
Aanklacht in Georgia tegen Trump en 18 anderen telt 41 punten
ATLANTA (ANP/RTR) - Voormalig president Donald Trump is door de staat Georgia aangeklaagd wegens het aanzetten tot verkiezingsfraude. Trump wordt aangeklaagd wegens valsheid in geschrifte en afpersing.
Andere aanklachten zijn onder andere het afleggen van valse verklaringen, het maken en distribueren van valse documenten en obstructie.
In de aanklacht, die volgens CNN 98 pagina's telt en 41 punten bevat, worden 18 anderen eveneens aangeklaagd, onder wie de juristen Rudy Giuliani en John Eastman en voormalig stafchef van het Witte Huis Mark Meadows. Eerder sprak persbureau Reuters nog over 13 punten.
RICO Act
Trump wordt aangeklaagd voor het overtreden van de Georgia RICO Act, een wet die inhoudt dat verdachten die zelfs indirect betrokken zijn bij afpersing toch vervolgd kunnen worden. De RICO act werd oorspronkelijk in het leven geroepen om de georganiseerde misdaad te bestrijden.
Drie assistenten van Trump worden aangeklaagd wegens vervalsing in de eerste graad.
Samenzwering
"Trump en de andere beklaagden die zijn aangeklaagd, weigerden te accepteren dat Trump verloor, en zij sloten zich willens en wetens en opzettelijk aan bij een samenzwering om de uitkomst van de verkiezingen onrechtmatig te veranderen in het voordeel van Trump", stelt de aanklacht.
"Die samenzwering bevatte een gemeenschappelijk plan en doel om twee of meer afpersingsactiviteiten te plegen in Fulton County, Georgia, elders in de staat Georgia en in andere staten."
Verdachten samen berechten
Openbaar aanklager Frani Willis wil de 19 aangeklaagden samen berechten.
De aanklacht is de uitkomst van een onderzoek van Willis, die twee jaar lang heeft onderzocht of oud-president Donald Trump en anderen de wet hebben overtreden door te proberen de verkiezingsuitslag van 2020 in de Amerikaanse staat Georgia te kantelen in het voordeel van de Republikeinen.
Telefoongesprek
De zaak komt voort uit een telefoontje van 2 januari 2021 waarin Trump er bij de hoogste verkiezingsfunctionaris van Georgia op aandrong om genoeg stemmen te vinden om zijn nipte verlies in de staat ongedaan te maken. De verkiezingsfunctionaris weigerde dit te doen.
Meer uit Buitenland
MOSKOU/PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben voor het eerst in jaren weer met elkaar gebeld. De laatste keer dat ze met elkaar spraken was in september 2022, ruim een halfjaar nadat Rusland aan een grootschalig offensief in Oekraïne was begonnen.
1 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Een Russische rechter heeft de voormalige onderminister van Defensie Timoer Ivanov veroordeeld tot dertien jaar opsluiting in een strafkolonie vanwege corruptie. Het is de zwaarste straf die tot dusver is opgelegd in een serie fraudezaken tegen hoge defensieambtenaren.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Republikeinse meerderheid in de Senaat van het Amerikaanse parlement heeft na een marathonzitting ingestemd met de belangrijkste uitgavenwet van de Republikeinse president Donald Trump. De Democraten uitten felle kritiek op de bezuinigingen op sociale welzijnsprogramma's en omdat de staatsschuld gigantisch stijgt.
1 uur geledenWERCHTER (ANP) - Het Belgische festival Rock Werchter neemt maatregelen in verband met de verwachte hitte op woensdag. Het muziekfestival begint donderdag, maar de camping gaat al op woensdag open. Ook in België worden temperaturen ruim boven de 30 graden verwacht en daarom verloopt de check-in anders dan voorgaande jaren, laat het festival weten.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zinspeelt op de deportatie van Tesla-baas Elon Musk, die in Zuid-Afrika is geboren. Het is de jongste escalatie in het conflict tussen de voormalige bondgenoten.
3 uur geledenLONDEN (ANP/AFP) - Bijna 20.000 migranten zijn de afgelopen zes maanden in kleine bootjes het Kanaal overgestoken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is een record voor de eerste helft van een jaar.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ruim 170 internationale hulporganisaties roepen gezamenlijk op om een einde te maken aan "het dodelijke Israëlische distributieprogramma" voor hulpgoederen. Ze doelen onder meer op de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De hulp die Israël nog toelaat zijn plaatsen geworden van "terugkerende slachtpartijen die het internationaal humanitair recht met voeten treden". Volgens Save the Children is Gaza "de dodelijkste plek op aarde voor een kind".
3 uur geleden