovendien in oktober op een middelbare school alsnog de standaard kindervaccinaties aanbieden aan scholieren die deze niet hebben gekregen. Het gemeentebestuur noemt het zelf "scherpe maatregelen".

22 uur geleden
Afgelopen week 36.000 nieuwe afspraken voor coronaprik gemaakt

UTRECHT (ANP) - Ongeveer 36.000 mensen hebben vorige week zelf een afspraak gemaakt voor een nieuwe vaccinatie tegen het coronavirus. Een week eerder waren er 32.000 nieuwe afspraken gemaakt en de week daarvoor zo'n 13.000. Volgens GGD GHOR Nederland zijn nu in totaal zo'n 81.000 afspraken gemaakt voor de prikronde, die maandag is begonnen.

1 dag geleden
ABN AMRO: plannen kabinet pakken impact vergrijzing niet aan

AMSTERDAM (ANP) - Het nieuwe kabinet legt met de maatregelen uit het hoofdlijnenakkoord en de gelekte besluiten niet de bouwstenen die nodig zijn om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Dat zegt ABN AMRO voorafgaand aan de presentatie van de kabinetsplannen op Prinsjesdag. De vergrijzing vormt volgens de bank een "belangrijke uitdaging" voor Nederland op de lange termijn.

1 dag geleden
Ziekenhuizen: kabinet hoopt wel erg op AI en minder schrijfwerk

UTRECHT (ANP) - Het kabinet leunt voor het oplossen van het personeelstekort in de zorg "wel erg sterk" op de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie en het terugdringen van administratieve lasten, vindt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Ze dringt er bij de regering op aan om "steviger stappen" te zetten, waaronder "extra loonruimte voor de middengroepen in de zorg". Ook moet de financiële slagkracht van ziekenhuizen worden verbeterd, aldus de ziekenhuisclub.

3 dagen geleden