Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal coronapatiënten op ic gelijk gebleven

Aantal coronapatiënten op ic gelijk gebleven

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op een intensive care, is niet gedaald of gestegen. Het zijn er 223, evenveel als op zondag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht wel dat het aantal patiënten op de ic's in de komende week daalt richting 150.

Net als op zondag liggen 222 coronapatiënten op ic's in Nederland. Een persoon wordt in Duitsland behandeld. Verpleegafdelingen van ziekenhuizen behandelen 756 coronapatiënten, 26 meer dan op zondag.

Op de intensivecareafdelingen liggen 493 patiënten met andere aandoeningen dan het coronavirus. Dat betekent dat de Nederlandse ic's in totaal 715 mensen behandelen. Dat is minder dan gebruikelijk. Alle ic-afdelingen gebruiken hooguit 85 procent van hun normale capaciteit. Daarom is het LCPS niet meer betrokken bij de spreiding van patiënten. Het centrum gaat "op de waakvlam, we houden de structuur overeind voor het geval het aantal coronagevallen omhoog gaat en we de spreiding en coördinatie weer nodig hebben", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Tweede golf

Kuipers ziet vooralsnog geen aanwijzingen voor een nieuwe toename van het aantal coronagevallen, ondanks de eerste versoepelingen van twee weken geleden. Maar hij is er wel van overtuigd dàt er een tweede golf gaat komen. "We hebben het virus onderdrukt, maar het virus is niet weg. De tweede golf kan nu zijn, maar als het in de zomer beperkt is, kan de druk in het najaar des te hoger zijn." Ziekenhuizen hebben daarom extra capaciteit nodig, zodat ze straks de nieuwe coronapatiënten kunnen behandelen en de reguliere zorg niet nog een keer hoeven stil te leggen.

Ic-afdelingen behandelen onder normale omstandigheden zo'n 900 patiënten. Daarvan gaat het in 350 gevallen om 'echte spoed', zoals ongevallen, en bij 550 gevallen om 'geplande spoed', zoals operaties. Daarnaast hebben ziekenhuizen bij elkaar nog zo'n 250 bedden over als buffer. Toen het coronavirus zich snel verspreidde, nam het aantal coronapatiënten op de ic's in twee weken tijd toe van 100 tot 1000.

De behandeling voor andere ziektes stond onder druk. Zo daalde het aantal nieuwe kankerdiagnoses, vooral voor huidkanker, borstkanker en darmkanker. Kuipers: "In feite kun je zeggen dat we vele duizenden kankerdiagnoses achterlopen. Sommige behandelingen kun je uitstellen, maar niet zes maanden lang. Reden te meer om de reguliere zorg zo snel mogelijk weer op te pakken."

Meer uit Gezond

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

BILTHOVEN (ANP) - E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget met technische functies zoals bluetooth. Er zijn er ook die speciaal gemakkelijk te verbergen zijn. Al dat soort kenmerken maakt ze extra gewild door met name die jongeren. En dat moeten we nou net niet hebben, vindt het Rijksinstituut.

3 uur geleden
Gezondheidsraad: geen zicht op blootstelling chemische stoffen

DEN HAAG (ANP) - De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Dit wordt "niet gemeten, maar geschat", constateert de Gezondheidsraad. Volgens het adviesorgaan zijn er daardoor geen goede gegevens om beleid te controleren en te verbeteren.

4 uur geleden
Steeds meer jongeren lopen gonorroe op

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van gonorroe neemt toe, vooral onder jongvolwassenen. In twee jaar tijd is het aantal mensen dat de geslachtsziekte oploopt bijna verdubbeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft geen verklaring voor de snelle toename.

7 uur geleden
Vaccins hebben 154 miljoen levens gered, zeggen UNICEF en WHO

GENÈVE (ANP) - In de afgelopen vijftig jaar zijn 154 miljoen mensen dankzij vaccinatie in leven gebleven, hebben kinderrechtenorganisatie UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties uitgerekend. Ze schrijven erover in het wetenschapsblad The Lancet. De organisaties maken zich daarom zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland en andere landen.

1 dag geleden
Huisarts uit beroep gezet om verkrachten patiëntes

DEN BOSCH (ANP) - Een 55-jarige huisarts uit het Limburgse Brunssum mag zijn werk nooit meer uitoefenen, omdat hij meerdere patiëntes heeft verkracht. Hij maakte ze wijs dat wat hij deed medisch noodzakelijk was. Hij is uit zijn beroep gezet en mag ook niet meer werken in de zorg voor kwetsbare patiënten. Dat heeft het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Bosch woensdag bepaald.

1 dag geleden
Honderden ziek na bezoek aan feesttent in Stuttgart

STUTTGART (ANP/DPA) - Honderden mensen die afgelopen weekend naar een lentefeest in Stuttgart zijn gegaan, hebben maag- en darmklachten gekregen. De gemeente Stuttgart spreekt volgens plaatselijke media van een enorme uitbraak, met zeker driehonderd mensen met klachten. Die komen waarschijnlijk van een virusinfectie die naar het zich laat aanzien in een feesttent is opgedoken. Alle mensen die ziek zijn geworden hebben voor zover bekend dezelfde feesttent bezocht.

1 dag geleden
EU begint onderzoek naar Chinese markt voor medische apparatuur

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie is woensdag een onderzoek gestart naar Chinese overheidsopdrachten voor medische apparatuur uit eigen land. Hiermee wil de EU bepalen of Europese leveranciers wel eerlijke toegang hebben tot de Chinese markt.

1 dag geleden