Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor Shell en ABN AMRO op Damrak na adviesverhogingen

Aandacht voor Shell en ABN AMRO op Damrak na adviesverhogingen

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar olie- en gasconcern Shell en ABN AMRO. Analisten van ING verhoogden hun advies voor Shell naar kopen en de kenners van AlphaValue/Baader werden positiever over ABN AMRO. Verder wordt vooral uitgekeken naar het Amerikaanse inflatiecijfer, dat voor woensdag op het programma staat, en de halfjaarresultaten van enkele grote Amerikaanse banken later deze week.

Ook de zorgen over een recessie blijven boven de markten hangen. Beleggers vrezen dat de renteverhogingen door de centrale banken een economische krimp zullen veroorzaken. Hogere rentes remmen namelijk niet alleen de inflatie maar zetten ook een rem op de economie.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren lager te beginnen aan de nieuwe handelsdag. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met verliezen openen. De aandelenmarkten in Azië gingen dinsdag overwegend omlaag. Vooral de techbedrijven stonden onder druk na de flinke koersverliezen in de Amerikaanse techsector.

SoftBank

De Nikkei in Tokio sloot 1,8 procent in de min onder aanvoering van techinvesteerder SoftBank (min 4 procent). De beurzen in Shanghai en Hongkong zakten tot 1,1 procent door de zorgen over de opmars van de nieuwe omikron-subvariant in China. De vrees voor nieuwe strikte coronabeperkingen in grote Chinese steden nam daardoor weer toe.

De Europese beurzen sloten maandag in het rood. De AEX-index daalde 0,8 procent tot 669,17 punten en de MidKap verloor 0,9 procent tot 903,98 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,4 procent. Ook Wall Street verloor terrein. De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent lager op 31.173,84 punten. De brede S&P 500 verloor 1,2 procent en techgraadmeter Nasdaq leverde 2,3 procent in.

Zorgen over recessie

De euro zakte verder weg door de zorgen over een recessie in de eurozone. De eenheidsmunt was 1,0012 dollar waard, tegen 1,0078 dollar een dag eerder. De euro nadert daarmee het zogeheten pariteitsniveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het zou voor het eerst in twintig jaar zijn dat 1 euro dan evenveel waard is als 1 dollar.

De olieprijzen gingen verder omlaag door de vrees dat een recessie de vraag naar olie onder druk zet. Mogelijke nieuwe coronalockdowns in China zouden eveneens kunnen zorgen voor een lagere vraag naar olie. Een vat Amerikaanse olie werd 1,9 procent goedkoper op 102,08 dollar. Brentolie kostte 1,7 procent minder op 105,28 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Europese Commissie wil nieuwe regels tegen greenwashing schrappen

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Commissie is van plan om nieuwe regels tegen greenwashing te schrappen. Dit meldt de Europese Commissie nadat conservatieve politici kritiek hadden geuit op de regels. Die zouden volgens hen te belastend zijn voor bedrijven.

1 uur geleden
Uitzendbranche noemt uitzendverbod vleessector 'disproportioneel'

AMERSFOORT (ANP) - Uitzendverboden voor een bepaalde sector zoals het verbod op uitzendkrachten in de vleessector dat demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) voorbereidt, zijn "disproportioneel". Dit vindt adjunct-directeur van uitzendbrancheorganisatie NBBU Cor de Koeijer.

1 uur geleden
Fiscus loopt bijna miljard euro mis door uitspraak Hoge Raad

DEN HAAG (ANP) - De fiscus loopt richting een miljard euro aan belastinginkomsten mis, na een uitspraak van de Hoge Raad eerder dit jaar. De raad oordeelde eind maart dat Aegon het verlies bij de liquidatie van dochtervennootschappen wel degelijk mocht wegstrepen tegen de in Nederland belastbare winst. Alleen Aegon al hoefde daardoor 50 miljoen euro minder winstbelasting te betalen, maar in totaal kost de uitspraak de staatskas eenmalig 840 miljoen euro. Jaarlijks loopt de Belastingdienst bovendien 65 miljoen euro mis.

3 uur geleden
Han Noten toch geen toezichthouder bij FNV

AMSTERDAM (ANP) - Han Noten wordt toch geen lid van de raad van toezicht van FNV. De ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam wees de oud-PvdA-senator aan als een van de twee leden die moeten adviseren over een verbetering van de organisatie, die kampt met interne onrust. Maar Noten was zelf een van de 480 leden van FNV die hadden verzocht om zo'n ingreep, wat de ondernemingskamer naar eigen zeggen "ten onrechte" niet had opgemerkt.

3 uur geleden
Chipbedrijven lager op Damrak om mogelijke ontheffingenstop VS

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi stonden vrijdag bij de verliezers in de AEX-index. Een Amerikaanse functionaris heeft topfabrikanten van halfgeleiders laten weten dat hij de ontheffingen wil intrekken waarmee zij toegang hebben tot Amerikaanse technologie in China, meldden bronnen aan The Wall Street Journal. Door de maatregel kunnen de handelsspanningen tussen de twee landen oplopen.

4 uur geleden
Dealers druk met telefoontjes over terugroepactie Citroën

BUNNIK (ANP) - Autodealers hebben het vrijdag druk gehad met bezorgde telefoontjes van automobilisten met Citroëns die niet meer de weg op mogen om defecte airbags die kunnen ontploffen. Bij de aankondiging van een terugroepactie van ruim 33.000 Citroëns C3 en DS3 in Nederland deed moederbedrijf Stellantis de oproep niet met de auto's te rijden, waardoor veel mensen willen weten waar ze aan toe zijn.

4 uur geleden
Franse justitie onderzoekt defecte airbags Takata

PARIJS (ANP) - Justitie in Frankrijk heeft een gerechtelijk onderzoek geopend naar defecte airbags van fabrikant Takata, die in het land voor dodelijke ongelukken hebben gezorgd. Het Franse Openbaar Ministerie zegt tegen persbureau AFP dat het onderzoek draait om mogelijke ernstige misleiding en het in gevaar brengen van levens.

6 uur geleden