Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aan de keukentafel met Maarten Grosfeld: 'Ik heb inmiddels wel een groot netwerk'

Aan de keukentafel met Maarten Grosfeld: 'Ik heb inmiddels wel een groot netwerk'

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Maarten Grosfeld. 

Leuke koffiemok…. marinier?
“Ha, scherp opgemerkt, je kent het wapen dus! Ja klopt, nadat ik de Havo op het Mollerlyceum had gedaan, heb ik mijn militaire dienstplicht vervuld bij het Korps Mariniers. Da’s een kilo of dertig geleden zeg maar, haha. Die periode is best vormend voor mij geweest. Ik heb dat ook wel van mijn vrienden gehoord destijds. Als menneke erin, als vent eruit zeg maar. Wat je daar aan kameraadschap, samenwerking en doorzettingsvermogen leert, leer je nergens anders. Dat neem je de rest van je leven mee. Ik heb toen daarna eerst Hogeschool personeelsmanagement gedaan en ben de makelaardij ingerold. Het afwisselende van het vak stond mij erg aan.”

Een voordeel dat je een geboren en getogen Bergenaar bent?
“Ik denk het wel. Geboren tegenover de geit, dan weet je het wel..haha. Omdat ik hier al mijn hele leven rondloop, heb ik natuurlijk een groot netwerk. Ik ken de Bergse mentaliteit. Bergenaren houden niet van poespas en zij doen graag zaken met mensen die ze kennen. Kijk, ik doe dit vak nu 28 jaar. Ik denk dat ik wel een van de meest ervaren makelaars ben die zich geheel focust op bestaande bouw in Bergen op Zoom en omgeving. Na al die jaren heb je alle marktomstandigheden wel een keer gezien. Medio vorig jaar rezen de vraagprijzen nog de pan uit en waren er bijna geen woningen te verkopen: die waren, ook door de lage rente, al verkocht als iemand er alleen maar aan dacht. Meer bieden dan de vraagprijs was de norm. Met de inflatie en stijgende rente is de markt binnen nog geen half jaar sterk gewijzigd: je kan van een duidelijk rustigere markt spreken nu. Maar goed, dat gaat weer over, weet ik uit ervaring.”

Scheelt de Bergse woningmarkt van andere regio’s in West-Brabant?
“Door mijn voorzitterschap van de Afdeling West-Brabant van de NVM heb ik een goed zicht op wat er in de buurt gebeurt. Bergen op Zoom is qua markt niet veel anders dan bijvoorbeeld Roosendaal. Het prijsverschil met Breda is daarentegen weer enorm. Dat heeft een historische achtergrond: Breda heeft zich veel meer ontwikkeld tot een industrieel en dienstverlenend centrum. Maar wij hebben mooiere panden…haha.”

De politiek zou graag zien dat makelaars wat transparanter werken. Wat vind jij daar van? 
“Ja, dat klopt. Zo moeten we nu met een biedlogboek werken. Een systeem, waarin een biedende partij na de transactie achteraf kan zien. Wat voor biedingen er uitgebracht zijn. Meer transparantie in het koopproces heet dat. Natuurlijk blijft het realiseren van de hoogste opbrengst toch gewoon mijn taak voor een klant. Het klink misschien wat naïef, maar ik denk dat als je gewoon eerlijk en helder met de verkopende en een potentieel kopende partij communiceert, een eerlijk proces gewaarborgd kan worden . Wij hebben als NVM makelaars gewoon gedragsregels en als iedereen zich daar aan houdt, gaat het niet fout. Met de plannen van de overheid, ga je de praktijken van de cowboys die niet aangesloten zijn bij brancheverenigingen als een NVM toch niet uit de weg.”

Uitgaan van de betrouwbaarheid van een makelaar: daar vraag je wel wat van sommige mensen? 
“Haha, ik begrijp wat je bedoelt. De makelaardij heeft in Nederland inderdaad geen beste naam. Een collega van mij maakte eens de vergelijking met een autohandelaar. Ik ben niet bezig met het imago van de makelaar in de markt. Ik denk dat er heel veel betrouwbare collega’s actief zijn. Ik zie betrouwbaarheid als een karaktereigenschap van mezelf. Als ik ’s avonds in mijn bedje lig, heb ik helemaal geen zin om het idee in mijn hoofd te hebben dat ik iemand niet op een nette manier behandeld heb. Weet je, misschien heb ik dat ook wel meegekregen in mijn diensttijd: je maten moeten blind op je kunnen vertrouwen. Wellicht dat die betrouwbaarheid er toen nog extra ingeslepen is. Het is mij heel wat waard daar niet aan te tornen.

De titel ‘makelaar’ is in Nederland al jaren niet meer beschermd. Iedereen mag zich zo noemen. Vroeger werd je nog beëdigd door de rechtbank. Er waren toen echt fikse eisen; maar goed die zijn er nu ook nog als je NVM makelaar wil zijn. Dat predicaat krijg je niet zo maar. Maar een verdergaande controle dan dat wij als NVM makelaars aan het toezicht van de NVM zijn gebonden, zie ik niet gebeuren. Wat mij betreft mag dat weer worden ingevoerd, de eed en de beschermde titel, dan weet het publiek nog duidelijker met wie ze in zee gaan.”

Je bent recentelijk voor jezelf begonnen. Hoe zie jij de makelaardij zich ontwikkelen?
“Ik heb dit vak in verschillende samenstellingen met meerdere zakelijke partners uitgeoefend. Mijn indruk is, dat we naar schaalverkleining toe gaan. Hele grote kantoren met een enorme overhead zie je in Bergen op Zoom sowieso niet en ik denk dat die het niet makkelijker gaan krijgen de komende tijd. Voor mij persoonlijk is op een kleine schaal werken heerlijk. Ik heb volledige vrijheid in mijn agenda en het lijkt wel, of dat nog meer tijd creëert om een band met je klant op te bouwen. Vergeet niet: een huis kopen of verkopen is een proces dat met veel emoties gepaard gaat, al zal niet iedereen daar meteen voor uit komen. Het is belangrijk daar ook de tijd voor te nemen en een zaak niet af te raffelen omdat ik op kantoor met organisatorische zaken moet bezig zijn. Die kleinschaligheid blijkt mij op het lijf geschreven.

Dat emotionele aspect bij de verkoop van een huis zal er ook toe bijdragen dat ons vak niet overbodig wordt door internet. In het hele proces hebben wij als makelaar gewoon een toegevoegde waarde: dat zal altijd zo blijven.”

De traditionele slotvraag dan: met wie zou jij wel eens aan de keukentafel willen zitten? 
“Dick Berlijn, de oud Commandant der Strijdmachten. Zijn vader was trouwens ook generaal. Mijn zoon Maurits is ook marinier: dan is het cirkeltje van dit interview mooi rond..haha.”

Naam:
Maarten Grosfeld
Leeftijd:
57 jaar
Burgerlijke staat:
Partner van Sanneke van den Boom,
Vader van Julia (25), Laurens (23), Maurits (21) en Sophie (19)
Bedrijf:
Grosfeld Makelaardij
Functie:
Eigenaar
Passie:
‘Krijgsgeschiedenis; ik ben gefascineerd wat er bijvoorbeeld op de slagvelden van de 1e Wereldoorlog in Frankrijk zich allemaal heeft afgespeeld. En ik sta graag in de keuken!’

Meer uit Tholen

12 bedrijven openen de deuren tijdens tweede editie Thoolse Open Banen Dag

THOLEN - Twaalf bedrijven openen op vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april de deuren tijdens de tweede editie van de Thoolse Open Banen Dag. Het aanbod is breed: van techniek tot logistiek en van sales & marketing tot productie. Ook sectoren als ICT, onderwijs en administratie doen mee. 

1 uur geleden
Concordia Tholen huldigt jubilarissen tijdens uitverkocht concert in Meulvliet

THOLEN - In een uitverkochte Meulvliet traden afgelopen zaterdag maar liefst 150 muzikanten van Koninklijke Muziekvereniging Concordia op. Bij het jaarlijks terugkerende Concordia Concert kwam zowel jong als oud aan bod. Ook werden er deze avond vier jubilarissen gehuldigd. 

22 uur geleden
Stichting STAD houdt na meer dan 20 jaar op met bestaan

THOLEN - Stichting STAD houdt op met bestaan. Na meer dan 20 jaar activiteiten te hebben georganiseerd voor de Thoolse jeugd, stopt de stichting met haar activiteiten. “We kijken met trots terug op alles wat wij als klein bestuur, met een kleine groep betrokken vrijwilligers, hebben georganiseerd.”

1 dag geleden
Op de werkvloer bij installatiemonteur Tjerk: 'Mijn werk is heel afwisselend en nooit saai'

Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Tjerk Borremans.

1 dag geleden
'Het Glazen Ei' keert tien jaar na dato weer terug naar Oud-Vossemeer

OUD-VOSSEMEER - Tien jaar na dato keert het evenement ‘Het Glazen Ei’ weer terug naar Oud-Vossemeer. Stichting Stavoord6 organiseert voor de vierde keer het evenement. 

2 dagen geleden
Fiets breekt in twee bij ongeval Tholen: moeder en kind gewond

THOLEN – Een moeder en kind zijn vrijdagmiddag gewond geraakt bij een ongeval op de Molenvlietsedijk in Tholen. Beiden zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

3 dagen geleden
Slechte weersvoorspelling gooit roet in het eten voor rommelmarkt Sint Maartensdijk

SINT MAARTENSDIJK - De rommelmarkt die aanstaande zaterdag zou plaatsvinden bij Het Baken van Tholen in Sint Maartensdijk is geannuleerd. De markt is verzet naar zaterdag 6 mei.

3 dagen geleden