Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aandacht beleggers gaat uit naar effect hoge olieprijzen

Aandacht beleggers gaat uit naar effect hoge olieprijzen

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat donderdag onder meer uit naar de olieprijzen en verzekeraars. NN en ASR leden een dag eerder nog forse koersverliezen doordat ze ongunstige uitspraken van het gerechtshof Den Haag over zogenoemde woekerpolissen te verwerken kregen. Het is de vraag of ze nu enig herstel laten zien. Daarnaast voedden de almaar oplopende olieprijzen de zorg dat de inflatie langere tijd hoog zal blijven, wat aan de bedrijfswinsten knaagt en ook voor hoge rentes zorgt.

Een vat Amerikaanse olie bereikte in de nacht van woensdag op donderdag de hoogste prijs in meer dan een jaar tijd en kost nu zo'n 95 dollar. Door die oplopende olieprijzen behoorden energieconcerns als Chevron en ExxonMobil tot de winnaars op de aandelenbeurs in New York. Een bericht over de Amerikaanse olievoorraden gaf de prijs voor aardolie nog een zetje omhoog.

NN en ASR kelderden woensdag respectievelijk 19 en 14 procent, doordat ze moeten vrezen voor het betalen van honderden miljoenen euro's aan compensatie. De rechter oordeelde namelijk dat klanten met bepaalde beleggingsverzekeringen in het verleden veel meer kosten hadden dan was overeengekomen.

Azië

De beurzen in Azië leden overwegend verliezen na de verdere opmars van de olieprijzen. Zo koerste de Nikkei in Tokio af op een verlies van 1,3 procent. Ook de beurs in Hongkong stond fors lager, met een verlies van zo'n 1 procent. Hier werd bekend dat het door financiële schandalen geplaagde Evergrande de handel in zijn aandelen had opgeschort.

Woensdag was het sentiment op de Europese handelsvloeren overwegend negatief, hoewel de AEX-index nog een fractie hoger eindigde op 721,74 punten. Maar de MidKap, met middelgrote fondsen, daalde juist in Amsterdam. Ook de beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen tekenden kleine verliezen op.

New Sources Energy

Op het Damrak kan NX Filtration in beweging komen op nieuws over een opdracht voor bierbrouwer Carlsberg. De Enschedese ontwikkelaar van waterzuiveringstechnologie heeft nieuwe filters geleverd voor de brouwerij van het Deense concern in Fredericia.

De ontwikkelaar van duurzame-energieprojecten New Sources Energy, een klein beursfonds in Amsterdam, maakte zijn tussentijdse resultaten bekend. Het bedrijf boekte in het eerste halfjaar geen omzet en leed een verlies van 178.000 euro. Het eigen vermogen was negatief.

De euro won een fractie ten opzichte van de dollar en was 1,0508 dollar waard.

Meer uit Financieel

AEX hoger ondanks koersval ABN AMRO, InPost winnaar in MidKap

AMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen op het Damrak, is woensdag hoger gesloten, ondanks een koersval van zwaargewicht ABN AMRO. Het bankconcern verloor 6,1 procent na de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal.

2 uur geleden
Eigenaar Olympique Marseille wil Amerikaans deel TikTok kopen

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse zakenman Frank McCourt, eigenaar van voetbalclub Olympique Marseille, heeft plannen voor de overname van de activiteiten van TikTok in de Verenigde Staten. Het Witte Huis voerde onlangs een wet in die TikTok verplicht zijn Amerikaanse bezittingen te verkopen, op straffe van een verbod op de populaire filmpjesapp van het Chinese techconcern ByteDance.

3 uur geleden
Aandelenbeurzen in New York op winst na nieuwe inflatiecijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag omhoog na Amerikaanse inflatiecijfers die grotendeels in lijn waren met de verwachtingen. De voor centrale bankiers belangrijke kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen van energie en voeding niet worden meegenomen, daalde voor het eerst in zes maanden.

4 uur geleden
Verkoop PlayStation 5 stuwt Nederlandse gameomzet

AMSTERDAM (ANP) - De totale omzet van de Nederlandse videogamebranche is vorig jaar met 20 procent gestegen tot 1,5 miljard euro. Deze sterke groei komt vooral door de toenemende verkoop van PlayStation 5-consoles. Dat meldt Videogames Federatie Nederland (VGFN), een brancheorganisatie van Nederlandse videogame-uitgevers.

4 uur geleden
DNB financiert projecten voor bewustzijn slavernij op Aruba en Saba

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) geeft 570.000 euro aan Aruba voor de restauratie van museum Fort Zoutman, als bijdrage aan het bewustzijn over het slavernijverleden. "In het museum wordt het thema trans-Atlantische slavernij verder uitgewerkt", meldt de centrale bank. Daarnaast maakt DNB 500.000 euro over aan Saba, voor projecten op het gebied van het slavernijverleden op het eiland.

5 uur geleden
Duitse luchthavens verwachten 2 miljoen reizigers voor EK voetbal

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse luchthavens maken zich op voor grote drukte door het Europees kampioenschap voetbal dat in juni begint in Duitsland. Vliegveldbrancheorganisatie ADV verwacht 2 miljoen reizigers die voor het EK naar het land komen. Om die voetbalfans te vervoeren worden ruim vijfhonderd extra vluchten uitgevoerd.

5 uur geleden
China fel in verzet na 'pesterijen' van de VS met tariefverhoging

BEIJING (ANP/RTR) - De Chinezen uiten steeds feller kritiek op de Verenigde Staten, na de bekendmaking van Amerikaanse importheffingen op een groot aantal Chinese producten dinsdag. "Dit bewijst dat sommigen in de VS hun verstand beginnen te verliezen", stelt de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. "Het verhogen van de Amerikaanse tarieven op Chinese goederen toont zwakte, geen kracht. Het is de typischte vorm van pesten in de wereld van vandaag", voegt hij eraan toe.

6 uur geleden