Aantal mensen dat boosterprik haalt, daalt snel
BILTHOVEN (ANP) - De piek van de boostervaccinaties tegen het coronavirus is achter de rug. Vorige week hebben iets meer dan 1,1 miljoen mensen een oppepprik gekregen. Een week eerder haalden bijna 1,9 miljoen mensen zo'n inenting, en de week daarvoor ruim 1,6 miljoen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in zijn wekelijkse overzicht.
Meerdere GGD'en lieten eerder al weten dat de piek was geweest. Ze kregen daardoor ruimte om mensen zonder afspraak een boosterprik aan te bieden. Dat zou het voor jongeren gemakkelijker moeten maken om de inenting te halen.
Ongeveer 90 procent van de 60-plussers heeft een boosterprik gehaald, meldt het RIVM. De opkomst in de overige leeftijdsgroepen is niet bekend.
7,6 miljoen mensen geboosterd
In totaal hebben nu ongeveer 7,6 miljoen mensen een boosterprik gekregen. Dat komt neer op ongeveer 53 procent van alle volwassen Nederlanders.
Ook de animo voor de overige prikken daalt wat. Bijna 11.000 mensen haalden vorige week hun eerste prik, tegen bijna 14.000 in de week ervoor. Verder kregen bijna 20.000 mensen een tweede prik, het laagste aantal sinds april.
Ongeveer 500 mensen kregen vorige week een aanvullende prik, het laagste aantal sinds die inenting beschikbaar is. Deze mensen hebben een ernstige afweerstoornis. Na de eerste prikken hebben ze mogelijk niet genoeg bescherming tegen het coronavirus opgebouwd.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Het aantal vacatures in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is in het tweede kwartaal van dit jaar gestegen naar 9800, het hoogste aantal sinds er in 2018 met tellen werd begonnen. Begin dat jaar waren er 3700 banen vrij. "Op elke duizend banen in de ggz waren er 74 vacatures", aldus statistiekbureau CBS over de situatie nu.
3 uur geledenMARRAKECH (ANP/RTR) - In Marokko is voor het eerst mpox vastgesteld, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Of het gaat om een besmetting met de virusvariant waar internationaal de grootste zorgen over bestaan, is nog onbekend.
14 uur geledenVORDEN (ANP) - Werknemers van negen apotheken in met name de Achterhoek leggen vrijdagmiddag het werk neer om de eisen voor een nieuwe cao kracht bij te zetten. Eerder deze week voerden collega's in Zuid-Holland al een dergelijke actie. Vakbonden FNV en CNV zeggen dat dit soort protesten door zullen gaan zolang er geen "acceptabel bod" komt van de werkgevers.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil de donatie van een deel van de Nederlandse voorraad mpox-vaccins aan Afrika doorzetten. Een Kamermeerderheid heeft zorgminister Fleur Agema daarom officieel gevraagd. De minister heeft al gezegd een schenking niet te blokkeren als de Kamer erop staat.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - Gezondheidsinstanties zijn druk bezig met het aanpassen van het Rijksvaccinatieprogramma. In 2025 veranderen vier vaccinatiemomenten. Door te schuiven in het schema moeten kinderen een nog betere bescherming krijgen tegen besmettelijke infectieziekten, legt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om geen hete vloeistof te gieten in glazen uit de Pokal-serie van IKEA. De glazen kunnen uit elkaar spatten bij een plotseling groot temperatuurverschil. De winkelketen adviseerde eind juli zelf al om de glazen neer te zetten in plaats van ze in de hand te houden bij het inschenken van een hete drank, maar die waarschuwing gaat volgens de NVWA niet ver genoeg.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan de Gezondheidsraad ligt, komt er een maximale hoeveelheid kwartsstof waar mensen tijdens hun werk aan blootgesteld mogen worden. Dat moet het risico op longkanker, silicose, hart- en vaatziektes en andere gezondheidsklachten verminderen.
2 dagen geleden