Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aan de Keukentafel met Conja ter Bekke: ‘Humor is echt de redder van alles’

Aan de Keukentafel met Conja ter Bekke: ‘Humor is echt de redder van alles’

Ze bereikt over zeven jaar de pensioengerechtigde leeftijd, maar denkt nog geen moment aan stilzitten. De actieve, enthousiaste en ondernemende Conja ter Bekke zit vol energie en wil haar passies blijven beoefenen.

Naar eigen zeggen heeft ze nog nooit aan horizonbeperking gedaan. Ze is gespecialiseerd in corporate governance, kwaliteitsmanagement en duurzaam ondernemen. In de loop der jaren had ze bij meer dan vijftig verschillende bedrijven een adviserende rol of was ze tijdelijk interim-manager. Daarnaast heeft de onderneemster diverse nevenfuncties en doet vrijwilligerswerk voor PUM. Haar toekomstdroom: bestuurder worden van een internationale NGO-organisatie.

Wat zijn je huidige bezigheden?

“Momenteel zijn bedrijven bezig met ‘hoe nu na de coronacrisis hun organisatie verder in te richten’. Veel van de organisaties waarvoor ik werkzaam ben, zijn door de overheid aangemerkt als latente industrie en moeten blijven doordraaien, zoals petrochemische bedrijven. Corona of niet, organisaties moeten hun bedrijfsvoering, de veiligheid en kwaliteitseisen op orde hebben. Daar heb ik me de afgelopen maanden veel voor ingezet. De crisis is tevens een kans om je toekomstplannen onder handen te nemen, duurzame veranderingen door te voeren en te transformeren naar de nieuwe economie.”

Welke belangrijke ontwikkeling zie je?

“Het besef dat het anders moet. Het gaat om echte waarde creëren. Ik wil bedrijven laten beseffen dat we naar andere tijden gaan. Het draait niet meer alleen om de aandeelhouders en het ‘snel veel geld verdienen’. Een organisatie bestaat uit een club mensen die iets met elkaar wil bereiken. Dan is het toch gek dat er eigenlijk alleen maar gekeken wordt naar het financiële resultaat. Als ondernemer en organisatie heb je verantwoordelijkheden, ook naar je medewerkers, veiligheid, wetenschap, cultuur en de maatschappij toe. Essentieel is ook om je medewerkers in dit bewustwordingsproces te betrekken en als organisatie hierin te investeren.”

Hoe vertaalt dat zich in jouw advies?

“Maatschappelijke ontwikkelingen en verwachtingen gaan nu heel snel. Wanneer je als organisatie dit nu niet volgt, doe je afbreuk aan je relevantie. Energietransitie, toekomst van werken, digitalisering, inclusiviteit en duurzaamheid zijn onderwerpen die op de agenda horen te staan. En schenk aandacht aan de interne cultuur. Management is niet alleen een zaak voor de ratio. Heel veel is een kwestie van gevoel: klopt het team en kun je met hen een deuk in een pakje boter slaan? Met een goede teamgeest ontwikkel je een stevige mentale slagkracht als organisatie en kun je echt het verschil maken.”

Wat houdt adviseren precies in volgens jou?

“Meestal wordt ik benaderd voor projecten waarvoor het management zelf geen tijd heeft, of te weinig ervaring. Na een zorgvuldige analyse heb ik een duidelijk beeld van waar de sterke kracht maar ook de angels zitten en hoe en op welke wijze ik het ga aanvliegen. Vanaf het begin neem ik iedereen mee in het proces en vorm een team van betrokken mensen. Het is belangrijk om de teamleden te inspireren en te motiveren. Ze zijn tenslotte zelf verantwoordelijk voor het gezamenlijk resultaat en succes. Mijn rol is dan die van regisseur, procesbewaker, klankbord, Haarlemmerolie.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Ik heb veel contact met mensen, zowel in de top van de organisaties als op de werkvloer. De oorzaak van problemen ligt vaak aan een gebrek aan communicatie, betrokkenheid, samenwerking, discipline of motivatie. Het in teamverband realiseren van doelen is het mooiste wat er bestaat.”

Wanneer wist je dat je ondernemer wilde worden?

“Ik ben ondernemer geworden op mijn 33e uit ambitie en frustratie. De frustratie kwam van het feit dat ik me snel verveelde als ik het kunstje onder de knie had. Ik wilde veel ervaring opdoen en doorgroeien. Die mogelijkheden waren er niet altijd in de bedrijven waar ik werkte. Ik ben heel commercieel, besluitvaardig en pragmatisch ingesteld. In het ondernemerschap zit dus veel meer uitdaging. Daarom heb ik zo veel mogelijk ervaring opgedaan in verschillende sectoren. Zowel bij profit, publieke en non-profit organisaties.”

Hoe bewaak je je tijd?

“Door er bewust mee om te gaan. Vroeger werkte ik heel veel, ook ‘s avonds en in het weekend. Nu doe ik dat bijna niet meer. Ik heb ondervonden dat het handig is om structuur en een goede planning te hebben. Dat gaat mij niet altijd goed af, want ik stel hoge eisen aan mijzelf. Vaak ga ik niet voor 100, maar voor 110 procent. En dat los laten is een hele lastige. Wel bewaak ik mijn grenzen. Op bepaalde momenten voel ik dat ik moet inbinden. Dan ga ik reflecteren. Even terug in die bubbel. Lekker naar buiten, beetje in de tuin rommelen of een rondje Zeeland fietsen. Dan ben ik binnen no-time helemaal zen. Die tijd heb ik nodig, anders loop ik mezelf voorbij.”

Heb je altijd al zo vol energie gezeten?

“Ja, ik weet niet beter. Ik heb altijd energie, ben heel extravert, een echte enthousiasteling en ga graag nieuwe uitdagingen aan. Ook ben ik heel positief ingesteld en draag dat graag over op anderen. Ik wil dat mensen goed in hun vel zitten en niet altijd alles zo serieus nemen. Humor is echt de redder van alles. Het relativeert.”

Welke belangrijke ontwikkeling zie je in de toekomst?

“Ik volg regelmatig cursussen, omdat ik wil weten wat er speelt en betrokken wil blijven. De e-technology neemt een steeds belangrijkere plaats in. Door de verdergaande automatisering zullen er veel banen verloren gaan. Hoe gaan we daar in de toekomst mee om?”

Met wie wil jij aan de keukentafel zitten?

“Met Leonardo Da Vinci. Een geniale duizendpoot en multitasker. Kunstenaar, wetenschapper, uitvinder en architect. Met deze onuitputtelijke inspiratiebron zou ik wel eens een gezellige avond willen bomen, onder het genot van een bord lekkere spaghetti en een mooie Barolo.”


Naam:

Conja ter Bekke (60)

Bedrijf:

Conja is partner bij Take5. Take5 werd in 2014 opgericht door vijf ervaren ondernemers. Ondertussen bestaat het adviserende team uit elf mensen. Zij geven advies en begeleiden bedrijven op het gebied van bedrijfsovername en financiering, internationaal zakendoen, rendementsverbetering, maatwerk en hebben een door de overheid gesubsidieerde Corona Recovery Scan ontwikkeld.

Getrouwd met:

Ton

Kinderen:

3 (19, 27 en 29)

Hobby’s:

Conja is reislustig en komt nooit thuis zonder menu’s van lokale restaurants. Ook houdt ze van kunst, zoals schilderen en beelden maken. Ze houdt van muziek gaat graag naar muziekfestivals.

Meer uit Tholen

Nieuwe wethouder Hilde Moerland: 'Alsof ik in een rijdende trein stap' [INTERVIEW]

THOLEN - Na een onverwachte wending in de coalitie is Hilde Moerland (52) ineens de nieuwe wethouder van Tholen. Een beetje spannend vindt ze het nog wel. Maar de gedreven Stallander gaat voor niets én niemand uit de weg. "Ik vind dat iedereen op Tholen, klein of groot, ertoe doet. Daar sta ik voor."

8 uur geleden
Miljoenen mailadressen bij criminelen gevonden: Check hier of je ertussen zit

WEST-BRABANT/ZEELAND - De politie heeft eind januari zes verdachten opgepakt voor bankhelpdeskfraude. Ze hadden lijsten in bezit met zo'n 7 miljoen unieke e-mailadressen, waarvan 5 miljoen uit Nederland. Deze adressen worden door cybercriminelen verhandeld en opnieuw gebruikt. Volgens de politie is het mogelijk dat heel veel Nederlanders hiervan slachtoffer zijn zonder dat ze dat zelf weten.

12 uur geleden
Felle brand op bedrijfsterrein Nijverheidsweg Sint-Maartensdijk

SINT-MAARTENSDIJK - Op het terrein van een bedrijf in Sint-Maartensdijk heeft in de nacht van woensdag op donderdag een felle brand gewoed in een grote stapel hout.Bij de brandweer werd rond 02.15 uur gemeld dat vlammen waren gezien op een bedrijfsterrein in de buurt van de Sportlaan. Ter plekke bleek brand te woedden achter een loods aan de Nijverheidsweg. De brandweer schaalde op naar middelbrand. Twee blusvoertuigen en een waterwagen werden opgeroepen om de brand te bestrijden.Rond 02.35 uur kon de brandweer het sein 'brand meester' geven omdat van overslag naar de loods geen sprake bleek te zijn. Wel moest vervolgens nog geruime tijd worden nageblust. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) waren er geen mensen of dieren bij het incident betrokken.

15 uur geleden
Drie vragen over het grote verduurzamingsproject van huurwoningen op Tholen

THOLEN - De eerste woningen op Tholen die tegen de vlakte gaan zijn bekend. Maar tot 2035 zullen er nog meer woningen worden afgebroken. Waarom kiest Stadlander voor sloop? En wat betekent dit voor de bewoners? Drie vragen over het megaproject.

1 dag geleden
25 teams strijden vandaag tijdens het tweede Thoolse schoolvoetbaltoernooi

SINT-ANNALAND - Na het succes van vorig jaar vindt vanmiddag de tweede editie van het schoolvoetbaltoernooi in Sint-Annaland plaats. Het toernooi wordt georganiseerd door SoccerOne Tournaments en de jeugdcommissie van WHS. Er doen 25 teams mee die naar sportpark De Waaje afreizen om te strijden voor de felbegeerde beker.

1 dag geleden
Volle gymzaal geniet van 150 muzikanten tijdens Concordia Concert

THOLEN - In een volle gymzaal van de Meulvliet in Tholen traden afgelopen zaterdag maar liefst 150 muzikanten van Koninklijke Muziekvereniging Concordia op. Bij het jaarlijks terugkerende Concordia Concert kwam zowel jong als oud aan bod.

2 dagen geleden
Stadlander gaat ruim 900 huurwoningen op Tholen verduurzamen

THOLEN - Stadlander gaat de komende tien jaar ruim 900 sociale huurwoningen op Tholen verduurzamen. Dat is zo'n 40 procent van alle huizen van de corporatie op het eiland. Sommige woningen kunnen niet meer opgeknapt worden en moeten dus worden gesloopt.

2 dagen geleden