
Aantal levensdelicten sinds eeuwwisseling bijna gehalveerd
DEN HAAG (ANP) - Moord en doodslag komt steeds minder voor in Nederland. Vorig jaar zijn 125 mensen hierdoor om het leven gekomen. Dat is bijna een halvering vergeleken met het begin van de eeuw. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het aantal levensdelicten is iets gestegen ten opzichte van 2018, toen 119 mensen hierdoor om het leven kwamen. Sinds 2000 is vooral het aantal slachtoffers tussen de 30 en 40 jaar afgenomen. De onderzoekers hebben hiervoor gekeken naar dossiers van het Openbaar Ministerie en doodsoorzakenformulieren van artsen of lijkschouwers. In de meeste zaken had de rechter nog geen uitspraak gedaan.
In bijna twee derde van de gevallen was het slachtoffer een man. Deze mannen waren in de helft van de gevallen tussen de 20 en 40 jaar.
De statistici hebben cijfers over de afgelopen vijf jaar bestudeerd om te vergelijken onder welke omstandigheden mannen en vrouwen om het leven werden gebracht. Vrouwen werden in bijna zes op de tien gevallen door hun partner of ex van het leven beroofd. Bij mannen kwam dat amper voor. Zij werden vaak door een kennis of vriend(in) vermoord of door een onbekende dader. In een op de zes gevallen ging het bij mannen om een afrekening in het criminele circuit.
De rechter wijst meestal mannen aan als schuldige voor een levensmisdrijf of een poging daartoe. In 2019 was dat negen op de tien keer zo. Toen werden met name zaken uit 2018 behandeld.
Een derde van alle levensdelicten werd vorig jaar gepleegd in een van de drie grootste steden. Ook relatief gezien komen levensmisdrijven hier veel voor. De afgelopen vijf jaar waren 2 op de 100.000 Amsterdammers slachtoffer van moord of doodslag, terwijl het landelijke gemiddelde 0,7 bedraagt. Ook Rotterdam en Den Haag zitten hier ver boven.
Meer uit Binnenland
BRUSSEL (ANP) - Een diplomatieke oplossing in het conflict met Iran moet "permanent" zijn, vindt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken). "Dat is beter dan dat iedere paar jaar het Iraanse programma wordt gebombardeerd", zei hij na afloop van een vergadering met de EU-ministers. Volgens Veldkamp is er binnen de EU brede overeenstemming over de noodzaak tot een diplomatieke oplossing.
1 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt de radiologische situatie in Iran "nauwlettend in de gaten". Meerdere nucleaire installaties in dat land waren afgelopen weekend doelwit van aanvallen door de Verenigde Staten.
1 uur geledenABBENES (ANP) - De activisten van Extinction Rebellion (XR) die maandagmiddag werden aangehouden toen ze probeerden om de afgezette snelweg A44 te blokkeren, zijn weer vrijgelaten. Dat meldt de politie. Ook twee opgepakte journalisten van het Leidsch Dagblad, die verslag wilden doen van de actie, zijn weer vrij.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag staat ongeveer 8 kilometer file. Dat komt doordat twee rijstroken dicht zijn vanwege de NAVO-top. Rijkswaterstaat waarschuwt opnieuw om snelwegen in de Randstad te vermijden als dat kan.
4 uur geledenABBENES (ANP) - Zeker 31 mensen zijn maandag gearresteerd bij een poging van Extinction Rebellion om de snelweg A44 te blokkeren. Dat laat de politie weten. Het is niet bekend waar ze naartoe zijn gebracht. Over de juridische gevolgen, zoals mogelijke vervolging, is ook nog niets bekend.
5 uur geledenABBENES (ANP) - In een noodverordening voor de NAVO-top staat dat demonstraties niet zijn toegestaan op of bij de A44. Op grond daarvan zijn journalisten weggestuurd toen ze verslag deden van een poging van Extinction Rebellion om de snelweg te blokkeren. Dat laten de gemeente Haarlemmermeer en de politie van Noord-Holland weten.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie moet journalisten niet oppakken maar met rust laten, ook tijdens de NAVO-top. Dat zegt Peter ter Velde van PersVeilig, een meldpunt voor geweld en agressie tegen journalisten.
6 uur geleden