
Aandeelhouders stemmen voor omstreden beloning oud-Heineken-baas
AMSTERDAM (ANP) - Aandeelhouders van Heineken hebben ondanks kritische geluiden in meerderheid voor de forse vertrekpremie van oud-topman Jean-François Van Boxmeer gestemd. De in juni vorig jaar teruggetreden Van Boxmeer krijgt nog 5,5 miljoen euro van de bierbrouwer. Dat is meer dan volgens de huidige Nederlandse code voor het bedrijfsleven is toegestaan.
Op de algemene aandeelhoudersvergadering stemde bijna 92 procent voor goedkeuring van het beloningsrapport van Heineken, waar de vertrekvergoeding onderdeel van was. Het stempunt was niet bindend, maar wordt als advies meegewogen door Heineken. De nog zittende bestuurders van Heineken krijgen vanwege de crisis overigens geen bonussen en ontvingen juist 20 procent minder salaris.
Onder andere de vermogensbeheerder MN voor pensioenfondsen als PMT, PME en Pensioenfonds Koopvaardij was vooraf kritisch op de beloning voor Van Boxmeer. In een ingezonden statement schreef MN dat de royale vergoeding voor de afzwaaiende topman moeilijk te rijmen was met het moeilijke jaar 2020. Door de coronacrisis ziet Heineken zich onder andere genoodzaakt 8000 banen te schrappen.
Extra duur
MN benadrukte in de verklaring, die ook namens pensioenuitvoerder APG was ingezonden, bovendien dat de hoge vergoeding Heineken extra duur komt te staan. De brouwer moet 7 miljoen euro extra aan de belastingdienst betalen omdat de beloning voor Van Boxmeer volgens Nederlandse maatstaven excessief is.
Heineken verdedigt de vertrekpremie door erop te wijzen dat die al was afgesproken vóór 2003, toen ontslagvergoedingen en vertrekpremies bij Nederlandse beursgenoteerde bedrijven aan banden werden gelegd. In die destijds opgestelde code, opgesteld door de commissie-Tabaksblat, staat dat een vertrekkend bestuurder hoogstens één jaarsalaris mee mag krijgen
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR) - Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, is "substantiële vooruitgang" geboekt in de gesprekken tussen zijn team en dat van de Chinese vicepremier He Lifeng in Genève. In de Zwitserse stad doen de twee grootste economieën ter wereld pogingen de door de Amerikaanse president Donald Trump aangewakkerde handelsoorlog te bezweren.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Handel zegt optimistisch te zijn over onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten die in Zwitserland plaatsvinden. De twee grootmachten praten dit weekend in Genève over mogelijkheden om hun handelsoorlog te de-escaleren.
3 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Europa moet de Russische oliesector en financiële sector zwaardere sancties opleggen als Vladimir Poetin niet instemt met een staakt-het-vuren, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot.
6 uur geledenGENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
8 uur geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
10 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
22 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
23 uur geleden