Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aantal coronapatiënten op ic gelijk gebleven

Aantal coronapatiënten op ic gelijk gebleven

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op een intensive care, is niet gedaald of gestegen. Het zijn er 223, evenveel als op zondag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht wel dat het aantal patiënten op de ic's in de komende week daalt richting 150.

Net als op zondag liggen 222 coronapatiënten op ic's in Nederland. Een persoon wordt in Duitsland behandeld. Verpleegafdelingen van ziekenhuizen behandelen 756 coronapatiënten, 26 meer dan op zondag.

Op de intensivecareafdelingen liggen 493 patiënten met andere aandoeningen dan het coronavirus. Dat betekent dat de Nederlandse ic's in totaal 715 mensen behandelen. Dat is minder dan gebruikelijk. Alle ic-afdelingen gebruiken hooguit 85 procent van hun normale capaciteit. Daarom is het LCPS niet meer betrokken bij de spreiding van patiënten. Het centrum gaat "op de waakvlam, we houden de structuur overeind voor het geval het aantal coronagevallen omhoog gaat en we de spreiding en coördinatie weer nodig hebben", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Tweede golf

Kuipers ziet vooralsnog geen aanwijzingen voor een nieuwe toename van het aantal coronagevallen, ondanks de eerste versoepelingen van twee weken geleden. Maar hij is er wel van overtuigd dàt er een tweede golf gaat komen. "We hebben het virus onderdrukt, maar het virus is niet weg. De tweede golf kan nu zijn, maar als het in de zomer beperkt is, kan de druk in het najaar des te hoger zijn." Ziekenhuizen hebben daarom extra capaciteit nodig, zodat ze straks de nieuwe coronapatiënten kunnen behandelen en de reguliere zorg niet nog een keer hoeven stil te leggen.

Ic-afdelingen behandelen onder normale omstandigheden zo'n 900 patiënten. Daarvan gaat het in 350 gevallen om 'echte spoed', zoals ongevallen, en bij 550 gevallen om 'geplande spoed', zoals operaties. Daarnaast hebben ziekenhuizen bij elkaar nog zo'n 250 bedden over als buffer. Toen het coronavirus zich snel verspreidde, nam het aantal coronapatiënten op de ic's in twee weken tijd toe van 100 tot 1000.

De behandeling voor andere ziektes stond onder druk. Zo daalde het aantal nieuwe kankerdiagnoses, vooral voor huidkanker, borstkanker en darmkanker. Kuipers: "In feite kun je zeggen dat we vele duizenden kankerdiagnoses achterlopen. Sommige behandelingen kun je uitstellen, maar niet zes maanden lang. Reden te meer om de reguliere zorg zo snel mogelijk weer op te pakken."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

WHO meldt recordaantal nieuwe coronabesmettingen

GENÈVE (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vrijdag een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. In 24 uur tijd kwamen er wereldwijd 228.102 gevallen bij. Het vorige trieste record dateerde van 4 juli met 212.326. Het dagelijks dodental door Covid-19 bleef stabiel op ongeveer 5000. Inmiddels heeft de ziekte meer dan 555.000 mensen het leven gekost.

6 uur geleden
Geen extra hoge premies meer voor ex-kankerpatiënt

DEN HAAG (ANP) - Mensen die al lange tijd genezen zijn van kanker hoeven vanaf volgend jaar geen extra hoge premies meer te betalen voor een overlijdensrisico- of uitvaartverzekering. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een voorstel dat ex-kankerpatiënten na tien jaar niet meer bij hun verzekeraar hoeven te melden dat zij kanker hebben gehad.

8 uur geleden
Aantal coronapatiënten op ic stabiliseert zich

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten op de intensive care is weer iets gestegen, van 21 naar 25. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal schommelt de laatste week rond de twintig. Soms zit het er iets boven, zoals op vrijdag. Soms zit het aantal er iets onder, zoals afgelopen zaterdag en zondag, toen de ic's achttien mensen behandelden. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, spreekt van stabilisatie "op een laag niveau".

9 uur geleden
Gilead: hoopvolle testresultaten met coronamiddel remdesivir

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Biotechnoloog Gilead Sciences heeft hoopvolle testresultaten behaald met zijn coronamedicijn remdesivir. Volgens het bedrijf blijkt uit klinische testen dat het sterfterisico van coronapatiënten met 62 procent is afgenomen na behandeling met remdesivir in vergelijking met standaardzorg.

10 uur geleden
Corona-noodwet maandag naar de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De corona-noodwet gaat maandag naar de Tweede Kamer. Dat zei zorgminister Hugo de Jonge vrijdag na afloop van de ministerraad. De Kamer zal het plan waarschijnlijk na de zomer behandelen. Dan kan de wet in het najaar ingaan

10 uur geleden
'Veiligheid paracetamol staat niet ter discussie'

UTRECHT (ANP) - De veiligheid van paracetamol staat volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) niet ter discussie. Dat zegt het college in een reactie op publicaties van NRC en Zembla, waarin wordt gesteld dat de grootste producent ter wereld paracetamol verkoopt die vervuild is met een kankerverwekkende stof. De Chinese fabriek leverde afgelopen jaren de grondstof van veel paracetamol die te koop is in drogisterijen, supermarkten en apotheken in Nederland, meldden Zembla en NRC donderdag.

1 dag geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuis verder gedaald

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten dat nog in een ziekenhuis wordt behandeld, is verder gedaald. Het zijn er nu 91, het laagste aantal in maanden. Op woensdag lagen 94 mensen in een ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

1 dag geleden