Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aangepaste editie Amsterdam Light Festival toont favorieten

Aangepaste editie Amsterdam Light Festival toont favorieten

AMSTERDAM (ANP) - "Niks doen was geen optie", zei Frédérique ter Brugge, directeur van het Amsterdam Light Festival bij de opening van de jubileumeditie. Ze gaf toe dat iedereen in de organisatie enorm baalde toen vorige week de strengere coronamaatregelen werden aangekondigd. Dat betekende dat de lichtkunstwerken om 17.00 uur uitgaan. "Onze missie is mensen te verlichten in donkere dagen. Dus we zoeken de randen van de dag op waarop het zo donker mogelijk is."

Ondanks de tegenvaller gaat de tiende editie van het festival door met favorieten van het afgelopen decennium. Van de twintig terugkerende werken zijn er vijf gekozen door het publiek. Daarnaast zijn er nog eens drie nieuwe lichtkunstwerken te zien.

Een van de kunstenaars die zijn werk opnieuw ziet, is Krijn de Koning. Hij maakte Nacht Tekening op de iconische Magere Brug, waarbij hij de basisvormen van de brug in een compleet andere structuur terugbracht. De Koning is blij zijn werk terug te zien. "Ik maak veel tijdelijke werken, maar toen dit twee jaar geleden werd afgebroken dacht ik echt: aaah."

Kinderarmoede

Studio Aldo Brinkhoff maakte samen met duizend scholieren uit heel Amsterdam Het meisje met de zwavelstokjes. Dit jaarlijks terugkerende educatieve project, waarbij ook workshops worden gegeven, ging dit keer over kinderarmoede. De kinderen maakten tekeningen op stickers die Brinkhoff op de installatie heeft geplakt. Verder maakten studenten van de Breitner Academie een nieuw lichtkunstwerk.

Bezoekers kunnen nu in de vroege ochtend tussen 07.00 en 09.00 en tussen 15.00 en 17.00 een rondvaart of wandeling maken langs de 23 lichtkunstwerken. Overigens gaan niet alle kunstwerken uit. Bij zeven is dat niet mogelijk, aldus Ter Brugge, dus die blijven 24 uur per dag aan.

Snapchat

De organisatie werkt dit jaar voor het eerst samen met Snapchat, dat ervoor heeft gezorgd dat vijf kunstwerken via augmented reality ook overdag te zien zijn. Na het scannen van een speciale code via de Snapchat-camera komen de werken tevoorschijn zoals je ze bij donker zou zien. De festivaldirecteur zei dat deze samenwerking niet op een beter moment kon komen, nu het festival alleen overdag kan doorgaan.

Het Amsterdam Light Festival, dat en met 23 januari duurt, moet de donkere wintermaanden op artistieke wijze verlichten. De negen voorgaande edities trokken volgens de organisatie bij elkaar 6 miljoen bezoekers met in totaal 270 kunstwerken. De aangepaste openingstijden gelden in elk geval tot 19 december en moeten voorkomen dat er 's avonds alsnog veel mensen op de been zijn om de lichtkunst te bewonderen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Herkenbare beelden getuige fatale mishandeling Mallorca gedeeld

HILVERSUM (ANP) - De politie heeft dinsdagavond herkenbare beelden gedeeld van een getuige van de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman vorig jaar op Mallorca. De foto werd gedeeld in de uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht. Eerder deelde het programma ook al een foto van de persoon, maar na die oproep had niemand zich gemeld.

5 uur geleden
Aankoop De Vaandeldrager definitief na akkoord Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer heeft ingestemd met de aanschaf van het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt. Daarvoor trekt de staat 150 miljoen euro uit, de resterende 25 miljoen wordt betaald door de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum. Het akkoord van de senaat was de laatste horde voor de aanschaf. Binnen vier weken is het hele traject afgerond en is Nederland officieel eigenaar van het werk, aldus de kersverse staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur).

5 uur geleden
CDA vindt gasgesprekken met Duitsland taak voor Rutte

DEN HAAG (ANP) - Het CDA hoopt dat premier Mark Rutte in gesprek gaat met de Duitse regering om te kijken of er nog iets gedaan kan worden aan de afspraken over gaslevering aan het land. Mede door die afspraken moet de gaskraan in Groningen verder open dan voorzien. Dat "knakt het herstel van het vertrouwen, dat al broos was", zo zei CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. De Groningers gingen er namelijk van uit "dat de beweging richting nul ingezet was".

6 uur geleden
Familieleden kroongetuige Nabil B. slaken 'noodkreet' in media

AMSTERDAM (ANP) - Familieleden van Nabil B., kroongetuige in het geruchtmakende Marengo-proces, hebben dinsdag in enkele media een "noodkreet" geslaakt over de werkwijze van het Openbaar Ministerie, dat ernstig tekort zou schieten in zijn beschermingstaak. In de noodkreet wordt eveneens gewag gemaakt van het feit dat zij op 23 juni vorig jaar aangifte hebben gedaan tegen het OM, wegens schending van het ambtsgeheim.

7 uur geleden
Halsema gaat handhaven bij protestacties cultuursector

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema staat de geplande acties van woensdag in theaters en musea in de hoofdstad niet toe. Ze waarschuwt dat er zal worden gehandhaafd, aldus de burgemeester in een verklaring. Ook in andere steden kondigen burgemeesters aan te zullen handhaven waar nodig.

7 uur geleden
2G-onderzoek brengt D66 nog niet op andere gedachten

DEN HAAG (ANP) - D66 is door het onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, waaruit blijkt dat 2G door de omikronvariant nauwelijks helpt, nog niet op andere gedachten gebracht over de coronapas. Dat zegt de nieuwe fractievoorzitter Jan Paternotte. D66 is een van de meest uitgesproken voorstanders van 2G-beleid, waarbij alleen mensen toegang krijgen die recent zijn geprikt tegen of genezen van het coronavirus.

8 uur geleden
Gasberaad: Vijlbrief moet puin ruimen van voorgangers

GRONINGEN (ANP) - De nieuwe staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief moet het puin van zijn voorgangers opruimen, zegt voorman Jan Wigboldus van het Groninger Gasberaad. De belangenorganisatie sprak dinsdag met Vijlbrief tijdens zijn werkbezoek aan Groningen.

10 uur geleden