Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aankoop De Vaandeldrager definitief na akkoord Eerste Kamer

Aankoop De Vaandeldrager definitief na akkoord Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer heeft ingestemd met de aanschaf van het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt. Daarvoor trekt de staat 150 miljoen euro uit, de resterende 25 miljoen wordt betaald door de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum. Het akkoord van de senaat was de laatste horde voor de aanschaf. Binnen vier weken is het hele traject afgerond en is Nederland officieel eigenaar van het werk, aldus de kersverse staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur).

De aankoop kan in beide Kamers op lauw enthousiasme rekenen. Verschillende partijen laken de timing van de aanschaf. Veel makers in de creatieve sector, vaak werkzaam als zzp'er, lijden onder de coronamaatregelen. Dat juist nu het kabinet 150 miljoen euro uittrekt voor een enkel werk, steekt bij partijen. Onder meer de linkse oppositiepartijen willen dat zij beter worden geholpen door het kabinet. Ook de VVD vindt een debat over de positie van zzp'ers in de cultuursector "heel goed en noodzakelijk", maar het is geen voorwaarde voor steun voor de aanschaf.

Uslu begrijpt dat de koop "ongemakkelijk" voelt tijdens een pandemie. Maar dat een dergelijk werk nu op de markt komt, biedt een mogelijkheid die zich niet snel weer zal voordoen, aldus de staatssecretaris. Uslu, eerder werkzaam als kunsthistoricus, wijst op de "unieke stijl" van het werk, die volgens haar een opmaat is naar Rembrandts beroemdste werk De Nachtwacht. "Het is een kantelpunt in zijn carrière".

Nationale schat

De familie Rothschild bood het doek te koop aan in 2018, maar eerst wilde de Franse regering aanspraak maken op het werk omdat het De Vaandeldrager beschouwde als "nationale schat". Er ligt al een overeenkomst tussen het kabinet en de familie over de aankoop.

Het is niet voor het eerst dat de staat kunst koopt. In 1998 kocht het de Victory Boogie Woogie van schilder Piet Mondriaan voor 80 miljoen gulden. In 2015 kocht het Rijk samen met Frankrijk twee werken van Rembrandt: de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Beide landen betaalden 80 miljoen euro. De doeken mogen alleen in het Louvre of het Rijksmuseum hangen.

Meer uit Binnenland

Brand in paardenstal Zeewolde, vermoedelijk veel paarden omgekomen

ZEEWOLDE (ANP) - In een paardenstal aan de Bosruiterweg in Zeewolde woedt in de nacht van woensdag op donderdag een zeer grote brand. In de stal zijn nog circa achttien paarden aanwezig, zegt een woordvoerder van de brandweer. "Gelet op de intensiteit van de brand zijn die waarschijnlijk omgekomen." Twee paarden zijn uit de stal gered.

3 uur geleden
Zangeres begint artikel 12-procedure tegen Jeroen Rietbergen

DEN HAAG (ANP) - Zangeres Nienke Wijnhoven gaat proberen Jeroen Rietbergen, de voormalig muzikaal leider van The Voice, alsnog voor de rechter te krijgen via een artikel 12-procedure. Dat heeft haar advocaat Sébas Diekstra bevestigd na berichtgeving van het AD.

8 uur geleden
Explosie bij woning in Lelystad, verdachte aangehouden

LELYSTAD (ANP) - Bij een woning aan de Binnendijk in Lelystad-Haven is woensdag een explosie geweest in een brievenbus. De politie heeft een verdachte aangehouden.

10 uur geleden
Honderden herdenken Wieteke van Dort, veel melati speldjes

DEN HAAG (ANP) - Vele honderden mensen hebben woensdagmiddag in de Kloosterkerk in Den Haag afscheid genomen van Wieteke van Dort. Volgens een woordvoerder van de familie kwamen "zeker zes-, zevenhonderd mensen samen" om te praten, te luisteren naar muziek en te bidden. Veel aanwezigen droegen een melati speldje, een symbool van de Indische gemeenschap in Nederland.

10 uur geleden
Zaterdag eerste huwelijk tussen mensen zelfde geslacht op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Twee vrouwen trouwen zaterdag op Curaçao en daarmee zijn ze het eerste stel van hetzelfde geslacht dat met elkaar trouwt in het land. Zo'n twee weken geleden oordeelde de Hoge Raad dat mensen van hetzelfde geslacht per direct mogen trouwen op Aruba en Curaçao.

12 uur geleden
Serval mag toch naar Stichting AAP en wordt dus niet afgemaakt

DEN HAAG (ANP) - De teruggevonden serval die vorige week ontsnapte in Lexmond mag toch naar Stichting AAP. De organisatie die exotische dieren in nood opvangt, had eerst geen plek. Daarop besloot de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) volgens de Dierenambulance dat het dier moest worden afgemaakt, maar daartegen voerde de Dierenambulance woensdag actie in Den Haag.

12 uur geleden
Verkeer rond Amsterdam staat voor derde dag op rij vast

AMSTERDAM (ANP) - Het is de derde dag op rij dat het verkeer vaststaat op de wegen rond Amsterdam. Door werkzaamheden op de A10 en een ongeluk bij knooppunt De Nieuwe Meer stond er rond 17.00 uur zo'n 35 kilometer file. Ook op de A9 is het druk. Weggebruikers moeten rekening houden met een uur vertraging.

13 uur geleden