Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanklagers: Volkswagen-topman wist al langer van gesjoemel

Aanklagers: Volkswagen-topman wist al langer van gesjoemel

BRAUNSCHWEIG (ANP/DPA) - Voormalig topman van Volkswagen Martin Winterkorn wist al enige tijd voor het dieselschandaal bij de autoproducent publiek werd van de manipulaties met emissietesten. Dat stellen aanklagers in het proces tegen oud-bestuurders en ex-ingenieurs van Volkswagen dat donderdag begon. De vier worden onder meer verdacht van medeplichtigheid aan fraude en bedrog.

Volkswagen gaf in september 2015 toe dat het bedrijf met behulp van illegale software vals had gespeeld bij emissietesten. Daardoor leken miljoenen dieselauto's minder vervuilend dan ze waren. De leiding van Volkswagen zou in eerste instantie geprobeerd hebben het schandaal stil te houden.

Uit een test in 2014 zou al naar voren zijn gekomen dat de auto's van Volkswagen de toegestane grenswaarde voor stikstofoxiden met een factor 15 tot 35 zou hebben overschreden. Dit zou ook aan Winterkorn zijn medegedeeld. Evengoed liet de topman na om het gebruik van de sjoemelsoftware stop te zetten. "Hij zag af van openbaarmaking en hoopte de wetsovertredingen te kunnen blijven verzwijgen", luidde de aanklacht.

Sjoemelsoftware

Ook in de zomer van 2015 zou er door leidinggevenden van Volkswagen zijn gesproken over de kwestie. Tijdens de bijeenkomst werd onder meer gepraat over de omvang van dreigende boetes in de Verenigde Staten. Volgens de aanklagers waren alle aanwezigen overeengekomen om het bestaan van de sjoemelsoftware, die in testsituaties de emissies manipuleerde, te verzwijgen.

Winterkorn is ook aangeklaagd voor marktmanipulatie vanwege het opzettelijk te laat informeren van beleggers over de financiële gevolgen van de affaire rond sjoemelsoftware. Het proces tegen hem begint later.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Bestaande koopwoningen in september 18,5 procent duurder

DEN HAAG (ANP) - De prijzen van bestaande koopwoningen waren in september 18,5 procent hoger vergeleken met een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging na juli 2000. Tegelijk wisselden voor de derde maand op rij duidelijk minder woningen van eigenaar dan een jaar eerder, zo melden het statistiekbureau CBS en het Kadaster.

3 uur geleden
Bestaande koopwoningen in september 18,5 procent duurder

DEN HAAG (ANP) - De prijzen van bestaande koopwoningen waren in september 18,5 procent hoger vergeleken met een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging na juli 2000. Tegelijk wisselden voor de derde maand op rij duidelijk minder woningen van eigenaar dan een jaar eerder, zo melden het statistiekbureau CBS en het Kadaster.

5 uur geleden
Toename webwinkelverkopen normaliseert na sprint door corona

DEN HAAG (ANP) - Webwinkels zagen hun verkoopcijfers aan het begin van de coronacrisis omhoogschieten, maar die ontwikkeling lijkt nu voorbij. Nederlandse en Europese webwinkels verkochten in het tweede kwartaal nog wel meer dan een jaar eerder, maar de groei was veel zwakker dan in eerdere kwartalen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

5 uur geleden
Mattel heeft minder last van toeleveringsproblemen dan gedacht

EL SEGUNDO (ANP) - Speelgoedmaker Mattel heeft minder last van leveringsproblemen van grondstoffen en speelgoed dan het bedrijf zelf had voorzien. "We voldoen aan de vraag", zei topman Ynon Kneiz van het bedrijf achter Barbiepoppen en Mattel-speelgoedauto's. "Misschien niet aan alle vraag, maar meer dan we hadden verwacht." Mattel verhoogde zijn verwachtingen voor de omzet over heel 2021.

5 uur geleden
Reclame-inkomsten Snap vallen tegen door veranderingen van Apple

SANTA MONICA (ANP/BLOOMBERG) - De omzet van socialemediabedrijf Snap is in het derde kwartaal minder hard gegroeid dan analisten hadden verwacht. Het moederbedrijf van Snapchat verdiende ongeveer 1,1 miljard dollar, omgerekend zo'n 920 miljoen euro. Dat was iets minder dan marktkenners hadden verwacht en Snap weet dat aan veranderingen die Apple door heeft gevoerd in zijn mobiele besturingssysteem iOS.

5 uur geleden
Daling IBM drukt op Dow, S&P 500 stijgt verder

NEW YORK (AFN) - Technologieconcern IBM is donderdag hard onderuitgegaan op Wall Street. Een daling van de orders bij het onderdeel dat IT-systemen voor andere bedrijven beheert, liet beleggers schrikken. Die deed omzetstijgingen bij de cloudtak vrijwel helemaal teniet. De Dow-Jonesindex eindigde door de neergang van IBM in het rood. De S&P 500 steeg wel verder en ook techbeurs Nasdaq ging omhoog.

7 uur geleden
Cosmeticaconcern L'Oréal profiteert van versoepeling coronaregels

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Cosmeticaproducent L'Oréal heeft in het derde kwartaal flink meer verkocht. Vooral make-up ging veel vaker over de toonbank, onder meer door de versoepeling van de coronaregels. Nu mensen weer vaker buitenshuis komen, besteden ze ook meer tijd aan hun uiterlijk. In Frankrijk leidde het afschaffen van de mondkapjesverplichting tot meer verkopen van lippenstiften en rouge.

9 uur geleden