Aantal gevallen van apenpokken in Nederland stijgt naar 60
BILTHOVEN (ANP) - Zestig mensen in Nederland zijn in de afgelopen weken positief getest op het apenpokkenvirus. Dat zijn er zes meer dan afgelopen dinsdag. Vorige week donderdag stond de teller op veertig gevallen. Alle tot nu toe bekende patiënten zijn mannen die seks hebben met andere mannen, laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag weten.
Een deel van de besmettingen is te herleiden naar een uitbraak op het Belgische festival Darklands, een fetisjevenement. Gezondheidsdiensten benadrukken wel dat iedereen apenpokken kan krijgen na nauw contact met iemand die is besmet.
Het virus komt van oorsprong voor in Afrika. Sinds enkele weken gaat het rond in voornamelijk Europese landen. Op vrijdag 20 mei werd voor het eerst gemeld dat iemand in Nederland de ziekte had opgelopen.
Mild ziekteverloop
Mensen kunnen het virus oplopen door nauw (huid)contact met iemand die het bij zich draagt. Naast kenmerkende bultjes op de huid kunnen patiënten last krijgen van koorts, hoofdpijn, rugpijn en gezwollen lymfeklieren. Meestal is het ziekteverloop vrij mild, maar bij complicaties kan de aandoening dodelijk zijn.
Mensen die voor 1974 zijn geboren zijn nog gevaccineerd tegen de 'gewone' pokken, die toen nog rondgingen op de wereld. Dat vaccin zou volgens deskundigen ook nog bescherming kunnen geven tegen apenpokken.
Wie positief test op de ziekte, moet in isolatie. Dat betekent dat diegene geen contact met anderen mag hebben totdat de klachten over zijn. Nauwe contacten, zoals gezinsleden en sekspartners, moeten uit voorzorg in quarantaine. Zij kunnen door de GGD een pokkenvaccin aangeboden krijgen. Daarmee kunnen ze de kans om zelf ziek te worden verkleinen.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Griepvirussen grijpen snel om zich heen in Nederland. Officieel is nog geen sprake van een epidemie, omdat het aantal huisartsbezoeken van mensen met griepverschijnselen daarvoor twee weken op rij boven de vastgestelde grens moet liggen, maar die grens is afgelopen week voor het eerst overschreden. Volgens gezondheidsinstituut Nivel lijkt de jaarlijkse epidemie begonnen.
6 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Ziekenhuizen kunnen meer doen om drukte op hun parkeerterreinen te voorkomen, zoals extra inzetten op digitale zorg. Dat zei directeur Arthur Schellekens van de Patiëntenfederatie dinsdag op NPO Radio 1 in Dit is de Dag. Schellekens ging in dat EO-radioprogramma in gesprek met Dietrich van Gorsel van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort over de parkeerkosten bij ziekenhuizen, naar aanleiding van de onlangs verhoogde parkeertarieven bij het Erasmus MC. Bezoekers van het Rotterdamse ziekenhuis betalen sinds 1 januari 4,20 euro voor het eerste uur, met een maximaal dagtarief van 40 euro.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht wil meer doen om te voorkomen dat aanbieders van zorg frauderen. Die instellingen moeten strenger worden gecontroleerd voordat ze in de stad aan de slag kunnen gaan. En ook als ze eenmaal actief zijn, komt er meer toezicht. Mensen kunnen hun twijfels over aanbieders doorgeven aan een nieuw meldpunt. Volgens de domstad is het de eerste keer dat er een aparte aanpak komt.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - Het vertrek van de VS uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) betekent volgens Marion Koopmans, hoogleraar virologie in Rotterdam, een enorme financiële aderlating voor deze organisatie. Ook het vertrek van de vele Amerikaanse medewerkers betekent een groot verlies, met name op het gebied van kennis en contacten. "Als het vertrek wordt doorgezet, heeft dat een heel grote impact", aldus Koopmans, eerder betrokken bij de bestrijding van de wereldwijde corona-epidemie.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Bijna de helft van de jongeren in Nederland vindt de eigen geestelijke gezondheid niet goed. Dat is en blijft zorgwekkend, waarschuwen GGD GHOR Nederland en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze hebben vorig jaar onderzoek gedaan onder ruim 135.000 mensen van 16 tot en met 25 jaar.
1 dag geledenHEERLEN (ANP) - Op twee verpleegafdelingen van het ziekenhuis Zuyderland in Heerlen geldt maandag nog steeds een opnamestop vanwege het norovirus, meldt een woordvoerder. Operaties gaan wel weer door.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Veel vrouwen tussen de 30 en 34 jaar stellen hun deelname aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker uit. Maar drie op de tien komen binnen twaalf weken na de uitnodiging in actie. Zorgelijk, vinden Bevolkingsonderzoek Nederland, het RIVM en KWF Kankerbestrijding. Die starten maandag de landelijke campagne 'Doe het vandaag!'
2 dagen geleden