Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal coronapatiënten op intensive care daalt verder naar 1258

Aantal coronapatiënten op intensive care daalt verder naar 1258

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care blijft dalen. Het zijn er nu 1258, dus 21 minder dan woensdag. Daarvan liggen 1206 mensen in Nederland en 52 in Duitsland. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) donderdag bekendgemaakt.

Verder liggen 354 mensen voor andere aandoeningen op de intensive care. Dat betekent dat iets meer dan 1500 ic-bedden bezet zijn. Normaal gesproken liggen in totaal 800 mensen op ic's. "Het is nog steeds heel erg hoog, maar gelukkig een geleidelijke daling", aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Nu het aantal coronapatiënten op de ic's dag na dag daalt, ontstaat ruimte voor het behandelen van mensen met andere aandoeningen, zoals kanker. Sommige van die patiënten zijn in de afgelopen weken weggebleven uit ziekenhuizen en die achterstand moet straks worden ingelopen. Het LCPS wil dat alle regio's gelijkmatig de coronazorg terugschroeven en de reguliere zorg hervatten, zodat binnen Nederland geen verschillen ontstaan.

Omschakeling

Toch komt die omschakeling nog niet helemaal van de grond. Ziekenhuizen hebben "keihard gewerkt" om patiënten te behandelen, zegt Kuipers. "Terwijl er nu meer lucht komt, denken ze allemaal ook: ik kan nog wel even in deze modus blijven. Ik heb de afdeling staan, ik heb de roosters rond en ik heb de beademingsapparatuur staan. We moeten ziekenhuizen faciliteren dat ze weer voldoende capaciteit krijgen om ook andere dingen te doen, want wachtlijsten gaan straks overal ontstaan."

Volgens Bas Leerink, hoofd van het LCPS, is het soms ook een dilemma voor artsen: "Je ziet een bed en je denkt: moet ik deze patiënt naar Groningen sturen terwijl ik hier een bed heb? Het kost even tijd voordat dokters met patiënten, directie en de regio's tot het inzicht komen dat het goed is om dat toch te doen."

Gelijkmatiger

Om patiënten gelijkmatiger over Nederland te verspreiden is een nieuw systeem ontwikkeld, het Landelijk Platform Zorgcoördinatie. Dat bekijkt om de vijf minuten wat de capaciteit van elk ziekenhuis. Volle ziekenhuizen kunnen eenvoudig zien waar plek is voor een patiënt die moet worden overgeplaatst, te vergelijken met de rode en groene lampen in een parkeergarage die aangeven waar een vrije plaats beschikbaar is. In de komende weken moet het platform in gebruik worden genomen.

Het platform is ontwikkeld door het bedrijf 2Twnty4. Dat kwam vorige week negatief in het nieuws, omdat de Volkskrant meldde dat een adviseur van het LCPS betrokken was bij de oprichting van het bedrijf. Volgens Leerink is er "geen sprake van belangenverstrengeling". De overheid neemt de kosten van het platform voor zijn rekening, het kost de ziekenhuizen zelf niks. Dat kost volgens Leerink "enkele duizenden euro's per ziekenhuis". Nederland telt ongeveer zeventig ziekenhuisorganisaties.

Meer uit Binnenland

KLM-vliegtuig maakt veilige voorzorgslanding op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Het vliegtuig van KLM dat zondagmiddag terugkeerde naar Schiphol is veilig geland op de luchthaven, meldt de Luchtverkeersleiding Nederland.

4 uur geleden
KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder van de Luchtverkeersleiding Nederland weten.

5 uur geleden
Onderzoek naar val stellage op voetbalpubliek Geesteren gaat door

GEESTEREN (ANP) - Het onderzoek naar de val van een stellage op voetbalsupporters in Geesteren (Overijssel) gaat volgens de politie nog even duren. Dat meldt een woordvoerster zondag. Het is nog onduidelijk wanneer de politie meer kan zeggen over de toedracht van het ongeval.

8 uur geleden
Bijzonder document te zien op expo over christendom en slavernij

UTRECHT (ANP) - Museum Catharijneconvent in Utrecht kan eind deze maand een zeer bijzonder stuk tonen: een heel vroeg voorbeeld van de emancipatie van tot slaaf gemaakten. Het is een brief uit 1739, geschreven namens 650 tot slaaf gemaakten. Die werd opgesteld op het Caraïbische eiland Saint Thomas, waar Nederlandse kolonisten waren opgevolgd door Denen.

8 uur geleden
Hoofdingang golftoernooi KLM Open weer vrij bij actie XR

BADHOEVEDORP (ANP) - De hoofdingang van het KLM Open in Badhoevedorp is weer vrij, nadat activisten van Extinction Rebellion (XR) die zondagochtend urenlang hadden geblokkeerd. Volgens een woordvoerster van de gemeente Haarlemmermeer betekent dit dat mensen weer gewoon naar binnen kunnen.

9 uur geleden
Politie grijpt 'als nodig is' in bij demonstratie XR op KLM Open

BADHOEVEDORP (ANP) - De politie is aanwezig bij een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het KLM Open in Badhoevedorp. De vierde en laatste ronde op het belangrijkste golftoernooi van Nederland is vertraagd als gevolg van de actie. De politie "treedt op op het moment dat het nodig is", zegt een woordvoerster. Daarvan is vooralsnog geen sprake, voegt ze toe.

9 uur geleden
Minderjarigen aangevallen in Heenvliet, twee personen aangehouden

HEENVLIET (ANP) - In het Zuid-Hollandse Heenvliet (gemeente Nissewaard) zijn zaterdagavond laat twee minderjarigen aangevallen. Een 15-jarige jongen uit Heenvliet raakte bij de aanval lichtgewond. Hij is in een ambulance onderzocht.

18 uur geleden