Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aan de Keukentafel met Paul Lucius, eigenaar Jumbo Hoogerheide

Aan de Keukentafel met Paul Lucius, eigenaar Jumbo Hoogerheide

HOOGERHEIDE - Paul vervulde in de afgelopen jaren diverse functies bij Jumbo en begeleidde veel andere Jumbo-ondernemers. Hij werkte zich op binnen de organisatie en in januari 2016 kocht hij de Jumbo in Hoogerheide. Dit jaar werd zijn zaak volledig vernieuwd en twee maal zo groot. Onlangs werd de winkel onderscheiden met het Super Supermarkt Keurmerk. Dit is een keurmerk voor zelfstandige supermarktondernemers die zich bijzonder inzetten voor de leefbaarheid in en rondom hun supermarkt.

Waarom Jumbo?

“Ik had als puber gesolliciteerd bij C1000 bij ons in het dorp, maar daar was geen plek. Bij Jumbo werd ik wel aangenomen. Bij C1000 werkte een fanatieke vriend van mij die ooit eens zei: ‘C1000 gaat Jumbo nog wel eens overnemen’. Ik geloofde dat het andersom zou zijn. Dat is uitgekomen.”

Word jij gezien als een lokale ondernemer?

“Als er wordt gesproken over ‘steun de lokale ondernemer’ worden met name de reguliere winkels bedoeld. Wij worden naar mijn mening nog té vaak gezien als ‘die grote supermarkt’. Dat vind ik jammer, want wij zijn lokaal zeer actief en betrokken. Dat blijkt ook uit het Super Supermarkt Keurmerk dat we onlangs hebben ontvangen. Daarnaast ben ik als franchiser verantwoordelijk voor mijn eigen toko, ook financieel. Ik heb de lusten en lasten van een eigen zaak. De enige verschillen tussen iemand die een winkel heeft en mijn Jumbo is dat ik het pand huur van Jumbo en een fee betaal voor het gebruik van de naam.”

‘Waar ik heel blij mee ben, is dat de sfeer binnen het team goed is’

Wat zou jouw personeel zeggen als ik ze vraag wat voor baas je bent?

“Ik denk dat het gros mij waardeert als baas. Ik interesseer me in de mensen achter de medewerkers. Ik vind het prachtig om het personeel te motiveren en kan er echt van genieten als iemand zelf dingen gaat ondernemen. Ik kan ook best een strenge baas richting mijn personeel zijn, want we hebben wel een verplichting die we met z’n allen na moeten komen. Zo voel ik dat echt. Het doel is om een goede winkel te presenteren aan onze klanten. Waar ik heel blij mee ben, is dat de sfeer binnen het team goed is. Dat zie ik ook terug in de resultaten van de klantonderzoeken. Onze medewerkers worden heel erg gewaardeerd. Daar ben ik trots op.”

Hoe gaat het in de winkel in coronatijd?

“Het is een ontzettend heftig jaar. Onze medewerkers en ik hebben normaal gezien veel contact met de mensen. We vervullen daarin een belangrijke sociale rol. Een groot deel van de klanten komt bij ons om een gesprekje te hebben. Voor hen is boodschappen doen een uitje. En dat is sinds de coronacrisis een stuk minder. Ook missen we best veel klanten. Daarnaast zie je dat ze minder vaak komen. Als ze de winkel bezoeken, zijn ze ook snel weer weg. Natuurlijk is het belangrijk dat er regels zijn, maar laat de overheid ook eens realistisch zijn over de gevolgen. Er zijn meer mensen depressief geworden en de eenzaamheid neemt toe. Wat gaan we daaraan doen?”

Wat vind je het leuke aan ondernemen?

“Het leuke van ondernemen is een band opbouwen met klanten. Dat valt door de crisis grotendeels weg. Pas dacht ik nog: ‘Als dit nog een jaar doorgaat, vind ik het dan nog wel leuk?’ Ik merk die band met mijn klanten ook in mijn persoonlijke leven. Mijn vrouw is momenteel zwanger en dan krijgen we soms cadeautjes voor de kleine. Hartverwarmend, zulke gebaren.”

Waar lig je wakker van?

“Toen ik vijf jaar geleden startte als franchiser in Hoogerheide kon ik persoonlijk inzitten over een klacht van een klant. Ik lag er niet wakker van, maar het deed wel pijn. Ik heb in de loop der jaren gemerkt dat sommige mensen makkelijk kritiek uiten richting de winkel of mij. Gelukkig heb ik door de jaren heen een wat bredere rug gekregen en kan er steeds beter mee omgaan. Natuurlijk proberen we klachten altijd netjes aan te pakken en suggesties van klanten vinden we hartstikke waardevol. Wat we koesteren is dat het gros van de klanten tevreden is. Dit blijkt uit het jaarlijkse klantonderzoek. 88 procent van de mensen die meededen aan dit onderzoek zei onze winkel aan te raden bij anderen. Daar zijn we trots op.”

Werk je ook samen met lokale leveranciers?

“Ja, dat is erg leuk om te doen! We verkopen bijvoorbeeld eieren van de familie Van Hooijdonk uit Huijbergen, kruiden van Joris van Schilt en zuivel van De Zuidgeest. Ook hebben we de rookworsten van slager Ron Tak een podium gegeven in de winkel. Geweldig dat hij zijn eigen worsten hier komt brengen. Het is mooi dat dan alle partijen blij zijn met zo’n samenwerking. Wij vinden het fijn om unieke, lokale producten aan te bieden. Dat wordt door onze klanten ook echt omarmd.”

Hoe is het om in Hoogerheide te ondernemen?

“Fijn, het is een mooi dorp met veel verschillende ondernemers. Die ouderwetse winkelstraat met allerlei soorten winkels zorgt ervoor dat Hoogerheide niet alleen mensen uit de omgeving trekt, maar ook uit Zeeland en België. Vooral Belgen maken er een uitje van als ze hier zijn.”

Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?

“Met minister-president Mark Rutte. Voor die man heb ik echt respect. Hij luistert naar de mening van alle eigenwijze Nederlanders en doet zijn best om ons door deze crisis heen te loodsen. Ondanks de kritiek die hij krijgt, gaat hij gestaag door en trekt zijn plan. Dat kan ik wel waarderen.”

Meer uit Tholen

Aan de keukentafel bij Daan Adriaansen: 'ICT was altijd mijn hoofdkey'

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Daan Adriaansen. 

5 uur geleden
Vrijmibotho steunt dit jaar niet één, maar twee goede doelen

THOLEN - Ook dit jaar vindt er op Tholen in juni weer een Vrijmibotho plaats. En dit jaar steunt het evenement niet één, maar twee lokale goede doelen.

1 dag geleden
Weerbericht Tholen: 'Hoge zonkracht tijdens lang pinksterweekend'

THOLEN - De dagen worden langer en dit betekent dat de zon steeds feller kan gaan schijnen. Komende dagen wordt op uitgebreide schaal zonkracht 7 bereikt. Dat meldt Weeronline.Vergeet dus niet zonnebrandcrème te gebruiken als je midden op de dag naar buiten gaat!

2 dagen geleden
Sarah maakte de afgelopen vijf jaar 150 duiken: 'Tholen heeft iets wat België niet heeft'

In vijf jaar tijd maakte Sarah zo’n 150 duiken. Afgelopen weekend was zij ook aanwezig bij het duikkamp op Tholen. Haar twee kinderen (13 en 16 jaar) duiken ook. Zij zijn ooit uit verveling op vakantie begonnen met duiken. 

3 dagen geleden
Bruno heeft al 45 jaar duikervaring: 'Op plaatsen zoals Tholen doen wij 40 duiken per jaar'

Met zijn 45 jaar duikervaring noemt Bruno Goyvaerts zichzelf ‘een ouwe rakker’. Hij geeft aan zo’n beetje de hele wereld al verkend te hebben. Maar op plaatsen als de Oosterschelde komt hij toch nog wel het meest. “Op dit soort plaatsen doen wij zo’n 30 tot 40 duiken per jaar.”

4 dagen geleden
Proef met wasbare luiers vanaf morgen van start

THOLEN - In Tholen en Reimerswaal start vanaf morgen een proef met wasbare luiers. In beide gemeenten begint een groep jonge ouders met het gebruiken van de herbruikbare luiers. Met de proef willen de gemeenten jonge ouders stimuleren de enorme hoeveelheid luierafval te beperken.

5 dagen geleden
Diederik organiseerde het duikkamp op Tholen: 'Blij met de Zeeuwse gastvrijheid'

Diederik van Noten duikt al 32 jaar. Hij heeft bij verschillende clubs gezeten, maar heeft zo’n 20 jaar geleden een eigen duikschool opgericht met een familiaal karakter. Dat zie je ook terug; er zijn veel gezinnen aanwezig.

5 dagen geleden