
Aanklagers: Volkswagen-topman wist al langer van gesjoemel
BRAUNSCHWEIG (ANP/DPA) - Voormalig topman van Volkswagen Martin Winterkorn wist al enige tijd voor het dieselschandaal bij de autoproducent publiek werd van de manipulaties met emissietesten. Dat stellen aanklagers in het proces tegen oud-bestuurders en ex-ingenieurs van Volkswagen dat donderdag begon. De vier worden onder meer verdacht van medeplichtigheid aan fraude en bedrog.
Volkswagen gaf in september 2015 toe dat het bedrijf met behulp van illegale software vals had gespeeld bij emissietesten. Daardoor leken miljoenen dieselauto's minder vervuilend dan ze waren. De leiding van Volkswagen zou in eerste instantie geprobeerd hebben het schandaal stil te houden.
Uit een test in 2014 zou al naar voren zijn gekomen dat de auto's van Volkswagen de toegestane grenswaarde voor stikstofoxiden met een factor 15 tot 35 zou hebben overschreden. Dit zou ook aan Winterkorn zijn medegedeeld. Evengoed liet de topman na om het gebruik van de sjoemelsoftware stop te zetten. "Hij zag af van openbaarmaking en hoopte de wetsovertredingen te kunnen blijven verzwijgen", luidde de aanklacht.
Sjoemelsoftware
Ook in de zomer van 2015 zou er door leidinggevenden van Volkswagen zijn gesproken over de kwestie. Tijdens de bijeenkomst werd onder meer gepraat over de omvang van dreigende boetes in de Verenigde Staten. Volgens de aanklagers waren alle aanwezigen overeengekomen om het bestaan van de sjoemelsoftware, die in testsituaties de emissies manipuleerde, te verzwijgen.
Winterkorn is ook aangeklaagd voor marktmanipulatie vanwege het opzettelijk te laat informeren van beleggers over de financiële gevolgen van de affaire rond sjoemelsoftware. Het proces tegen hem begint later.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag flink hoger geëindigd. Beleggers reageerden verheugd op de wapenstilstand tussen Israël en Iran. Ook hadden ze aandacht voor uitspraken van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve. Hij verscheen voor het Amerikaanse Congres om verklaringen af te leggen over het rentebeleid, iets wat de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank twee keer per jaar doet.
6 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk moeten nog eens 800.000 voertuigen met airbags van het merk Takata aan de kant worden gezet. Dat heeft het Franse ministerie van Transport dinsdag opgedragen aan autofabrikanten van verschillende merken.
9 uur geledenANTWERPEN (ANP) - De Belgische investeringsmaatschappij Gimv neemt een meerderheidsbelang in het Nederlandse Alpine, bekend van zijn oordoppen voor festivals, concerten en motorrijders. Het belang wordt overgenomen van investeerder Vendis Capital, de oprichters en het managementteam, werd dinsdag bekend.
9 uur geledenLIJNDEN (ANP) - De werkgeversorganisatie voor de uitzendbranche ABU vindt de aangekondigde staking van FNV bij distributiecentra van Albert Heijn "onverantwoord en onbegrijpelijk". Honderden uitzendkrachten leggen vanaf woensdag het werk neer omdat ze een goede eigen cao willen, meldde de vakbond dinsdag.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index, met daarin de 25 meest verhandelde aandelen in Amsterdam, is dinsdag opnieuw hoger geëindigd. Beleggers haalden opgelucht adem na het staakt-het-vuren tussen Israël en Iran dat werd aangekondigd door de Amerikaanse president Donald Trump. Ze leken zich daarbij weinig aan te trekken van wat Trump beschreef als schendingen van datzelfde bestand.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse woonwinkelketen Rivièra Maison is dinsdag failliet verklaard, hebben medewerkers van twee vestigingen bevestigd. Het personeel van het bedrijf, met zeven vestigingen in Nederland, is dinsdagmiddag ingelicht.
11 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Advocaten voor oud-Jumbo-topman Frits van Eerd stellen dat hun cliënt ten onrechte het "nadeel van de twijfel" krijgt. Het Openbaar Ministerie verdenkt Van Eerd van witwassen, het zich laten omkopen en valsheid in geschrifte. De advocaten vinden dat er niets van het bewijs overblijft en willen vrijspraak.
11 uur geleden