Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandelen Vivendi in trek na Amsterdams beursplan voor muziektak

Aandelen Vivendi in trek na Amsterdams beursplan voor muziektak

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Vivendi maakte maandag een flinke koerssprong op de beurs in Parijs. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat het Franse mediaconglomeraat zijn muziektak Universal Music Group (UMG) voor het einde van het jaar naar de Amsterdamse beurs wil brengen. De stemming op de Europese markten was sowieso positief. De hoop op een stevig economisch herstel van de coronacrisis bleef de aandelenhandel ondersteunen.

De AEX-index op Beursplein 5 zette de opmars richting de 700 punten voort en noteerde rond het middaguur 0,9 procent hoger op 682,56 punten. De laatste keer dat de hoofdindex de psychologische grens van 700 punten wist te bereiken was tijdens het hoogtepunt van de internetzeepbel in 2000. De MidKap won 0,3 procent tot 1015,15 punten. Frankfurt en Parijs stegen tot 1,1 procent. Wall Street is de hele dag gesloten vanwege President's Day.

De Londense FTSE-index dikte 1,4 procent aan. In het Verenigd Koninkrijk heeft inmiddels bijna een kwart van de bevolking de eerste prik gekregen tegen het coronavirus. Door de succesvolle vaccinatiecampagne hoopt premier Boris Johnson over een week de strenge coronamaatregelen wat te versoepelen.

Vivendi

In Parijs werd Vivendi 16 procent meer waard. De mediagroep mikt met de Amsterdamse beursgang van UMG op een waardering van minstens 30 miljard euro. UMG is het muzieklabel achter popsterren als Lady Gaga, Taylor Swift en Billie Eilish. De beurs in Amsterdam blijft ook bijzonder geliefd voor noteringen van investeringsvehikels. Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk, wil zijn investeringsfonds Pegasus Europe naar het Damrak brengen. Met de beursgang wil de oprichter van luxegoederenconcern LVMH honderden miljoenen euro's ophalen om te investeren in Europese financiƫle bedrijven.

ING (plus 5,4 procent) profiteerde van een adviesverhoging door Morgan Stanley en was opnieuw koploper in de AEX. Het aandeel steeg vrijdag al bijna 7 procent dankzij sterke resultaten van de bank. Concurrent ABN AMRO volgde met een plus van 3,4 procent. Olie- en gasconcern Shell won dik 3 procent, dankzij de oplopende olieprijzen. Staalconcern ArcelorMittal startte zijn aandeleninkoopprogramma van 650 miljoen dollar en won 2,9 procent. Biotechnoloog Galapagos, die later deze week met cijfers komt, sloot de rij met een min van 3,5 procent.

De euro noteerde op 1,2131 dollar, tegen 1,2127 dollar op vrijdag. De olieprijzen bereikten het hoogste niveau in ruim een jaar. Een vat Amerikaanse olie werd 1,9 procent duurder op 60,58 dollar. Brentolie klom 1,3 procent in prijs tot 63,25 dollar.

Meer uit Financieel

Beleggers op het Damrak terughoudend, DSM-Firmenich weer omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De beleggers op het Damrak deden het dinsdag voorzichtiger aan, nadat er maandag een einde kwam aan de aandelenrally van vier weken op Wall Street. De stijgende lijn werd dinsdag echter weer hervat in New York en dat bood steun aan de beurshandel in Europa.

23 minuten geleden
G-Star moet Vietnamese fabriek 2,5 miljoen betalen om plotse exit

AMSTERDAM (ANP) - Kledingmerk G-Star moet een Vietnamese fabriek 2,5 miljoen dollar (2,3 miljoen euro) betalen als schadevergoeding voor het plotseling stopzetten van de samenwerking. De textielfabriek moest de deuren sluiten na het plotse vertrek van de Nederlandse denimspecialist. Volgens de rechtbank in Amsterdam staat het miljoenenbedrag gelijk aan de schade die de fabriek daardoor leed.

30 minuten geleden
Britse overheid 1,4 miljard kwijt aan fraude bij coronaleningen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse overheid heeft banken 1,4 miljard pond (1,6 miljard euro) uitgekeerd omdat er mogelijk is gefraudeerd met coronaleningen door mkb'ers. Het gaat om leningen waarvoor de overheid volledig garant stond.

56 minuten geleden
Groep autodealers VS: geen dwangmaatregelen elektrische auto's

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Een groep Amerikaanse autodealers roept de regering Biden op om terug te komen op regelgeving die voorschrijft dat in 2032 twee op de drie auto's die in de Verenigde Staten worden verkocht elektrisch moeten zijn. De autodealers schrijven in een brief aan president Joe Biden dat de meeste autokopers in de VS nu niet geĆÆnteresseerd zijn in het kopen van elektrische auto's. Ook niet met stimuleringsmaatregelen van de overheid.

1 uur geleden
DHL heeft drukste bezorgdag ooit in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Pakketbedrijf DHL heeft dinsdag ruim 2 miljoen pakketten verwerkt in Nederland en daarmee is het de drukste dag voor het bedrijf ooit. Het record stond op de dinsdag na Black Friday vorig jaar, met 1,6 miljoen pakketten. Ook op de 4300 servicepunten van DHL werd dinsdag een recordaantal van meer dan 300.000 pakketten bezorgd.

1 uur geleden
Advies aan hoogste rechter: bestelknop bol is duidelijk genoeg

DEN HAAG (ANP) - Webwinkel bol was duidelijk genoeg met de tekst op zijn bestelknop. Een klant koos er bij het bestellen voor om achteraf te betalen, klikte op de knop "bestelling plaatsen" en heeft vervolgens niet betaald. In een advies aan de Hoge Raad noemt de advocaat-generaal de tekst op de bestelknop concreet genoeg, dus moet de klant volgens de juridisch adviseur alsnog aan bol betalen.

2 uur geleden
Boeing licht hoger op afwachtend Wall Street na koopadvies

NEW YORK (ANP) - Boeing is dinsdag met een kleine winst begonnen aan een nieuwe sessie op de aandelenbeurzen in New York. De vliegtuigfabrikant profiteerde van een koopadvies door analisten van investeringsbank RBC Capital Markets en werd 0,5 procent hoger gezet. De algehele stemming op Wall Street bleef terughoudend. Beleggers wachten vooral op nieuwe inflatiegegevens uit de Verenigde Staten, die donderdag naar buiten komen.

2 uur geleden