Aan de Keukentafel met Marc Adriaansen
THOLEN - Op zijn 19e startte Marc zijn bedrijf alleen. Bijna dertig jaar later is hij nog steeds actief, maar nu met een mede-eigenaar en een heel team om zich heen. Hun ambitie voor Madri is niet om verder te groeien, maar wel telkens beter te worden in het vak.
Het ondernemende zat er bij Marc al vroeg in, hij verkocht op jonge leeftijd al eieren aan zijn ouders. Hij zorgde voor de kippen en kocht het voer en verdiende op een innovatieve manier een zakcentje bij.
Wist je vroeger al welk vakgebied je in wilde?
“Nee, niet meteen. Ik vond leren wat minder interessant en ben al jong aan de slag gegaan bij een jachtmakelaar. Ik dacht toen dat ik jachtmakelaar wilde worden. Ik kon goed zeilen en varen, dat was echt mijn ding.
Maar als je van boten houdt, moet je niet met boten werken, vind ik. Dus dat werd het niet. Ik heb tijdens verschillende proefvaarten veel mensen leren kennen uit verschillende beroepsgroepen. Tot ik het verhaal hoorde van een loodgieter. Dat trok me enorm. Ik ben opleidingen gaan doen in die richting en in die jaren erna werkte ik bij drie verschillende bedrijven. Op mijn 19e haalde ik het onderdeel waarmee ik voor mezelf kon beginnen en was ik klaar voor de grote stap. Ik vind het achteraf gezien nog steeds heel bijzonder dat mijn ouders mij die ruimte hebben gegeven.”
Heb je geen moment spijt gehad van het starten van een eigen zaak?
“Nee. Het was wel spannend in het begin. Ik was jong en dan moet je echt je best doen om jezelf te bewijzen. De eerste offerte die ik maakte maakte ik op een computer bij mijn ouders thuis, waarbij mijn moeder nog een laatste spellingscheck deed. Ik had me verdiept in alles en was voor mijn gevoel volledig voorbereid op alle vragen. Mijn offerte werd goed ontvangen, maar tijdens een eerste gesprek met mijn potentiële klant, vroeg hij precies iets wat ik eigenlijk niet kon beantwoorden. Ik gaf in mijn offerte namelijk 10 jaar garantie. Hij vroeg: ‘Wie geeft mij de garantie dat je over tien jaar nog bestaat?’ Ik was even stil, maar heb hem verzekerd dat als het mis zou gaan, hij mij privé mocht aanspreken. Vanaf die tijd gingen kwamen opdrachten binnen via mond-tot-mondreclame en breidden we langzaam uit. Naarmate ik zelf als persoon groeide, groeide het bedrijf met me mee. En andersom. Ondertussen heb ik zelf alle functies binnen het bedrijf gehad. Dat vind ik ook het leuke eraan. Daarnaast is het vakgebied natuurlijk ook heel mooi. Sinds kort realiseer ik me steeds meer dat we een onmisbaar vak uitoefenen. Er is altijd werk in.”
Wat vind jij belangrijk binnen je team?
“Goede communicatie. Ik heb in het verleden veel tijd gespendeerd aan communicatie. Dat vind ik ontzettend belangrijk. We bezoeken zo’n 13.000 klanten op jaarbasis. Als er iemand van ons team bij een klant binnenkomt, wordt er beleefd gedag gezegd en duidelijk aangegeven wat er gaat gebeuren. Een goede communicatie maakt het verschil. Door aardig te zijn en correct met de klant om te gaan, win je al de helft.”
Je bedrijf bestaat ondertussen 30 jaar. Wat was het moeilijkste moment tot nu toe?
“Dat was in de recessie van 2008/2009. Ik was al die jaren ervoor aan het opbouwen en in die periode moest ik voor mijn gevoel mijn bedrijf weer deels ‘afbreken’. Dat gaat echt tegen alles in en daar heb ik regelmatig van wakker gelegen. We hebben iedereen zo lang mogelijk binnen proberen te houden, maar op den duur hebben we ook minder leuke keuzes in het bedrijf moeten maken. We hebben het gelukkig overleefd en er veel van geleerd. Daarna hebben we meer geïnvesteerd in onze flexibele schil.”
Zou je die situatie van toen, met de kennis die je nu hebt, anders aanpakken?
“Ja, dan had ik ervoor gezorgd dat ik de periode voor 2008 anders had ingericht. Maar als ik terugblik hoe alles gegaan is vanaf 1991, dan had ik het meeste nog hetzelfde aangepakt. Ik heb geen seconde spijt van hoe we het tot nu toe hebben gedaan. Vooral in de beginperiode was het heel hard werken, waarbij mijn vrouw ook veel heeft geholpen. Zij was en is een grote steun. Ik ben blij dat ik al die stappen heb meegemaakt vanaf het begin. Zo hebben we een bedrijf opgebouwd wat ik kon behappen.”
Hoe ga je om met klachten?
“Als we klachten hebben, nemen we meteen contact op met de klant en proberen we het op te lossen. Als we het niet goed gedaan hebben, moeten we dat ook eerlijk zeggen. Dan bieden we een passende oplossing aan. De klachten die niet met mijn collega’s opgelost kunnen worden, komen bij mij terecht. Gelukkig hebben we nog nooit een rechtszaak gehad en ligt de tevredenheid over het algemeen hoog.”
Met wie zou jij nog eens aan de keukentafel willen zitten?
“Ik hecht veel waarde aan wederzijds respect in een relatie met vrienden, collega’s en familie. In de afgelopen 30 jaar, vanaf de oprichting van Madri, heb ik heel veel mooie mensen ontmoet. Ik heb veel van deze personen geleerd en ben ze enorm dankbaar daarvoor. Dat zijn zowel klanten, medewerkers als collega ondernemers. Om hier een specifiek persoon te noemen, zou ik anderen te kort doen.” [n]
Meer uit Tholen
THOLEN - Zondagavond is de brandweer ingezet nadat in een woning aan de Garnalenstraat brand was geweest. Bewoners belde 112 nadat er rook uit het stopcontact kwam en er een knetterend geluid te horen was. Onderzoek van de brandweerlieden wees uit dat er inderdaad sprake was van kortsluiting.Door de brandweer is de situatie veilig gesteld en met de warmtebeeldcamera gecontroleerd of er geen brand was ontstaan. Na deze controles is de woning terug overgedragen aan de bewoners.
42 minuten geledenSINT PHILIPSLAND/THOLEN - Zestig tractoren en een ontelbaar aantal lichtjes die sfeer brengen in de donkere dagen voor kerst. Voor het derde jaar op rij trok de PJZ landbouw lichtjestocht over het eiland Tholen. Voor het eerst dit jaar werden alle kernen van de gemeente aangedaan. Waar de ene bestuurder het bescheiden had gehouden en een enkele verlichtingssnoer aan de tractor had bevestigd waren er door andere ware kunstwerken gebouwd; een rijdende kerstboom of een verlichte kerstmuts op het dak van cabine. Niets was te gek voor de creative jongeren.
2 uur geledenZEELAND - Een witte kerst zit er dit jaar niet in want voorlopig valt geen neerslag. Toch komen winterliefhebbers nog enigszins aan hun trekken, want het wordt behoorlijk koud. "Bij deze lage temperaturen is schaatsen op opgespoten ijsbanen waarschijnlijk goed mogelijk", aldus meteoroloog Verena Mülder van Weeronline.
3 uur geledenOUD-VOSSEMEER - Op zaterdag 20 december stond Zorgboerderij Praktijk Intzadel in het teken van sportiviteit en gezelligheid tijdens het "Grote Stal & Spierkracht Festijn". De actie werd georganiseerd in het kader van 3FM Serious Request 2025 en was bedoeld om geld in te zamelen voor het goede doel Spieren voor Spieren.
8 uur geledenSINT-ANNALAND - Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts van wakker? In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Jeroen van der Graaf van Loods 20E in Sint-Annaland.
1 dag geledenTHOLEN - Elke week prijkt er op de ontspanningspagina van de wekelijkse Thoolse Bode een lezersfoto. Dit keer was het een foto van Eddie Anthonisse die de spotlight mocht vangen.
1 dag geledenOUD-VOSSEMEER - De politie heeft zaterdagochtend 21 kilo zwaar vuurwerk in beslag genomen bij een huiszoeking aan de Burgemeester Versluijsstraat. Volgens de politie gaat het om explosieven met de kracht van een handgranaat. Bij de actie werd een persoon aangehouden.
2 dagen geleden