Aantal abortussen in 2023 flink gestegen
UTRECHT (ANP) - Het aantal zwangerschapsafbrekingen in ons land is vorig jaar, vergeleken met 2022, met zo'n 3700 gestegen naar ruim 39.000. Dat staat in een rapportage van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De inspectie kan door wettelijke beperkingen geen verklaring geven voor de cijfers.
Het aantal buitenlanders dat in 2023 in Nederland een zwangerschap liet afbreken, is volgens de IGJ "nagenoeg" gelijk gebleven.
Meer dan tien jaar schommelde het aantal abortussen in Nederland tussen de 30.000 en 33.000. Sinds twee jaar gaat het aantal echter flink omhoog. Ook vorig jaar lieten vooral vrouwen tussen de 25 en 34 jaar een zwangerschap afbreken. Het aantal afbrekingen van tienerzwangerschappen stijgt minder snel. In 2023 waren dat er bijna 2900. Ruim honderd meisjes die een abortus ondergingen waren jonger dan 15 jaar.
Terughoudendheid
Alle ziekenhuizen en abortusklinieken leverden cijfers aan. "Het duiden van abortuscijfers vraagt om terughoudendheid. We weten immers uit onderzoek dat er altijd verschillende, persoonlijke factoren zijn die meespelen bij het ontstaan van onbedoelde zwangerschappen", aldus staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport).
"De beslissing om een zwangerschap af te breken maakt iedere vrouw op basis van eigen overwegingen. Er zijn vaak verschillende redenen om dat te doen. Het is belangrijk dat vrouwen in ons land de vrijheid hebben om die keuze in eigen regie te maken, en zonder verantwoording te hoeven afleggen. We mogen trots zijn op de abortuszorg die vrouwen daarin zorgvuldig begeleidt", aldus Karremans.
Meer uit Gezond
BILTHOVEN (ANP) - Huisartsen zien de laatste tijd meer jongeren tot 24 jaar die last hebben van zelfmoordgedachten, of zelfs een poging tot zelfdoding hebben gedaan. Per 100.000 patiënten zagen huisartsen in het afgelopen kwartaal gemiddeld zeven jongeren per week om deze reden. Dat is 75 procent meer dan vijf jaar geleden, voor het begin van de coronapandemie. De cijfers staan in een maandag verschenen onderzoek van gezondheidsinstanties als het RIVM, de GGD'en en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.
1 dag geledenBERLIJN (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stuurt een team van experts naar Congo om te helpen een nog onbekende ziekte te bestrijden en te onderzoeken. De ziekte heeft aan tientallen mensen het leven gekost. Het team is al onderweg naar het epicentrum van de uitbraak in de zuidwestelijke provincie Kwango, waar het medicijnen en tests zal brengen.
4 dagen geledenWOERDEN (ANP) - Veruit de meeste ouderen in Nederland voelen zich behoorlijk gelukkig, zo valt op te maken uit een peiling in opdracht van ouderenorganisatie ANBO-PCOB. Van de bijna 5500 ondervraagden geeft 60 procent het leven op dit moment een rapportcijfer 8 of hoger. De belangrijkste factor die het levensgeluk beïnvloedt, is mentaal welzijn. Ook gezondheid, sociale contacten, woonomgeving en financiële situatie maken een groot verschil.
6 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese ministers van Volksgezondheid zijn dinsdag in Brussel akkoord gegaan met een EU-voorstel om blootstelling aan passief roken aan te pakken. Het voorstel raadt de lidstaten aan om buiten roken te verbieden, onder meer in speeltuinen, op terrassen en op het strand. Ook vapes vallen hieronder.
1 week geledenAMSTERDAM (ANP) - Kenniscentrum Rutgers maakt zich zorgen over het gebrek aan kennis over anticonceptie en vruchtbaarheid én over de misinformatie hierover. "De kennis schiet tekort, maar kan ook negatief beïnvloed worden door onjuiste informatie via sociale media, vrienden en familie", aldus Renee Finkenflügel, onderzoeker van kenniscentrum Rutgers.
1 week geledenUTRECHT (ANP) - Gemeenten kennen onderling grote verschillen als het gaat om financiële ondersteuning voor sport. Dat concludeert het Mulier Instituut, dat onderzoek deed naar sport- en zwemlesregelingen van 114 Nederlandse gemeenten. Informatie over die regelingen is volgens het instituut vaak complex en niet makkelijk te vinden.
1 week geledenUTRECHT (ANP) - Gemeenten werken voorlopig niet meer mee aan het zogeheten Integraal Zorgakkoord. Ze hebben vrijdag besloten om de samenwerking op te schorten, omdat ze vinden dat ze te weinig geld van het Rijk krijgen. Een resolutie daarvoor kreeg 93,4 procent van de stemmen op de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
1 week geleden