Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aan de keukentafel met... Frans Lindhout

Aan de keukentafel met... Frans Lindhout

THOLEN - Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts wakker van. In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Frans Lindhout.

Wilde je altijd al ondernemer worden?
Nee, ik wist niet wat ik wilde. Maar het zelfstandige heeft er altijd wel in gezeten hoor. Toen ik net getrouwd was ging ik me afvragen of ik heel mijn leven in ploegendienst wilde blijven werken. Mijn vader had een assurantiekantoor en hij hoopte altijd al dat ik ooit de zaak zou overnemen. Ik ging ervoor en binnen 9 maanden had ik mijn benodigde diploma's. Daarna gebeurde er in korte tijd heel veel. In januari 1986 ben ik bij mijn vader in dienst gegaan. Drie weken later overleed hij aan een hartinfarct. Totaal onverwacht, hij was nog maar 55 jaar. Toen stond ik zakelijk gezien voor een heel moeilijke keuze. Ik ben alleen verder gegaan en ging het gewoon doen. 22 jaar, een jong gezin, geen vader en een eigen zaak. Een bizarre situatie.

Hoe hadden deze gebeurtenissen impact op je leven?
Ze hebben mij gevormd en gebracht waar ik nu ben. Gaandeweg heb ik mezelf alles aangeleerd wat nodig was en omdat ik al zo jong zelfstandig werd kreeg ik een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Mensen, zowel zakelijk als privé, kwamen en komen altijd naar me toe, want ‘Frans lost het wel op’. Ik heb me altijd verantwoordelijk gevoeld om anderen te helpen.

Van verzekeringen naar badkamers - een wereld van verschil. Hoe kwam je bij badkamers?
In mijn verzekeringstijd had ik mezelf eigenlijk nooit de vraag gesteld: 'vind ik dit wel leuk?' Ik deed het gewoon, omdat mijn vader het ook had gedaan. Totdat er een moment kwam dat de samenwerking met mijn zakenpartner niet goed liep. Ik besloot om de zaak te verlaten en wilde iets in de bouw gaan doen. In mei 1998 werd ik de eigenaar van een installatiebedrijf. Mijn eerste grote project bestond uit het installeren van 23 woningen in de Muijepolder in Sint-Maartensdijk. Het bouwbedrijf waar ik steeds meer mee samen ging werken, wilde zijn bouwmarkt verkopen en ook die heb ik gekocht. Vanuit die locatie heb ik mijn eerste showroom sanitair gemaakt en ben ik de badkamers ingegaan. Dat was mijn droom, badkamers vond ik geweldig! De passie voor sanitair en badkamers begon toen ik woningen ging installeren. Eerst maakte ik gebruik van collega-showrooms, maar bedacht dat ik dat zelf beter kon. Ik startte mijn eigen showroom op het eiland Tholen en jaren later verhuisde ik naar Bergen op Zoom.

Waar ben je het meest trots op als ondernemer?
Het zit totaal niet in mijn karakter om trots te zijn op mezelf. Mijn vrouw José moet me daarvoor echt wakker maken. Pas was ze op de zaak en gaf ze aan hoe mooi alles aan het worden was. Ik reageerde daar nogal laconiek op en zei dat het er wel een beetje op begon te lijken. José zei: "Frans, doe eens normaal. Als je ziet wat je allemaal hebt opgebouwd!" Ik raak er niet snel van onder de indruk, maar zie eerder wat er allemaal verkeerd gaat. Ik ben vaak gevallen, maar gelukkig telkens weer opgestaan. Dat is ondernemen: blijven opstaan.

Lig je wel eens wakker?
Altijd. De beste ideeën worden 's nachts bedacht. Ik lig overal wakker van en ben niet anders gewend. Ik zet mijn telefoon ook vrijwel nooit uit. Mensen weten dat ik mijn telefoon altijd opneem. Ik kan het niet loslaten en dat wil ik ook niet.

Door wie laat jij je inspireren?

Door verstandige mensen. Daar luister ik naar en leer ik van. Ik hecht daarnaast veel aan bepaalde uitspraken, zoals 'regeren is vooruitzien'. Je moet altijd vooruitkijken en op anticiperen. Super belangrijk! Een ander belangrijk punt is om toe te werken naar je doelen én vol te houden. Met name uit gaan van je eigen kracht, want uiteindelijk moet je het zelf doen in het leven.

Wat vind je belangrijk richting je personeel?
Ik benadruk altijd dat we het met z'n allen doen. Ze waarderen het ook als ik bijvoorbeeld even kom kijken bij de installatie en meehelp. Zo toon ik mijn betrokkenheid, zowel richting de klant als onze monteurs. We doen het samen en iedereen is even belangrijk. Ook openheid en eerlijkheid zijn zeer verhelderend. Als er iets niets naar je zin is of iets op je hart ligt, dan zeggen we dat gewoon tegen elkaar. We kunnen ook enorm met elkaar lachen, er hangt een goede sfeer.

Wie zijn jullie klanten?
Bij Lindhout Badkamers en Keukens is iedereen even welkom. Elke bezoeker krijgt bij ons dezelfde vriendelijke behandeling, van klant tot vertegenwoordiger. Onze doelgroep zijn met name mensen die ontzorgt willen worden en alles uit handen willen geven aan een bedrijf die een totaalpakket in huis heeft. Sinds eind vorig jaar zijn we uitgebreid met keukens. Samen met mijn zoon Sander heb ik over de toekomst gesproken en hij zag het als een mooie uitdaging om er ook keukens bij te gaan doen. De combinatie van badkamers en keukens werkt goed voor ons én voor onze klanten.

Wat zou jij jonge ondernemers adviseren?
Wees nuchter en blijf met twee benen op de grond staan. Bedenk ook dat jouw klanten je salaris en je onkosten betalen. Daar moet je het van hebben! En als je personeel hebt: wees eerlijk tegen elkaar en maak er een team van. Eilandjes zijn verschrikkelijk.

Hoe lang wil je nog doorgaan?
Het is de bedoeling dat mijn zoon Sander het bedrijf ooit zal overnemen. Wanneer ik zelf ga stoppen weet ik nog niet. Het grootste probleem is dat ik het nog niet los kan laten. Sander weet ook dat ik zo lang dat ik leef de zaak wil blijven doen. Die rol vindt hij nu nog prima. Voor mij is het belangrijk dat mijn zoon gelukkig is en kiest voor de dingen die hij graag wil doen. Zelf werd ik bijna verplicht de zaak van mijn vader over te nemen, en ik zou mijn zoon nooit in die positie willen brengen. Als hij keukens en badkamers niet meer leuk vindt, moet hij iets anders gaan doen.

Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?
Met Mark Rutte. Ik zou wel van hem willen weten hoe je nu een land regeert. Hoe ga je om met moeilijke mensen in de Kamer? Ik denk dat ik veel van hem zou kunnen leren.[n]

Meer uit Tholen

Scooterrijder gewond naar ziekenhuis na botsing met auto in Poortvliet

POORTVLIET - Een scooterrijder is gisteravond gewond geraakt bij een aanrijding met een auto. Het ongeval gebeurde op de kruising van de Paasdijkweg met de Paasdijkstraat in Poortvliet. De scooter werd in de omgeving gestald en het slachtoffer is met onbekend letsel naar het ziekenhuis overgebracht.

3 uur geleden
Sporten en geloof: Athletes in Action terug van weggeweest [FOTOALBUM]

THOLEN - Na zes jaar van afwezigheid was het afgelopen week weer tijd voor Athletes in Action (AIA). Georganiseerd door een negen koppige vriendengroep konden kinderen een week lang sporten op de Oesterputten. De organisatie Athletes in Action gebruikt sport als verbintenis om het evangelie van Jezus Christus te verspreiden. "Met elke dag een opkomst van meer dan veertig kinderen tijdens het dagprogramma en twintig tijdens het avondprogramma voor de oudere jeugd kijken we terug op een geslaagde week", aldus Marieke Priem, een van de organisatoren. 

21 uur geleden
Vrouwenvereniging Sint Philipsland viert 90-jarig bestaan met American Party

SINT PHILIPSLAND - In 1930 werd in Den Haag de landelijke Nederlandse Bond voor Plattelandsvrouwen opgericht. Vier jaar later werd de Fluplandse afdeling ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het doel van de bond was het creëren en onderhouden van lokale, regionale en landelijke netwerken van vrouwen met een gemeenschappelijke interesse om de leefomgeving te verbeteren. De kernwaarden verbinding, zingeving en ontwikkeling staan centraal. Later werd de naam veranderd in Vrouwen van Nu, met modernere inzichten en idealen. 

1 dag geleden
Eerste Nederlandse walviskalfje gespot in de Oosterschelde

THOLEN - Afgelopen weekend is het eerste Nederlandse walviskalfje van deze zomer gespot. Het jonge zeezoogdiertje zwemt in de Oosterschelde en heeft de naam Loretta gekregen, vernoemd naar presentatrice en dierenvriend Loretta Schrijver.

1 dag geleden
Airco en een in hoogte verstelbaar bed voor StaVoord6Huis dankzij Roparungift

SINT-ANNALAND - Negenduizend vijfhonderdzes euro; dat is het bedrag wat het StaVoord6Huis in ontvangst heeft mogen nemen van Stichting Roparun. Het bedrag zal worden ingezet voor een airco-installatie en een in hoogte verstelbaar bed voor de gast. Hoewel de gift afkomstig is van Stichting Roparun, was het de eer aan Rob de Jonge van het Runningteam De Brabantse Wal uit Halsteren om de cheque uit te reiken. 

2 dagen geleden
Aan de keukentafel bij Fancy Roeken: Van militair tot MFC de Biezen

BERGEN OP ZOOM/THOLEN - Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts van wakker? In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Fancy Roeken van MFC de Biezen.

2 dagen geleden
Mechanisatiebedrijf Stevinweg vol rook door mistgenerator inbraakalarm

THOLEN- Een mechanisatiebedrijf aan de Steenweg heeft zaterdagavond vol rook gestaan. Dit gebeurde nadat de mistgenerator van het inbraakalarm was afgegaan. De brandweer kwam ter plaatse en zorgde ervoor dat de deuren van het pand geopend werden zodat de rook kon optrekken. Uiteindelijk bleek er verder niks aan de hand te zijn.

3 dagen geleden