Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal mensen met diabetes naar 1,4 miljoen in 2040

Aantal mensen met diabetes naar 1,4 miljoen in 2040

AMERSFOORT (ANP) - Het aantal mensen in ons land met diabetes blijft de komende twintig jaar flink stijgen, naar ruim 1,4 miljoen in 2040. Dat verwacht het Diabetes Fonds. Het baseert zich op cijfers van de instituten Nivel en RIVM.

Vorig jaar waren in de Nederlandse huisartsenpraktijken ruim 1,1 miljoen mensen met diabetes bekend, maar door bevolkingsgroei en vergrijzing gaat dat aantal oplopen, aldus het fonds in opmaat naar de Wereld Diabetes Dag, komende zaterdag.

Volgens algemeen directeur van het Diabetes Fonds Etelka Ubbens zijn de cijfers zorgwekkend. Het Diabetes Fonds vraagt de voedselindustrie en de politiek actief mee te helpen om gezond leven makkelijker maken en overgewicht te bestrijden, want dat kan ook in de strijd tegen diabetes type 2 veel schelen.

Leeftijd

In 2019 werden er 110.000 mensen met type 1 geteld en 1.030.000 met type 2. In 2040 zijn het er naar verwachting respectievelijk 130.000 en 1,3 miljoen. Bij diabetes type 2 moeten patiënten zich aan voedings- en bewegingsadviezen houden en vaak ook medicijnen nemen. Soms moet iemand met type 2 ook insuline spuiten. Mensen met diabetes type 1 moeten altijd insuline inspuiten of een insulinepomp dragen.

De gemiddelde leeftijd waarop diabetes type 2 wordt vastgesteld is sinds 2011 ook flink lager geworden. Deze ging van 62,9 jaar naar 60,6 jaar. Vanaf het 40e levensjaar komt het vaker voor, maar gebleken is dat naar schatting 3600 twintigers en ruim 15.000 dertigers ook al diabetes type 2 hebben. En er zijn zelfs enkele honderden tieners met deze kwaal. Diabetes type 1 komt bij alle leeftijden voor, maar wordt beneden de 35 jaar het vaakst vastgesteld.

Problemen

Diabetespatiënten hebben vaak ook andere problemen, met name hart- en vaatziekten, maar ook oogaandoeningen en stofwisselingsaandoeningen komen voor.

Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van diabetes type 2, aldus het fonds. "Ruim de helft van het aantal gevallen van diabetes type 2 is te voorkomen door gezonder te leven. En een gezonde leefstijl helpt mensen die al diabetes type 2 hebben hun klachten en de kans op bijkomende aandoeningen te verminderen."

Meer uit Gezond

Verdachte verpleger ontkent, werkt mee aan onderzoek

ASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, ontkent dit volgens zijn advocaten. Ze laten vrijdag weten dat hun cliënt heeft meegewerkt aan het opsporingsonderzoek en meermalen uitgebreid heeft verklaard bij de politie.

3 dagen geleden
Alpe d'HuZes haalt ruim 17 miljoen euro op voor kankeronderzoek

ALPE D'HUEZ (ANP) - De zestiende editie van het sportieve evenement Alpe d'HuZes heeft ruim 17 miljoen euro opgeleverd voor kankeronderzoek. De 5000 deelnemers beklommen donderdag fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Franse berg Alpe d'Huez om het geld op te halen, volgens de organisatie "een bedrag om trots op te zijn".

3 dagen geleden
Kuipers steekt 32 miljoen euro in onderzoek langdurige covid

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) steekt 32 miljoen euro extra in onderzoek naar langdurige covid en een zogeheten "expertisenetwerk" dat ervoor moet zorgen dat effectieve behandelingen zo snel mogelijk terechtkomen bij patiënten en zorgmedewerkers. Over klachten die lang aanhouden na een coronabesmetting is namelijk te weinig bekend, vindt de bewindsman.

3 dagen geleden
Staatssecretaris: overgewichtcijfers jongeren zijn heel zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - Dat een op de vier Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar overgewicht heeft, vindt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) "heel zorgelijk voor onze gezondheid". Het statistiekbureau CBS meldde donderdagmorgen dat op de lange termijn sprake is van een stijging van het aantal jongeren dat te zwaar is. Van Ooijen noemt het voorkomen en terugdringen van overgewicht "een van de grote gezondheidsvraagstukken van deze tijd".

3 dagen geleden
Ziekenhuis staat nog steeds achter aangifte tegen verpleger

ASSEN (ANP) - Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) staat nog steeds achter de aangifte tegen de voormalige verpleger die in verband wordt gebracht met een twintigtal sterfgevallen, hoewel de man nu vrijkomt. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldde donderdag dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".

3 dagen geleden
GGD'en: gelijke kansen nodig om overgewicht tegen te gaan

UTRECHT (ANP) - Het is belangrijk dat alle kinderen en jongeren dezelfde kansen krijgen voor een gezond gewicht. De kracht zit hem in samenwerking tussen alle betrokken instanties, zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. "Het is belangrijk dat jongeren weten waar ze terecht kunnen voor hulp."

3 dagen geleden
Verdachte van sterfgevallen ziekenhuis Assen komt vrij

ASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, komt vrij. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldt dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".

3 dagen geleden