Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht voor cijfers Shell en rentebesluit ECB op beurzen

Aandacht voor cijfers Shell en rentebesluit ECB op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de kwartaalcijfers van Shell. Het olie- en gasconcern leverde opnieuw een sterk resultaat in het eerste kwartaal. De nettowinst kwam uit op 8,7 miljard dollar, tegen 7,1 miljard dollar een jaar geleden. Om de aandeelhouders te belonen kondigde het concern een nieuw aandeleninkoopprogramma aan van 4 miljard dollar.

De beurshandel staat verder in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank zal het rentetarief in de eurozone naar verwachting verder verhogen om de inflatie te bestrijden. Beleggers verwerken daarnaast nog het besluit van de Amerikaanse Federal Reserve om de rente opnieuw met een kwart procentpunt te verhogen. De rente in de VS staat daarmee op het hoogste niveau in zestien jaar. Maar mogelijk was het voorlopig de laatste renteverhoging.

De AEX-index koerst af op een vrijwel vlak begin van de drukke handelsdag. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine koersuitslagen openen, na een stroom van resultaten van grote bedrijven als BMW, Volkswagen, Zalando, Infineon en AB InBev.

Carrière elders

ArcelorMittal zag de omzet en winst in het eerste kwartaal flink dalen ten opzichte van een jaar eerder. In vergelijking met het laatste kwartaal van 2022 vielen de verkopen en winst wel hoger uit. Volgens topman Aditya Mittal verbeterden de marktomstandigheden gedurende het kwartaal en rekent het bedrijf op een verdere stijging van de winst in het huidige kwartaal.

DSM Firmenich liet weten dat het fusiebedrijf per 1 september zal worden geleid door topman Dimitri de Vreeze, met behulp van financieel directeur Ralf Schmeitz. Geraldine Matchett, de zogenoemde co-CEO van De Vreeze bij DSM, zal per die datum haar carrière elders voortzetten.

Goed niveau

Ook advies- en ingenieursbureau Arcadis en bouwer BAM kwamen met kwartaalcijfers. Arcadis boekte afgelopen kwartaal een recordomzet. Ook het orderboek steeg naar een recordhoogte. BAM verkocht in het eerste kwartaal veel minder nieuwe woningen dan een jaar geleden en zag de winst flink dalen. Volgens topman Ruud Joosten bleef het orderboek met 10 miljard euro aan opdrachten wel op een goed niveau liggen. Van Lanschot Kempen opende ook de boeken. De bank zag de kwartaalwinst licht dalen.

De euro was 1,1081 dollar waard, tegen 1,1053 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 69,19 dollar. Brentolie werd 1,1 procent duurder op 73,15 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Netbeheerder wil actie overheid om dreigend stroomtekort na 2030

ARNHEM (ANP) - De overheid moet met een plan komen om stroomtekorten vanaf 2033 te voorkomen. Daarvoor pleit netbeheerder TenneT, die waarschuwt dat de leveringszekerheid van elektriciteit na dat jaar "duidelijk verslechtert". Als er niets verandert in het huidige beleid, moet Nederland rekening houden met 14 uur per jaar waarin de elektriciteitsproductie niet aan de vraag kan voldoen. Dat is flink meer dan de voor Nederland geldende norm van maximaal 4 uur.

9 minuten geleden
Rechter geeft ExxonMobil geen uitstel schadebetalingen Groningen

GRONINGEN (ANP) - ExxonMobil krijgt van de rechter geen uitstel voor bepaalde betalingen rond de schadeafhandeling van de gaswinning in Groningen. De kortgedingrechter in Groningen heeft een verzoek voor de opschorting van de betalingen door het Amerikaanse olie- en gasconcern afgewezen, omdat het bedrijf voldoende financiële middelen heeft.

1 uur geleden
FNV kondigt weer nieuwe stakingen aan in metaalsector

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept leden uit verschillende regio's die werken in de metaal- en techniekbranche op donderdag voor 24 uur het werk neer te leggen. Het gaat om werknemers uit Gelderland, Zeeland en vakbondsregio Zuidwest Nederland. Eerder werd al in andere regio's gestaakt om het uitblijven van een cao. De bond, die bovendien dreigt met nog meer stakingen, wil op die manier zijn eisen voor de nieuwe cao afdwingen.

1 uur geleden
VS verhogen importheffingen op tal van Chinese producten

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten verhogen de tarieven op de invoer van tal van Chinese goederen. In totaal gelden de hogere tarieven voor 18 miljard dollar aan import uit China. De hogere heffingen zijn vooral gericht op strategische sectoren zoals elektrische auto's, chips, batterijen, staal en belangrijke mineralen, meldt het Witte Huis.

1 uur geleden
PwC: belastingbijdrage Nederlands bedrijfsleven is 298 miljard

AMSTERDAM (ANP) - De totale belastingbijdrage van het Nederlands bedrijfsleven bedroeg vorig jaar 298 miljard euro, meldt accountants- en adviesorganisatie PwC op basis van eigen berekeningen. Dit geld komt terecht in de schatkist, de sociale fondsen en bij de Europese Unie. PwC maakt de belastingbijdrage, die tot nu toe onbekend was, de dag voor Verantwoordingsdag bekend.

2 uur geleden
Rabobank breidt duurzaam leningaanbod voor boeren uit

UTRECHT (ANP) - Tuinbouwers kunnen vanaf nu ook een duurzame lening krijgen bij Rabobank. Afgelopen jaar begon de bank met het aanbieden van gunstige financiering voor veehouders om te verduurzamen, maar nu kunnen andere agrariërs zoals akker- en glastuinbouwers ook aanspraak maken op het geld.

2 uur geleden
Sony ziet kwartaalverkoop PlayStation-spelcomputers dalen

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Het Japanse technologie- en entertainmentconcern Sony heeft in de eerste drie maanden van dit jaar minder PlayStation 5-spelcomputers verkocht dan in de voorgaande periode. Ook waren er minder spelers op het PlayStation-netwerk en werden minder games verkocht.

3 uur geleden