Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanpak voor opruimen asbestdaken

Aanpak voor opruimen asbestdaken

VLISSINGEN - De eigenaren van woningen en bedrijfspanden met mogelijk asbestdaken krijgen een brief van de gemeente Vlissingen. Hierin wijst ze hen op de wettelijke plicht om deze daken voor 2025 te verwijderen. Het gaat in de gemeente Vlissingen om 2440 adressen, waarvan 1080 particuliere eigendommen.

Per 1 januari 2025 zijn asbestdaken uit veiligheidsoogpunt verboden. Vanaf die datum zijn gemeenten verplicht om de naleving van dit verbod te controleren, zonodig met dwangsommen en politie-inzet.

Noodzaak

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk asbestdaken op tijd zijn opgeruimd gaat Vlissingen haar inwoners en ondernemers hierover voorlichten. Volgens de gemeente zijn veel particulieren slecht geïnformeerd. ‘Eigenaren weten niet dat bijvoorbeeld dakleien, dakbitumen of golfplaten asbestvezels kunnen bevatten’, staat in een gemeentelijke nota. ‘De noodzaak om het asbestdak te saneren heeft velen nog niet bereikt.’

Kosten

Oorspronkelijk was het Vlissingse standpunt dat het aanpakken van asbestdaken de verantwoordelijkheid van de eigenaar is. Inmiddels vindt ze het toch belangrijk om eigenaren te stimuleren het asbest op te ruimen, omdat de controles de gemeente straks veel capaciteit kosten.

Verdacht

Samen met de gemeenten Veere, Middelburg en Goes, die even ver zijn met de aanpak, heeft Vlissingen een asbestinventarisatie uitgevoerd. Onderzoek naar onder meer de bouwperiode en visuele inspecties bij ruim 30.000 panden heeft 2440 ‘asbestverdachte’ adressen opgeleverd in Vlissingen. Daarvan zijn er 1080 in eigendom van particulieren. ‘Zo’n tachtig procent van deze daken zijn kleiner dan 35 vierkante meter en dat mag een eigenaar zelf verwijderen.’ Eigenaren die hulp willen, attendeert de gemeente in de brief op de diensten van een speciale organisatie. Die begeleidt groepen eigenaren bij het gezamenlijk laten vervangen van hun asbestdaken door dakbedekking zonder asbest, zodat de kosten lager uitvallen.

Verweerd

‘Asbest en asbestvezels komen in veel dakbedekkingsmaterialen voor. Vanaf 1993 mogen daken met asbesthoudende materialen, bijvoorbeeld leien, bitumen en cementplaten wettelijk niet meer worden toegepast. Sanering is noodzakelijk, omdat veel daken na dertig jaar verweerd zijn en er steeds meer asbestvezels vrijkomen. Deze daken leveren risico’s op voor de volksgezondheid en de leefomgeving.’

Augustus

Naar verwachting krijgen de Vlissingse eigenaren eind augustus of begin september de informatiebrieven in de bus. Vlissingen stelt vooralsnog geen financiële mogelijkheden te hebben om eigenaren subsidie te verlenen voor de asbestsanering.

Meer uit Vlissingen

Kunstwerk Kees Keizer is nog net niet verloren

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen is voornemens om de voormalige Markusschool aan de Falckstraat af te breken. Kunstenaar Ko de Jonge maakt zich zorgen over de toekomst van de 'Gevleugelde Leeuw' die aan de gevel van het schoolgebouw uit 1969 hangt. Het kunstwerk is gemaakt door de West-Brabantse beeldhouwer Kees Keizer.

2 uur geleden
De Vissershaven is eindelijk uit de steigers

VLISSINGEN - Het was voor veel Vlissingers al lange tijd een doorn in het oog: de steigers bij voormalig restaurant De Vissershaven. Maar de schilderwerkzaamheden zijn nagenoeg afgerond en gisteren en vandaag zijn dan toch eindelijk de steigers verwijderd en tonen de panden zich weer in volle glorie.

23 uur geleden
Vlissingse wethouder Sal Cracau legt functie neer

VLISSINGEN - De Vlissingse wethouder Sal Cracau (VVD) heeft dinsdag zijn ontslag ingediend.

1 dag geleden
Auto uitgebrand in Willem van de Veldelaan in Vlissingen

VLISSINGEN - Een personenauto is maandagavond in vlammen opgegaan in de Willem van de Veldelaan in Vlissingen. Ook een tweede voertuig liep schade op. Er raakte niemand gewond. De politie onderzoekt de zaak.

2 dagen geleden
Positie wethouder Cracau wankel na debat over Vlissingen Maritiem

VLISSINGEN - Wethouder Sal Cracau (VVD) had maandagavond het een en ander uit te leggen aan de gemeenteraad. De aanwezige raadsleden waren vrijwel unaniem slecht te spreken over de gang van zaken rondom Vlissingen Maritiem en de houding die de gemeente tegenover de organisatie van het evenement heeft aangenomen. Pim Kraan, fractievoorzitter van de POV, was dermate ontevreden met de uitleg die Cracau gaf over de ontstane problematiek, dat hij een motie van wantrouwen tegen de wethouder indiende. De motie is met een nipte meerderheid van 11 stemmen tegen en 10 stemmen voor verworpen.

2 dagen geleden
Schrijfster Lisa Weeda te gast bij 't Spui

VLISSINGEN - Schrijfster Lisa Weeda is zaterdag 24 februari te gast in boekhandel 't Spui. Ze wordt er geïnterviewd over haar nieuwe boek 'Dans dans revolutie!'. De boekpresentatie begint om 14 uur.

2 dagen geleden
Zaterdagmiddag was er een schietpartij aan de Ribesstraat in Vlissingen [UPDATE]

VLISSINGEN - Zaterdagmiddag heeft er een schietincident plaatsgevonden in de Ribesstraat. De politie is ter plaatse voor onderzoek. Voor zover bekend zijn er geen gewonden.

4 dagen geleden