Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanhoudingen in internationaal onderzoek naar wapenhandelaars

Aanhoudingen in internationaal onderzoek naar wapenhandelaars

OSS (ANP) - In een internationaal onderzoek naar een misdaadsyndicaat dat vuurwapens vervaardigt en levert, zijn twee verdachten aangehouden. Het gaat om mannen van 48 en 53 jaar, beide uit het Brabantse Oss. Op vier adressen in Oss en een in Dinteloord zijn doorzoekingen geweest, aldus de politie woensdag. Tegelijk werden in Tsjechië doorzoekingen gedaan en werden daar twee verdachten aangehouden van 37 en 45 jaar oud.

De 48-jarige man uit Oss en de 37-jarige man uit Tsjechië zijn als hoofdverdachte aangemerkt.

Het onderzoek naar het syndicaat loopt sinds begin dit jaar. Vermoedelijk hebben wapenhandelaren meer dan duizend vuurwapens verstrekt aan criminele groeperingen in Nederland, Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Portugal, Zweden en Tsjechië. In een poging deze leveranciers voor de rechter te brengen is een zogeheten taskforce opgericht bij Europol. Nederland maakt hiervan deel uit, samen met Slowakije, België, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

Gevonden vuurwapens

Bij de doorzoekingen in Nederland werden onder meer een fors geldbedrag, vuurwapens en auto's aangetroffen. In Tsjechië vond de politie onder meer telefoons, administratie, een auto en een fors geldbedrag. In beide landen zijn gegevensdragers in beslag genomen. De twee verdachten die in Tsjechië werden aangehouden, "zullen op enig moment worden uitgeleverd aan Nederland", aldus de politie.

De aanleiding voor het onderzoek is een aangetroffen partij van 22 vuurwapens, verborgen in een pallet met potgrond bij Hoek van Holland, die onderweg was naar het Verenigd Koninkrijk. In het onderzoek, met de naam 26Bridport, zijn eerder aanhoudingen verricht. Een 55-jarige man uit Oss zit sinds zijn aanhouding op 8 juni dit jaar vast. In zijn voertuig werd een partij vuurwapens aangetroffen. Ook werd eerder een leverancier van wapens aangehouden. Dat was op 14 september dit jaar. Meer aanhoudingen worden niet uit gesloten, aldus de politie.

Meer uit Binnenland

Journalistieke prijzen voor artikelen over gaswinning Groningen

AMSTERDAM (ANP) - De Loep 2022, prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, gaat naar de artikelen van NRC en Dagblad van het Noorden (DVHN) over de gaswinning in Groningen en de parlementaire enquête. De producties hebben in de categorie Controlerende onderzoeksjournalistiek gewonnen. Alle winnaars van de Loep 2022 zijn vrijdag op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek bekendgemaakt.

1 uur geleden
Voorzitter Geel legt functie mensenrechtencollege tijdelijk neer

DEN HAAG (ANP) - Jacobine Geel legt haar functie als voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens (CvRM) tijdelijk neer. Ze doet dat, schrijft ze in een brief aan collega's, omdat ze ze ziek is geworden van de situatie die is ontstaan na een melding van intimidatie, discriminatie en vriendjespolitiek over haar. Ze ervaart de situatie als onveilig.

2 uur geleden
Weer hoogst mogelijke celstraf geëist tegen Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch opnieuw zestien jaar cel geëist. Een hogere straf is voor de feiten waarvan hij is verdacht niet mogelijk.

5 uur geleden
Cordaid opent Giro 667 voor slachtoffers damdoorbraak Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Hulporganisatie Cordaid heeft vrijdag het gironummer 667 geopend om geld in te zamelen voor slachtoffers van de damdoorbraak in Oekraïne. In het zuiden van het land is dinsdag de Kachovka-dam in de rivier Dnipro doorgebroken waardoor er duizenden mensen zijn geëvacueerd. Ook zijn er meerdere doden.

6 uur geleden
Limburgse Arcen noteert eerste lokale tropische dag van het jaar

HOUTEN (ANP) - Voor het eerst dit jaar is de temperatuur ergens in Nederland boven de 30 graden uitgekomen. In het Limburgse Arcen ging het kwik om 15.30 uur naar 30,5 graden. Daarmee is sprake van de eerste lokale tropische dag, meldt Weeronline.

7 uur geleden
Hoogste alarmfase risico natuurbrand nu ook in Noord-Nederland

GRONINGEN (ANP) - De hoogste alarmfase voor het risico op een natuurbrand geldt vanaf dit weekeinde ook voor Groningen, Drenthe en Friesland. Tot nu toe was het in de drie noordelijke provincies nog nat genoeg, maar de brandweer constateert dat het steeds droger wordt en dat het bovendien flink waait, waardoor extra alertheid nodig is. De hoogste alarmfase gold al sinds het midden van de week voor de rest van Nederland.

9 uur geleden
Tankstations eind deze maand 'bomvol' door accijnsverhoging

HOOGEVEEN (ANP) - Pomphouders rekenen op grote drukte de laatste dagen van deze maand. Dan zijn de laatste kansen om te tanken tegen de huidige tarieven, voordat op 1 juli de accijns op benzine en diesel weer omhooggaat. Tankstations zorgen volgens Belangenvereniging Tankstations (BETA) dat de brandstofpompen "bom- en bomvol" zitten om de koopjesjagers aan te kunnen.

10 uur geleden