
Aan de keukentafel met Frenk Theuns: 'We bouwen de totale beleving van A tot Z op'
Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Frenk Theuns, ondernemer met een divers portfolio aan BV’s.
Hoe ben je de ondernemer geworden die je nu bent?
De marketingwereld heb ik leren kennen bij het reclamebureau waar ik een lange tijd heb gewerkt en partner ben geweest. Dat bureau stond in de top 10 van de reclamebureaus van Nederland, en daar heb ik onwijs veel ervaring opgedaan over marketing op producten en diensten toepassen.
Was dat je eerste ervaring binnen de marketingtak?
Ja, dat klopt! Ik was eigenlijk qua studie helemaal niet voorbestemd om de marketing in te gaan. Ik studeerde namelijk accountancy, maar dat vond ik eigenlijk heel erg saai.
O echt, maar je hebt wel die studie gevolgd dus?
Dat klopt, maar ik heb mijn accountancystudies niet afgerond. Militaire dienstplicht en een drang naar iets nieuws brachten me op een kruispunt. En daar zag ik een advertentie die me fascineerde - een kans bij een reclamebureau in Rotterdam.
En toen begon het balletje te rollen?
Absoluut. Mijn zevenjarige dienstverband bij het reclamebureau bracht me van assistent media-planner tot uiteindelijk partner van het bedrijf.
Partner zelfs, een indrukwekkende prestatie! Is dat vooral te danken aan jouw affiniteit met cijfers?
Natuurlijk, dat is een waardevolle aanvulling geweest. Maar even cruciaal was mijn passie voor marketing. Ik ben me pas later gaan realiseren dat ik wellicht een aangeboren marketing instinct heb gehad. Mijn hele leven al denk ik na over - en dit klinkt wellicht plat - waar zit de handel? Business opportunities waar rendement uit te halen valt. En met doortimmerde communicatieplannen en marketingadviezen aan klanten benut ik die intuïtie volledig.
Maar je bent inmiddels niet meer werkzaam bij het reclamebureau in Rotterdam?
Klopt, dat is alweer 16 jaar geleden. Na een periode van 25 jaar heb ik de deur daar achter me dichtgetrokken. Hoewel ik enorm genoot van mijn tijd daar en we met ons viertal zeer succesvol waren, voelde ik dat mijn visie begon af te wijken van die van mijn collega’s. Ik besefte dat er nog zoveel andere (ondernemers)avonturen op me wachtten.
En toen?
Er volgde eigenlijk een half jaar van ‘niets doen’. Ik hielp mijn zoon met klussen in zijn appartement en zag tegelijkertijd nieuwe mogelijkheden op mijn pad opdoemen. Het was verfrissend om aan niemand meer verantwoording te hoeven afleggen of verantwoordelijk voor te zijn en mijn dagen volledig naar eigen inzicht in te vullen.
Dus werken zonder een team om je heen werkt voor jou beter?
Nee, eigenlijk niet. Bij mijn pop-up restaurants werk ik wel degelijk met een team, en dat verloopt uitstekend. Toch houden we onze rollen helder gescheiden. Ik stort me op de ontwikkeling van het concert, de marketing en de facilitaire zaken, terwijl de chef zich ontfermt over het menu. Geen overlapping, geen frictie.
Met jouw pop-up restaurants, het aspergerestaurant en nu het wijnrestaurant in Limburg, lijkt de liefde voor de horeca diep te zitten. Waar komt die passie vandaan, Frenk? Of is het gewoon een kwestie van talent?
Haha, de passie voor de horeca heeft eigenlijk een hele eenvoudige oorsprong - ik sta al mijn hele leven graag als gast voor de bar. Die aantrekkingskracht van de horeca komt vooral voort uit het plezierige gevoel en de gezelligheid die dat met zich meebrengt. Een knusse en bruisende sfeer die ik altijd al onweerstaanbaar vond.
Maar wat is de sleutel tot het succes van jouw restaurants? Hoe krijg je zo’n plek bloeiend?
Naar mijn mening moet een ondernemer, als hij iets start, ervoor gaan met volle toewijding. Als ik een evenement of restaurant opzet, heb ik een duidelijke visie over wat het (pop up) restaurant of evenement en de beleving daarbij uniek maakt. Neem bijvoorbeeld het asperge pop up restaurant; ik had een glashelder idee over de sfeer en de speciale beleving die ik midden tussen de aspergebedden wilde neerzetten. Een menu met verassende asperge gerechten en specialiteiten maakt het onderscheidende concept compleet.
Beleving speelt dus een cruciale rol bij jou?
Absoluut. Niet alleen bij onze evenementen, maar ook bij de concepten die we opzetten staat beleving voorop. Dat zie je ook terug bij de Pastabar in Wouw. Ik ben behoorlijk kritisch op dat gebied, en dat laten mijn pop-up projecten ook zien. Alles moet gewoon naadloos in elkaar passen. Het begint natuurlijk met hoogwaardig eten en drinken; ik moet er zeker van zijn dat we mensen kunnen verleiden met smaakvolle gerechten en drankjes. Dat vormt de basis. Vervolgens moet het concept als geheel kloppen, er moet een nieuwe dimensie toegevoegd zijn die mensen verrast. Of je nu tussen de wijnranken, temidden van aspergebedden staat, of in een bos waar wilde dieren rondzwerven. Dit lijkt wellicht vanzelfsprekend achteraf, maar we bouwen de totale beleving op deze manier van A tot Z op.
Je hebt een indrukwekkende lijst van ondernemingen opgebouwd en met je 66 jaar zit je nog vol energie, nietwaar Frenk?
Absoluut!
Hoe aanschouw je de toekomst? Zijn er nog projecten die je wilt aanpakken?
Eigenlijk zoek ik niet actief naar nieuwe projecten, ik laat ze organisch op mijn pad verschijnen. Momenteel ben ik al jaren bezig met twee evenementen in Wouw, dat is sowieso een rode draad in mijn ondernemersverhaal. Dat vind ik fantastisch om als ondernemer te doen. Daarnaast ben ik al geruime tijd betrokken bij vastgoedactiviteiten. Ik heb huizen in het buitenland gehad en zelfs appartementen in mijn eigen tuin ontwikkeld en gebouwd. Hier in Wouw heb ik natuurlijk al het nodige in projectontwikkeling gedaan. Maar ik maak me ook zorgen om de jongere generatie. Overal is er een tekort aan woningen. In de gemeente Halderberge loopt nu een project waar we biobased huizen bouwen die wel 80 jaar meegaan. Hiermee hoop ik toch een stukje van het woningnood probleem aan te pakken.
En dat is bedoeld om vooral starters te helpen?
Zeker weten. Ik vind het onacceptabel dat jonge starters tegenwoordig tonnen moeten neertellen voor een woning, iets wat velen simpelweg niet kunnen opbrengen.
Een bewonderenswaardig initiatief en zeker geen dertien in een dozijn.
Absoluut niet. En ik vind het echt fantastisch om zulke unieke concepten werkelijkheid te zien worden.
Dan nog een laatste vraag voor jou Frenk. Als je iemand aan jouw keukentafel zou mogen uitnodigen, wie zou dat zijn?
Zonder twijfel; de huisartsenpraktijk hier in Wouw aan de Markt van Anne-Fleur Dorman. Haar praktijk is revolutionair gemoderniseerd, alles draait om wetenschappelijk patiënt inzicht. Ze hanteert hedendaagse communicatie: afspraken verlopen vlekkeloos via een app. En zelfs tijdens haar vakanties kan bijvoorbeeld een (Nederlandse) collega in Amerika, die haar dienst waarneemt, toegang krijgen tot de dossiers. Dit is naar mijn mening een vorm van marketing die zij toepast in haar medische praktijk. [n]
Paspoort
Naam: Frenk Theuns
Bedrijf: Ondernemer met een divers portfolio aan BV’s
Leeftijd: 66 jaar
Burgerlijke staat: Getrouwd met Anja
Kinderen: Nick (35) en Jill (29)
Hobby’s: Werken aan leuke projecten. Gezelligheid, het zonnetje en de sneeuw.
Waar vind jij je geluk in?
Het lijkt misschien ongebruikelijk, maar mijn geluk vind ik in de vrijheid dat mijn werk en vrije tijd in elkaar overlopen, zelfs tijdens vakanties. Relaxen is belangrijk, maar ik vind het heerlijk om ook tijdens ontspanning, met de inspiratie die ik op doe, met mijn laptop of iPad productief bezig te zijn.
Meer uit Tholen
SINT-MAARTENSDIJK - Een kop koffie, een luisterend oor en een helpende hand: zo ziet een dag bij Raad en Daad eruit. Al jarenlang brengen de vrijwilligers van het Leger des Heils praktische hulp en sociale warmte in Loods 3. Toch is niet iedereen bekend met dit initiatief. Daarom is er op zaterdag 4 oktober een open dag in Sint-Maartensdijk.
3 uur geledenTHOLEN - In heel Nederland worden deze maand luiers, billendoekjes en maandverband ingezameld voor vluchtelingen in Griekenland en Oost-Europa. Ook in de gemeente Tholen kunnen inwoners bijdragen aan de actie Luiers voor Lesbos, een initiatief van de organisatie Christian Refugee Relief (CRR).
7 uur geledenTHOLEN - Wat gebeurde er zaterdag 27 september allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 2.
23 uur geledenTHOLEN - Het rustige najaarsweer houdt nog even stand, maar vanaf vrijdag draait het weerbeeld om. Nederland krijgt dan te maken met meer wind en regen door de overblijfselen van orkaan Humberto. In het weekend kan dat zelfs uitmonden in een storm met zware windstoten.
1 dag geledenSINT-ANNALAND - Aan de Oostwest bij Sint-Annaland is dinsdagmiddag brand uitgebroken in een schuur. De schuur behoort tot een agrarisch bedrijf. Het is niet duidelijk waardoor de brand is ontstaan.
1 dag geledenPOORTVLIET - Op de Postweg bij Poortvliet zijn vanochtend een bestelbus en een personenauto met elkaar in botsing gekomen. Hulpdiensten waren met spoed uitgerukt, maar het leek allemaal mee te vallen.
2 dagen geledenWEST-BRABANT/THOLEN - Rijkswaterstaat voert vanavond onderhoud uit aan de Haringvlietbrug. Van dinsdag 30 september 22.00 uur tot woensdag 1 oktober 05.00 uur is de brug volledig afgesloten. Dat betekent dat zowel de hoofdrijbaan als de parallelbaan in beide richtingen dicht zijn. Tijdens de werkzaamheden worden onder meer de technische installaties gecontroleerd.
2 dagen geleden