Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aangepaste editie Amsterdam Light Festival toont favorieten

Aangepaste editie Amsterdam Light Festival toont favorieten

AMSTERDAM (ANP) - "Niks doen was geen optie", zei Frédérique ter Brugge, directeur van het Amsterdam Light Festival bij de opening van de jubileumeditie. Ze gaf toe dat iedereen in de organisatie enorm baalde toen vorige week de strengere coronamaatregelen werden aangekondigd. Dat betekende dat de lichtkunstwerken om 17.00 uur uitgaan. "Onze missie is mensen te verlichten in donkere dagen. Dus we zoeken de randen van de dag op waarop het zo donker mogelijk is."

Ondanks de tegenvaller gaat de tiende editie van het festival door met favorieten van het afgelopen decennium. Van de twintig terugkerende werken zijn er vijf gekozen door het publiek. Daarnaast zijn er nog eens drie nieuwe lichtkunstwerken te zien.

Een van de kunstenaars die zijn werk opnieuw ziet, is Krijn de Koning. Hij maakte Nacht Tekening op de iconische Magere Brug, waarbij hij de basisvormen van de brug in een compleet andere structuur terugbracht. De Koning is blij zijn werk terug te zien. "Ik maak veel tijdelijke werken, maar toen dit twee jaar geleden werd afgebroken dacht ik echt: aaah."

Kinderarmoede

Studio Aldo Brinkhoff maakte samen met duizend scholieren uit heel Amsterdam Het meisje met de zwavelstokjes. Dit jaarlijks terugkerende educatieve project, waarbij ook workshops worden gegeven, ging dit keer over kinderarmoede. De kinderen maakten tekeningen op stickers die Brinkhoff op de installatie heeft geplakt. Verder maakten studenten van de Breitner Academie een nieuw lichtkunstwerk.

Bezoekers kunnen nu in de vroege ochtend tussen 07.00 en 09.00 en tussen 15.00 en 17.00 een rondvaart of wandeling maken langs de 23 lichtkunstwerken. Overigens gaan niet alle kunstwerken uit. Bij zeven is dat niet mogelijk, aldus Ter Brugge, dus die blijven 24 uur per dag aan.

Snapchat

De organisatie werkt dit jaar voor het eerst samen met Snapchat, dat ervoor heeft gezorgd dat vijf kunstwerken via augmented reality ook overdag te zien zijn. Na het scannen van een speciale code via de Snapchat-camera komen de werken tevoorschijn zoals je ze bij donker zou zien. De festivaldirecteur zei dat deze samenwerking niet op een beter moment kon komen, nu het festival alleen overdag kan doorgaan.

Het Amsterdam Light Festival, dat en met 23 januari duurt, moet de donkere wintermaanden op artistieke wijze verlichten. De negen voorgaande edities trokken volgens de organisatie bij elkaar 6 miljoen bezoekers met in totaal 270 kunstwerken. De aangepaste openingstijden gelden in elk geval tot 19 december en moeten voorkomen dat er 's avonds alsnog veel mensen op de been zijn om de lichtkunst te bewonderen.

Meer uit Binnenland

Staatssecretaris: maatwerkafspraken met Tata kosten helaas tijd

VELSEN-ZUID (ANP) - De overheid kan "helaas niet van de ene op de andere dag maatwerkafspraken" maken met Tata Steel over het verankeren van gezondheidsdoelen. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) zei dat tijdens een informatieavond in het Telstar-stadion in Velsen over het recente RIVM-rapport, waarin wordt vastgesteld dat emissies door Tata Steel de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met gemiddeld 2,5 maand verkorten. Ook is er een verhoogde kans op longkanker en astma in de regio.

20 minuten geleden
Ook Maarten van Rossem vertrekt na 2024 bij De Slimste Mens

HILVERSUM (ANP) - Ook Maarten van Rossem zal na het winterseizoen 2024-2025 bij het programma De Slimste Mens vertrekken. Dat meldt de 79-jarige historicus in een gesprek dat De Telegraaf maandagavond op de website heeft gepubliceerd. Eerder maakte ook presentator Philip Freriks al bekend dan te stoppen. Hij zal worden vervangen door Herman van der Zandt.

27 minuten geleden
Ruim 38.000 handtekeningen voor sluiting delen Tata Steel

VELSEN-ZUID (ANP) - Greenpeace biedt maandagavond een petitie aan met 38.825 handtekeningen waarin wordt opgeroepen tot sluiting van ziekmakende delen van staalfabriek Tata Steel. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) neemt de petitie in ontvangst tijdens een informatieavond in het Telstar-stadion in Velsen.

1 uur geleden
Rij voor aanmeldcentrum Ter Apel, maar volgens COA genoeg plek

TER APEL (ANP) - Zo'n veertig mensen, onder wie kleine kinderen, staan maandagavond in de rij voor het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, meldt MiGreat. Volgens de hulporganisatie is het onduidelijk of er voor iedereen een bed beschikbaar is. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat weten dat er inderdaad een rij staat bij het aanmeldcentrum, maar dat er de komende nacht voor iedereen onderdak en een bed is.

1 uur geleden
Moskeekoepels willen vervolging na heimelijke spionage door SZW

DEN HAAG (ANP) - De samenwerkende moskeekoepels in Nederland, gebundeld in K7, willen dat demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangifte gaat doen tegen ambtenaren die onterecht onderzoeken hebben gedaan naar personen, organisaties en netwerken binnen moslimgemeenschappen. Ook tegen externe deskundigen die daarbij werden ingehuurd moet vervolging worden ingesteld, wil K7, zodat het vertrouwen hersteld kan worden.

4 uur geleden
Ruim 120 klimaatactivisten aangehouden op 17e dag A12-protest

DEN HAAG (ANP) - Voor de zeventiende dag op rij hebben klimaatactivisten maandag een gedeelte van de A12 naast het Malieveld in Den Haag bezet gehouden. De politie hield ruim 120 mensen aan omdat ze niet uit zichzelf wilden vertrekken.

5 uur geleden
NS: spitsheffing compenseren voor wie echt geen keuze heeft

DEN HAAG (ANP) - NS wil de omstreden spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben dan op de drukste tijden van de week in de trein te stappen. Het spoorbedrijf wil daarover in gesprek met de politiek en met werkgevers. Het plan is bedoeld om voor het overgrote deel van de reizigers de kaartjes goedkoper te maken, benadrukt topman Wouter Koolmees. "We doen dit niet omdat we er geld aan willen verdienen."

6 uur geleden