Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal foute energielabels voor woningen en gebouwen daalt

Aantal foute energielabels voor woningen en gebouwen daalt

DEN HAAG (ANP) - Het aantal energielabels voor gebouwen waarin sprake is van fouten, is vorig jaar flink gedaald, meldt woonminister Hugo de Jonge in een Kamerbrief. Een label geeft de energiezuinigheid aan en is verplicht bij de verkoop. Uit controles blijkt dat in 2022 in de woningbouw 7,2 procent van de energielabels niet klopte. Dat is een halvering van de 15,7 procent in 2021. Bij andere gebouwen zoals scholen en fabrieken daalde het aantal energielabels met fouten iets minder: van 12,5 naar 10,7 procent vorig jaar.

In 2022 zijn ongeveer 540.000 energielabels geregistreerd voor de woningbouw en 30.000 voor andere gebouwen zoals scholen en fabrieken. In het begin konden eigenaren de berekeningen zelf maken, maar inmiddels is een erkend deskundige nodig. Fouten worden soms bewust gemaakt, zodat bijvoorbeeld huurders meer huur en/of energiekosten voor hun woning moeten betalen. Ook werden eerst meer fouten gemaakt, omdat er nog weinig ervaring was in de sector met de protocollen en beoordelingsmethoden.

De Jonge is positief over de daling, maar wil het aantal verkeerde labels verder omlaag. Hij heeft laten onderzoeken hoe fouten kunnen worden voorkomen en ook fraude kan worden aangepakt. Ook wil hij een publieke toezichthouder instellen om de kwaliteit in het stelsel te borgen.

Proef

Daarnaast gaat hij door met de werkwijze in een proef waarbij huurders die twijfelen aan de juistheid van het energielabel van hun woning hulp krijgen van een deskundige via de Huurcommissie. Normaal gesproken moet iemand zelf een energieadviseur inschakelen als diegene twijfelt over de juistheid van het label. Die drempel is nu weggenomen, waardoor huurders beter en sneller worden geholpen, stelt De Jonge.

In de pilot ging het om 124 zaken, het merendeel betrof woningen in drie wooncomplexen in Groningen, waar bij 110 zaken gerede twijfel was over het label. In 92 gevallen kwam er na een nieuwe toetsing een ander energielabel en een andere huurprijs uit. De betrokken instanties moeten de labels corrigeren of intrekken.

Meer uit Binnenland

VluchtelingenWerk over spreidingswet: juiste weg is ingezet

AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."

29 minuten geleden
Rode Kruis staat klaar om gemeenten te helpen met opvangplekken

DEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.

32 minuten geleden
VNG: aantal gevonden asielplekken is knap met obstakels kabinet

DEN HAAG (ANP) - Dat gemeenten tienduizenden plekken voor asielzoekers hebben gevonden voor de spreidingswet is "een hele prestatie gezien alle obstakels die door het kabinet zijn opgeworpen, het is heel knap waar we staan". Dat zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij is voorzitter van een commissie die zich voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de opvang van asielzoekers.

37 minuten geleden
COA: niet genoeg opvangplekken gevonden voor spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden. Dat is driekwart van de 101.500 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) van ze had gevraagd op grond van de spreidingswet. De termijn is dinsdag verlopen.

40 minuten geleden
SIRE wil met campagne negativiteit rond vijftigplussers tegengaan

AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideƫle Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.

2 uur geleden
Prinses Amalia gaat opleiding volgen aan Defensity College

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia gaat na het afronden van haar bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam starten met een bachelor Nederlands Recht, eveneens aan de UvA. Daarnaast gaat ze de komende twee studiejaren een werkstudentprogramma van Defensie volgen.

9 uur geleden
IND mag deel van tweestatusstelsel later invoeren

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag een deel van het tweestatusstelsel voor asielzoekers later invoeren. Dat schrijft minister Mona Keijzer voor Asiel en Migratie (BBB) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze komt hiermee met name het CDA tegemoet, dat kritiek had op het moment waarop de wet in werking zou treden. Of de wet wordt aangenomen, is nog onzeker.

10 uur geleden