Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aan de Keukentafel met Marc Adriaansen

Aan de Keukentafel met Marc Adriaansen

THOLEN - Op zijn 19e startte Marc zijn bedrijf alleen. Bijna dertig jaar later is hij nog steeds actief, maar nu met een mede-eigenaar en een heel team om zich heen. Hun ambitie voor Madri is niet om verder te groeien, maar wel telkens beter te worden in het vak.

Het ondernemende zat er bij Marc al vroeg in, hij verkocht op jonge leeftijd al eieren aan zijn ouders. Hij zorgde voor de kippen en kocht het voer en verdiende op een innovatieve manier een zakcentje bij.


Wist je vroeger al welk vakgebied je in wilde?

“Nee, niet meteen. Ik vond leren wat minder interessant en ben al jong aan de slag gegaan bij een jachtmakelaar. Ik dacht toen dat ik jachtmakelaar wilde worden. Ik kon goed zeilen en varen, dat was echt mijn ding.

Maar als je van boten houdt, moet je niet met boten werken, vind ik. Dus dat werd het niet. Ik heb tijdens verschillende proefvaarten veel mensen leren kennen uit verschillende beroepsgroepen. Tot ik het verhaal hoorde van een loodgieter. Dat trok me enorm. Ik ben opleidingen gaan doen in die richting en in die jaren erna werkte ik bij drie verschillende bedrijven. Op mijn 19e haalde ik het onderdeel waarmee ik voor mezelf kon beginnen en was ik klaar voor de grote stap. Ik vind het achteraf gezien nog steeds heel bijzonder dat mijn ouders mij die ruimte hebben gegeven.”


Heb je geen moment spijt gehad van het starten van een eigen zaak?

“Nee. Het was wel spannend in het begin. Ik was jong en dan moet je echt je best doen om jezelf te bewijzen. De eerste offerte die ik maakte maakte ik op een computer bij mijn ouders thuis, waarbij mijn moeder nog een laatste spellingscheck deed. Ik had me verdiept in alles en was voor mijn gevoel volledig voorbereid op alle vragen. Mijn offerte werd goed ontvangen, maar tijdens een eerste gesprek met mijn potentiële klant, vroeg hij precies iets wat ik eigenlijk niet kon beantwoorden. Ik gaf in mijn offerte namelijk 10 jaar garantie. Hij vroeg: ‘Wie geeft mij de garantie dat je over tien jaar nog bestaat?’ Ik was even stil, maar heb hem verzekerd dat als het mis zou gaan, hij mij privé mocht aanspreken. Vanaf die tijd gingen kwamen opdrachten binnen via mond-tot-mondreclame en breidden we langzaam uit. Naarmate ik zelf als persoon groeide, groeide het bedrijf met me mee. En andersom. Ondertussen heb ik zelf alle functies binnen het bedrijf gehad. Dat vind ik ook het leuke eraan. Daarnaast is het vakgebied natuurlijk ook heel mooi. Sinds kort realiseer ik me steeds meer dat we een onmisbaar vak uitoefenen. Er is altijd werk in.”


Wat vind jij belangrijk binnen je team?

“Goede communicatie. Ik heb in het verleden veel tijd gespendeerd aan communicatie. Dat vind ik ontzettend belangrijk. We bezoeken zo’n 13.000 klanten op jaarbasis. Als er iemand van ons team bij een klant binnenkomt, wordt er beleefd gedag gezegd en duidelijk aangegeven wat er gaat gebeuren. Een goede communicatie maakt het verschil. Door aardig te zijn en correct met de klant om te gaan, win je al de helft.”


Je bedrijf bestaat ondertussen 30 jaar. Wat was het moeilijkste moment tot nu toe?

“Dat was in de recessie van 2008/2009. Ik was al die jaren ervoor aan het opbouwen en in die periode moest ik voor mijn gevoel mijn bedrijf weer deels ‘afbreken’. Dat gaat echt tegen alles in en daar heb ik regelmatig van wakker gelegen. We hebben iedereen zo lang mogelijk binnen proberen te houden, maar op den duur hebben we ook minder leuke keuzes in het bedrijf moeten maken. We hebben het gelukkig overleefd en er veel van geleerd. Daarna hebben we meer geïnvesteerd in onze flexibele schil.”


Zou je die situatie van toen, met de kennis die je nu hebt, anders aanpakken?

“Ja, dan had ik ervoor gezorgd dat ik de periode voor 2008 anders had ingericht. Maar als ik terugblik hoe alles gegaan is vanaf 1991, dan had ik het meeste nog hetzelfde aangepakt. Ik heb geen seconde spijt van hoe we het tot nu toe hebben gedaan. Vooral in de beginperiode was het heel hard werken, waarbij mijn vrouw ook veel heeft geholpen. Zij was en is een grote steun. Ik ben blij dat ik al die stappen heb meegemaakt vanaf het begin. Zo hebben we een bedrijf opgebouwd wat ik kon behappen.”


Hoe ga je om met klachten?

“Als we klachten hebben, nemen we meteen contact op met de klant en proberen we het op te lossen. Als we het niet goed gedaan hebben, moeten we dat ook eerlijk zeggen. Dan bieden we een passende oplossing aan. De klachten die niet met mijn collega’s opgelost kunnen worden, komen bij mij terecht. Gelukkig hebben we nog nooit een rechtszaak gehad en ligt de tevredenheid over het algemeen hoog.”


Met wie zou jij nog eens aan de keukentafel willen zitten?

“Ik hecht veel waarde aan wederzijds respect in een relatie met vrienden, collega’s en familie. In de afgelopen 30 jaar, vanaf de oprichting van Madri, heb ik heel veel mooie mensen ontmoet. Ik heb veel van deze personen geleerd en ben ze enorm dankbaar daarvoor. Dat zijn zowel klanten, medewerkers als collega ondernemers. Om hier een specifiek persoon te noemen, zou ik anderen te kort doen.” [n]

Meer uit Tholen

Traumahelikopter ter plaatse bij ernstig ongeval in Tholen, weg afgesloten

THOLEN – Maandagmiddag heeft een ernstig ongeval plaatsgevonden tussen een auto en een vrachtwagen op de Postweg (N286) bij Tholen. Meerdere ambulances en een traumahelikopter kwamen ter plaatse. 

3 uur geleden
[foto’s] Terugblik: Sint-Maartensdijk genoot van eerste Dag van Smerdiek

SINT-MAARTENSDIJK -  Op zaterdag 18 juni van 13.00 – 16.00 uur vond voor het eerst de ‘Dag van Smerdiek’ plaats in het prachtige dorp Sint-Maartensdijk. Jong en oud genoot van een leuke middag. Om 16.00 uur vond er een gezellige afsluiting en een prijsuitreiking in sport- en gemeenschapscentrum Haestinge plaats. 

6 uur geleden
Weerbericht juli: stijgende kans op zomerse warmte en strandweer

THOLEN - Juli start met normaal Hollands zomerweer. Dat meldt Weeronline. Halverwege de maand neemt de kans op zomerse tot tropische warmte toe. Ideaal strandweer, maar de hitte kan soms ook uitmonden in onweersbuien. 

1 dag geleden
[op de werkvloer] Daan werkt in de ouderenzorg: ‘Je bent er voor de bewoners, dus geen dag is hier hetzelfde’

BERGEN OP ZOOM - Na een opleiding tot meubelmaker en een aantal banen waar hij zich niet volledig op zijn plaats voelde, kwam Daan in de ouderenzorg terecht.

2 dagen geleden
Wie wordt de Klimaatburgemeester van Tholen?

THOLEN – Wie wordt de Klimaatburgemeester van de gemeente Tholen? De Nationale Klimaatweek is dit jaar van 31 oktober tot en met 6 november. Dan komt heel Nederland in actie om te laten zien welke klimaatstappen zij nemen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat als initiator zien wat er allemaal in Nederland gebeurt om de CO2-uitstoot te verminderen om de klimaatdoelen van 2030 te halen, maar ook wat er nog nodig is. Zij zijn op zoek naar Nederlanders die zich al inzetten voor een beter klimaat. Ook in gemeente Tholen zoekt het ministerie zo’n ‘Klimaatburgemeester’.

3 dagen geleden
Leidse Natasja en Gerard runnen B&B op Tholen: ‘We zijn verliefd geraakt op het eiland’

THOLEN - Natasja en Gerard komen oorspronkelijk uit de omgeving Leiden. Na een lange zoektocht naar een mooie locatie voor hún B&B, zijn zij terecht gekomen op het eiland Tholen. Zij wonen nog maar kort op het eiland maar zijn nu al verliefd geraakt op het eiland.

3 dagen geleden
Vanaf 1 juli grote veranderingen in de portemonnee

THOLEN - Vanaf morgen gaat er een hoop veranderen. Van verplichte rookmelders tot een verhoging van het minimumloon, vanaf 1 juli merk je het aan je portemonnee. Hier moet je vanaf morgen rekening mee houden:

3 dagen geleden