Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aan de keukentafel met ... Jos Dek

Aan de keukentafel met ... Jos Dek

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts wakker van. In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Jos Dek. 

Jos Dek is 32 jaar, woont in Yerseke en is mededirecteur van één van de bekendste en grootste rijscholen van Zeeland: Dek Opleidingen.

Jos, laten we bij het begin beginnen. Wat voor jeugd heb jij gehad? 

“Fijn, onbezorgd. Ik heb alleen maar goede herinneringen. Ik ben opgegroeid in ‘s-Gravenpolder, als één na jongste in een gezin van zes kinderen.”

Heb jij altijd de droom gehad om het familiebedrijf te leiden? 

“Nee, ik heb dit niet altijd gewild. Ik heb namelijk ook de keerzijde van de medaille gezien. Mijn vader is met de rijschool begonnen. Hij gaf les, maar breidde de zaak tegelijkertijd uit. Op de manier waarop hij dat heeft gedaan, heeft hem dat veel tijd en energie gekost. Daar heb ik veel respect voor. Als ondernemer druk je om vijf of zes uur niet je telefoon uit, maar werk je van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Dat is iets wat je niet per se ambieert als je jong bent. Ik heb kort ergens anders gewerkt, maar het begon toch te kriebelen. Ons bedrijf is nu in een andere fase dan toen. De organisatie is veel professioneler en mijn rol is ook anders dan die van mijn vader destijds. Ik geef bijvoorbeeld geen les en heb vooral contact met medewerkers en klanten."

Wat is de impact van de coronacrisis op jullie bedrijf?

“Die is gigantisch. We hebben zo'n negen weken stil gelegen. Met ons team hebben we toen wel andere dingen kunnen doen, maar de klusjes aan het gebouw en het vernieuwen van lesmateriaal zie je niet terug in de jaarcijfers. We missen een vijfde aan omzet. We draaien weer sinds een maand, maar nog niet volledig. Er mogen nu maximaal twee personen in een lesauto zitten. Je kunt de leerlingen dus niet thuis ophalen, maar moet ergens centraal afspreken. De crisis heeft gevolgen, ook in ons gebouw. Alle lokalen zijn coronaproof gemaakt waardoor je minder mensen kunt ontvangen. De steun van de overheid heeft wel geholpen, zeker op de korte termijn.”

Lig je van dit soort zaken wel eens wakker? 

“Waar ik wakker van kan liggen is hoe wij op het hoogste niveau kunnen blijven presteren en inspelen op de vragen en behoeften van onze klanten, met name in de dienstverlening voor de zakelijke markt.”

Je wilt als bedrijf leidend blijven in jouw branche? 

“Ja, de ondernemers willen dat wij op de stoel naast hen zitten. Zij vragen welke rol wij kunnen spelen richting hun chauffeurs en het logistiek management. Dat is per bedrijf anders. Dat zorgt voor een enorm scala aan opleidingen en werkzaamheden. Wij hebben de kennis en kunde daarvoor in huis, maar je moet de mensen wel blijven scholen. Dat is een enorme uitdaging.”

Aan wat beleef je als ondernemer het meeste plezier? 

“Ik vind het mooi als klanten iets aan je vragen en jij dat in korte tijd kunt regelen. Zo kort dat ze soms verbaasd zijn. Wij willen de verwachtingen die klanten van ons hebben overtreffen.”

'Aan de andere kant wil ik dat mijn kinderen hun eigen dromen najagen'

Hoe zie jij Dek Opleidingen over twintig jaar? 

“Dan wil ik nog steeds op elk deelgebied - verkeer, veiligheid en logistiek - voorop lopen. Dat is mijn grootste droom. Ik hoop natuurlijk ook dat iemand van mijn familie dan in het bedrijf werkt en mij wil opvolgen. Aan de andere kant wil ik dat mijn kinderen hun eigen dromen najagen.”

De laatste vraag. Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?

“Op korte termijn wil ik in gesprek met Cora van Nieuwenhuizen, de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Met haar zou ik graag de problemen van onze branche willen bespreken. Neem bijvoorbeeld de examens. Wij kunnen wel examens inkopen, maar als we deze niet kunnen afnemen heb je een probleem. Wat mij betreft mag ze Alexander Pechtold, die sinds kort directeur is van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, dan meenemen.”

Nog een korte vraag dan, echt tot slot. In hoeveel keer heb jij je rijbewijs gehaald?
“Hahaha, gelukkig in één keer.”

Meer uit Beveland

Scholentour Vrijheidscolleges rondom democratie

GOES - Tussen 11 en 21 november organiseert Stichting Vrijheidscolleges een tour langs basisscholen in Zeeland, om leerlingen te laten stilstaan bij de waarde van democratie. Samen met presentator Iven Cudogham en voormalig Tweede Kamerlid Peter Kwint onderzoeken leerlingen in het interactieve programma Bepaal jij dat? wie in Nederland bepaalt wat wet is. Basisscholen in heel Zeeland kunnen zich aanmelden voor dit programma.

1 dag geleden
Op de werkvloer bij apothekersassistente instellingszorg Mariëlle

's-GRAVENPOLDER - Honderden Zeeuwen helpt Mariëlle de Ridder uit Middelburg op een werkdag aan de juiste medicatie. Dat geeft haar iedere keer weer een voldaan gevoel. Mariëlle is apothekersassistente instellingszorg bij de grootste apotheek van Zeeland: Scheldezoom Farmacie in 's-Gravenpolder."Soms vragen mensen 'een apotheek op een bedrijventerrein, hoe kan dat nou?'", vertelt Mariëlle, sinds een jaar in dienst bij Scheldezoom. Het antwoord is dat ze niet bij een openbare apotheek werkt, waar iedereen kan binnenlopen. Scheldezoom Farmacie levert medicatie aan ziekenhuizen en andere zorgorganisaties. Het bedrijf maakt zelf geneesmiddelen, koopt ze in en distribueert ze naar zorgorganisaties in heel Zeeland en voor een klein deel ook daarbuiten.

1 dag geleden
Oogstseizoen vraagt extra alertheid voor slik op de weg

Het is oogstseizoen. Agrariërs zijn volop bezig met het oogsten van hun producten. Tijdens het oogsten kan er slik (modder) op de weg komen. Slik op de weg in combinatie met regenachtig weer, kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is belangrijk dat agrarische ondernemers en loonwerkers ervoor zorgen dat de weg wordt schoongemaakt. Ook van belang is het aanpassen van de snelheid door weggebruikers. 

2 dagen geleden
Gemeente Goes biedt inwoners gratis cursus 'Politiek actief' aan

GOES - De gemeente Goes organiseert in november en december de gratis cursus 'Politiek actief'. Tijdens deze cursus krijgen inwoners de kans om de lokale gemeentepolitiek van binnenuit te ontdekken.

2 dagen geleden
Goese 'hardlooprebel' Jan Roose organiseert 'De Hrôte Vuuf van Hoes'

GOES - Op zaterdag 26 oktober organiseert Jan Roose onder de naam JARO weer een kleinschalige hardloopwedstrijd. Deze keer een 5 km op de Hollandse Hoeve in Goes. Er wordt gelopen op een verhard parcours van 940 meter. Dat betekent 5 ronden en een aanloop van 300 meter.

2 dagen geleden
Hoedekenskerke herdenkt bevrijding

HOEDEKENSKERKE - U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de Dodenherdenkingen op zondag 27 en dinsdag 29 oktober in Hoedekenskerke.

2 dagen geleden
Rubriek Goes Gezien: Gedeelde ruimte

In juli bracht de gemeente Goes het nieuws dat verkeersborden van gerecycled materiaal gebruikt gaan worden. Achteloos stond er in het bericht bij dat de gemeente zo'n 80.000 verkeersborden heeft. Hoeiendag, dacht ik even. Nog geen twee weken later kwam er ander nieuws: de 40.000e Goesenaar was geboren! Ik reken niks uit als het niet echt hoeft, maar nu werd in mijn brein het sommetje als vanzelf gemaakt. Voor elke Goesenaar zijn er twee verkeersborden! 

2 dagen geleden