Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor slavernijverleden bij Film by the Sea

Aandacht voor slavernijverleden bij Film by the Sea

VLISSINGEN - Het slavernijmonument dat momenteel in de binnentuin van het Muzeeum staat verhuist tijdelijk naar CineCity. Tijdens Film by the Sea komt het monument in de bioscoop te staan. “Ik weet dat het gevoelig ligt maar we doen dit niet om tegen zere benen te schoppen maar om een bijdrage te leveren aan de discussie,” aldus festivaldirecteur Jan Doense. Op woensdag 13 september is er speciale aandacht voor het slavernijverleden met films, documentaires en een talkshow.

Het slavernijmonument is op initiatief van Angélique Duijndam, voorzitter van Keti Koti Zeeland, en kunstenaar Zeus Hoenderop aan de vooravond van de viering van Keti Koti op 30 juni op de boulevard geplaatst. Omdat er geen vergunning voor de plaatsing van het monument was moest het op last van de gemeente weer worden verwijderd. Nadat het moment ook diverse keren met racistische leuzen is beklad bood het Muzeeum aan om het slavernijmonument tijdelijk in de binnentuin van het Muzeeum aan de Nieuwendijk te plaatsen. Duijndam en Hoenderop bereiden inmiddels een nieuwe vergunningaanvraag voor en dus komt het monument mogelijk terug op de boulevard.

Hoe duur was de suiker?

Maar voor het zover is komt het monument tijdens Film by the Sea van 8 tot en met 17 september in de bioscoop te staan. “We willen graag ons steentje bijdragen aan de discussie over het slavernijverleden van de stad,” vertelt Jan Doense. “Vorig jaar waren we daar eigenlijk al een beetje mee begonnen en dat zetten we dit jaar door in een uitgebreidere vorm.” Op woensdag 13 september is er een speciaal programma waarin het slavernijverleden centraal staat. “We vertonen dan de televisieserie ‘Hoe duur was de suiker?’ die is gebaseerd op het gelijknamige boek van Cynthia McLeod en gaat over slavernij in Suriname. Een echt Nederlands verhaal dus. Zij staat eigenlijk aan de wieg van de discussie over wel of geen excuses voor het slavernijverleden. Ik had haar laatst nog aan de telefoon en ze is inmiddels in de tachtig en zei: ‘Ik ben zo blij dat ik dit nog mag meemaken’. Er is de laatste jaren veel veranderd in het denken over het slavernijverleden en ook in Vlissingen is er stevig discussie gevoerd. Daar willen wij graag een bijdrage aan leveren.”

Kom

Kunstenaar Zeus Hoenderop die het slavernijmonument ‘Kom’ vervaardigde legt momenteel de laatste hand aan een documentaire over het monument. “Dat wordt een korte documentaire van dertig minuten,” vertelt Doense. “Die vertonen we ook en we draaien de documentaire Zwarte Stem van de Hoekman Brothers.” De documentaire Zwarte Stem ging in première tijdens Keti Koti op 1 juli. In de documentaire gaat muzikant en jongerenwerker Bram Mvanbamu op zoek naar sporen van het slavernijverleden in Zeeland. Hij ontdekt schokkende en ontroerende verhalen in het Zeeuws Archief, heeft bijzondere ontmoetingen met deskundigen en jongeren, ontdekt de rol van muziek in het leven van de slaafgemaakten en leert over zijn eigen familiegeschiedenis. Na het filmprogramma over het slavernijverleden is er een talkshow met Cynthia McLeod en regisseur Jean van de Velde over de totstandkoming en de betekenis van de boekverfilming ‘Hoe duur was de suiker?’.

Meer uit Vlissingen

Fietser onderzocht na aanrijding met auto in Paul Krugerstraat

VLISSINGEN - Een fietser is dinsdagmorgen medisch nagekeken na een botsing met een auto op de Paul Krugerstraat in Vlissingen. Het slachtoffer hoefde niet voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd te worden.

3 uur geleden
Bank met gedenkplaatje bij ZRTI eert dokter Bax

VLISSINGEN - In het parkje aan de Koudekerkseweg in Vlissingen, tegenover het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) is zaterdagmiddag het bankje ter nagedachtenis aan dokter Willem Adriaan Bax officieel onthuld. De in 2007 overleden chirurg was een van de initiatiefnemers van het ZRTI.

4 uur geleden
FOTO’S: Zo viert Vlissingen Bevrijdingsdag

VLISSINGEN - Tachtig jaar vrijheid na de Tweede Wereldoorlog wordt maandag groots gevierd tijdens het Bevrijdingsfestival Zeeland in Vlissingen.

11 uur geleden
Dodenherdenking op Noorderbegraafplaats is plechtig eerbetoon tachtig jaar na Tweede Wereldoorlog

VLISSINGEN - Tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog was zondagavond de Dodenherdenking ook op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen een plechtige ceremonie.

1 dag geleden
Gevaarlijk rijgedrag in trouwstoet: Politie deelt meerdere bekeuringen uit

VLISSINGEN- De politie heeft zaterdagmiddag meerdere bekeuringen uitgedeeld aan bestuurders van voertuigen die meereden in een trouwstoet in de omgeving van de President Rooseveltlaan. Meerdere personen deden melding van gevaarlijk rijgedrag. Agenten spraken het bruidspaar aan en verzochten het gezelschap zich aan de verkeersregels te houden.

2 dagen geleden
Kunstenaar Dani Ploeger slaat op Bevrijdingsdag ‘alarm’ in Oost-Souburg

OOST-SOUBURG - Op Bevrijdingsdag maandag houdt kunstenaar Dani Ploeger tussen 11.00 en 13.00 uur een interventie in zijn geboortedorp Oost-Souburg. Zijn performance 'Extern Alarm' maakt deel uit van het project Entartete, georganiseerd door Underdog Buro Kunst & Markt. In het kader van de vieringen van tachtig jaar vrijheid wordt hiermee aandacht besteed aan de verdringing en onderdrukking van experimentele en kritische kunst onder totalitaire regimes. 

2 dagen geleden
Vlissingen leeft toe naar groots Bevrijdingsfestival; extra vaarten Westerscheldeferry

VLISSINGEN - Vlissingen is klaar voor de speciale editie van het Bevrijdingsfestival Zeeland. Maandag vieren we tachtig jaar vrede en vrijheid.

2 dagen geleden