
Aandacht voor resultaten IMCD en Galapagos op Damrak
AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar de resultaten van chemicaliëndistributeur IMCD en biotechnoloog Galapagos. AEX-fonds IMCD boekte afgelopen jaar flink meer omzet en winst. Volgens topman Piet van der Slikke was IMCD in staat de moeilijke marktomstandigheden vrij goed door te komen, ondanks de problemen in toeleveringsketens en prijsstijgingen, en werd het jaar afgesloten met een recordresultaat. Ook keert het bedrijf meer dividend uit.
Galapagos zag de omzet afgelopen jaar licht stijgen dankzij de verkopen van zijn ontstekingsremmer Jyseleca. Het biotechnologiebedrijf zakte echter dieper in de rode cijfers. Volgens topman Paul Stoffels was 2022 een jaar van transformatie en verandering. Voor 2023 verwacht het bedrijf dat de omzet van Jyseleca verder zal stijgen. Galapagos had eind december 4,1 miljard euro in kas, tegen 4,7 miljard euro eind 2021. Het bedrijf verwacht het verbruik van de kasreserves dit jaar verder te verminderen.
Beleggers kijken daarnaast uit naar de favoriete maatstaf voor de inflatie van de Amerikaanse Federal Reserve, die later op de dag wordt bekendgemaakt. Die geeft mogelijk meer inzicht in de toekomstige rentestappen van de centrale bank. Bij een afkoelende inflatie zou de Fed mogelijk spoedig kunnen stoppen met het verhogen van de rente om de inflatie af te remmen.
AEX-index
De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een openingswinst van 0,6 procent. Ook de andere Europese beurzen lijken met winsten te beginnen. De Aziatische aandelenmarkten gingen vrijdag overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio was een positieve uitschieter en eindigde 1,3 procent hoger onder aanvoering van de Japanse chipbedrijven. De Hang Seng-index in Hongkong verloor daarentegen 1,2 procent door stevige koersverliezen bij Chinese techbedrijven als Alibaba en Tencent.
Op het Damrak staat ook Ajax in de belangstelling. De beursgenoteerde voetbalclub ligt uit de Europa League na het verlies tegen de Duitse club Union Berlin.
BASF
In Frankfurt kwam BASF met cijfers. Het Duitse chemieconcern dook vorig jaar in de rode cijfers en gaat 2600 banen schrappen om kosten te besparen nu het niet langer gebruik kan maken van goedkoop Russisch gas. Doordat Rusland de gaskraan naar Duitsland heeft dichtgedraaid zag BASF de gasrekening met 2,2 miljard euro stijgen in 2022, ondanks dat het gasverbruik met 35 procent werd verminderd. De totale banenreductie komt neer op zo'n 2 procent van het wereldwijde personeelsbestand.
De euro was 1,0591 dollar waard, tegenover 1,0592 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 76,09 dollar per vat. Brentolie steeg ook 1 procent in prijs, tot 82,99 dollar per vat.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag iets hoger geëindigd, nadat de hoofdgraadmeter op het Damrak donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten uitkwam. Beleggers hebben hoop geput uit de handelsovereenkomst die de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk donderdag bekendmaakten. President Donald Trump zei dat "meerdere deals" zullen volgen.
3 minuten geledenVELSEN (ANP) - Vakbond FNV overlegt maandag met het personeel van Tata Steel over een mogelijke staking op het hoogovencomplex bij IJmuiden. Omdat de directie van het staalconcern blijft vasthouden aan het schrappen van 1600 arbeidsplaatsen, bereiden de werknemers en bonden zich voor op acties.
1 uur geledenMENAAM (ANP) - De koper van tien vakantieparken van Peter Gillis zoekt naar overeenstemming met de realityster om de koop toch te laten plaatsvinden. Daarmee is er sprake van een koerswijziging. Eerst weigerde koper Taeke Dijkstra te betalen door de problemen van Gillis met de Belastingdienst, maar zijn nieuwe advocaat Oscar van Oorschot overtuigde hem toch weer in gesprek te gaan. Dat bevestigt Van Oorschot na berichtgeving van Omroep Brabant.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag licht omhoog. Beleggers wachten vooral op de gesprekken tussen de Verenigde Staten en China komend weekend. De delegaties van beide landen ontmoeten elkaar zaterdag in het Zwitserse Genève. Het zijn de eerste gesprekken tussen China en de VS sinds president Donald Trump zijn handelstarieven onthulde. Trump sloot donderdag al een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk en gaf aan dat de torenhoge importheffingen op Chinese goederen verlaagd kunnen worden als de onderhandelingen goed verlopen.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP/DPA) - De nieuwe bondskanselier van Duitsland, Friedrich Merz, wil dat de Europese Unie helemaal afziet van regels die grote bedrijven verplichten misstanden bij leveranciers tegen te gaan. "We zullen de nationale wet in Duitsland intrekken. Ik verwacht ook van de Europese Unie dat ze deze stap volgt en deze richtlijn daadwerkelijk opheft", zei de CDU-politicus over de zogeheten antiwegkijkwet. Hij zei dit in een persconferentie die hij samen met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP) - "Een importtarief van 80 procent op Chinese goederen lijkt me goed", laat de Amerikaanse president Donald Trump weten via zijn socialemediaplatform Truth Social. "Maar het is nu aan Scott B", verwijst Trump naar zijn minister van Financiën Scott Bessent, die zaterdag de eerste gesprekken met China voert sinds het invoeren van de handelstarieven.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei vrijdag pas naar Washington te willen reizen als het gaat over "een oplossing" voor de Amerikaanse handelstarieven. Daarmee reageerde ze op het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump haar eerder "een fantastisch mens" had genoemd.
4 uur geleden