Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aan de Keukentafel met Christ Huijsmans

Aan de Keukentafel met Christ Huijsmans

Christ had van huis uit een agrarische achtergrond en als kind toonde hij al interesse in techniek. In de loop der jaren had hij verschillende banen, volgde avondcursussen en kwam op zijn 21e terecht bij Mangnus. Hij startte als monteur in de werkplaats van het landbouwmechanisatiebedrijf en werkte zich op als chef werkplaats. De ondernemer had in zijn achterhoofd altijd wel de ambitie om ooit iets voor zichzelf te hebben en dat gebeurde in 2005. In dat jaar nam hij het onderdeel park en tuinmachines van het bedrijf Mangnus & van der Heijden over en ging zich daarin specialiseren.

Van chef werkplaats naar eigenaar is een hele verandering. Hoe ervaarde jij dat?

“In de eerste jaren heb ik veel geleerd. Op afstand kreeg ik al veel mee van alle onderdelen van de zaak, maar nu werd ik zelf de eindverantwoordelijke van alles. Dan moet het plaatje wel kloppen, ook financieel gezien. Ik heb in die tijd regelmatig advies gevraagd aan andere ondernemers en mijn accountant.”

Wat vond je een uitdaging in die periode?

“Ik ging meer verkopen en vond het best een uitdaging om de contacten te leggen bij de gemeente en overheidsinstanties. Ik heb ontzettend moeten wennen aan die positie. Zelf bekeek ik het natuurlijk altijd vanuit de praktijk, maar de mensen die ik sprak gingen meer over de theoretische kant. Om dan toch een goed gesprek aan te knopen, was voor mij in het begin wel een probleem. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen. Alle klanten die we hadden, hebben we ook behouden.”

Heb je ook moeilijke momenten meegemaakt in de tijd dat jij eigenaar bent?

“Zeker. Soms jaren achter elkaar. We hebben 2009 meegemaakt toen de crisis begon. Het duurde zeker tot 2015 voordat het weer een beetje in de goeie richting ging. In die tijd heb ik zelfs een monteur moeten ontslaan omdat er geen werk meer was. De afgelopen jaren zijn wel heel goed geweest. Op het moment gaat de vraag zo hard, dat we leveringsproblemen hebben. We kunnen dus wel verkopen, maar ook weer niet, omdat het niet allemaal kan worden geleverd. Daarnaast is het soms lastig om in te schatten hoeveel personeel we nodig hebben en of we zo veel werk blijven houden. Het wisselt enorm. Zo hebben we telkens weer te maken met nieuwe uitdagingen.”

Lig je daar ook wakker van?

“Ja, regelmatig. Ik ben wat dat betreft iemand die slecht slaapt en in mijn hoofd kan ik dan wel gaan piekeren over van alles en nog wat. Overdag dan kan ik wel rustig zijn, maar ‘s avonds begin ik alles vaak te overdenken.”

Kun jij je bedrijf loslaten als je op vakantie bent?

“Moeilijk. Maar als ik weg ben, ben ik wel echt weg. Afgelopen september zijn tijdens onze vakantie de computers op de zaak gehackt. Dat was geen goed bericht, maar door goed contact met de collega’s en mijn computerleverancier, kon ik het gelukkig redelijk snel weer loslaten. Als ik echter thuis of in de buurt was geweest, had ik wel teruggegaan.”

Wat is het mooiste aan ondernemen volgens jou?

“Eigen baas zijn. Zelf bepalen welke kant ik opga en welke lijnen ik uitzet. Het is fijn om niet altijd verantwoording af te hoeven leggen aan iemand anders.”

Hoe ben jij als baas?

“Wisselend denk ik. Ik kan heel makkelijk zijn en goede gesprekken voeren, maar aan de andere kant ben ik wel strikt in het sturen. Ik wil het graag op een bepaalde manier hebben. We kunnen zeker overleggen, maar in eerste instantie hou ik me aan mijn visie over hoe een werkplaats moet lopen. Als iets fout gaat, kan ik ook wel heel kort aan de kar zijn. Ik kan dan behoorlijk uit mijn slof schieten. Daarna kan ik het zelf wel vergeten, maar dat is bij anderen niet altijd zo. Ik vind het persoonlijk wel een nadeel, deze eigenschap richting mijn personeel. Achteraf kan ik dan wel sorry zeggen, dat ik het niet op die manier had moeten zeggen.”

Zorg je goed voor je mensen?

“Ja, Ik probeer het wel. Ik vind het belangrijk om goed te zijn voor mijn personeel. Als er iets is, hebben ze de ruimte om dat tegen mij te vertellen. We proberen ook gezamenlijk regelmatig bij te praten en echte belangstelling te tonen, ook in hun privéleven. Het draait niet alleen om de zaak, mensen hebben ook nog hun eigen leven. Zelf ben ik ook werknemer geweest en weet ook hoe je dan denkt. Als een baas jou niet goed behandelt, heb je tegenwoordig zo een nieuwe baan. Goed personeel is moeilijk te vinden en ik ben blij dat wij een fijn team hebben.”

Wat is de meest opvallende verandering in jullie assortiment?

“Een aantal jaar geleden begon langzaam de vraag te veranderen van benzinemotoren naar machines die liepen op een accu. In eerste instantie werd deze ontwikkeling door velen gezien als ‘flauwekul’, maar tegenwoordig wordt het veel serieuzer genomen. Nu is al ruim 50% van de aangekochte machines accu-aangedreven. Daar zit dus een enorme groei in.”

Betekent dat dat bedrijven meer milieubewuste keuzes maken?

“De eerste reden dat men minder benzine ging aanschaffen was het harde geluid. Een benzinemotor maakt toch aanzienlijk meer lawaai dan de elektrische. Als de omgeving waar men aan het werk is, eenmaal een ‘stillere’ machine heeft gehoord, krijgen ze daar toch een voorkeur voor. Maar tegenwoordig zijn naast het geluid ook de milieuoverwegingen ook steeds belangrijker aan het worden.”

Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?

“Ik zou wel eens willen praten met iemand die in hetzelfde vak zit en die dan pas een grote stap heeft gemaakt. Graag zou ik willen horen hoe hij dat heeft ervaren. Als je groter wordt, moet je het nog wel kunnen overzien. Tegen sommige beslissingen zit ik wel eens aan te hikken en ik zou wel willen weten hoe andere ondernemers in dezelfde sector daarmee omgaan.”

Meer uit Tholen

Christelijk Thools mannenkoor Rehoboth bestaat 50 jaar

THOLEN - Het Christelijk Thools mannenkoor Rehoboth bestaat bijna 50 jaar. Een bijzondere mijlpaal, zeker ook omdat het mannenkoor tot op de dag van vandaag een lid in het midden heeft van het eerste uur. Uniek ook omdat het koor na een aantal jaren van krimp weer gestaag groeit. En tijdens de jubileumzangavond op 30 september verdubbelt het koor ook nog eens in aantal. “Uniek dat er zoveel leden hebben opgegeven om tijdens de jubileumzangavond met ons mee te zingen.”

21 uur geleden
Vermiste 82-jarige man uit Tholen gevonden in ziekenhuis Frankrijk

THOLEN - De 82-jarige man uit Tholen die sinds zaterdag 16 september vermist was, is woensdag weer gevonden in een ziekenhuis in Frankrijk. Dat laat de familie van de man weten op social media.

1 dag geleden
Op de werkvloer bij Joey: 'Je kijkt nooit meer hetzelfde naar een verpakking'

Niemand kan mooier over een beroep vertellen dan degene die er dagelijks mee bezig is. Wie zijn de mensen achter het beroep, wat zijn hun drijfveren? Wat maakt hun vak de moeite waard, elke werkdag weer? En hoe ziet die werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Joey Cloots.

1 dag geleden
Minister Yesilgöz: 'Maerloo mag persoonlijk bezit ontvangen en panden kopen'

SINT PHILIPSLAND - Demissionair minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid verklaart dat iedereen persoonlijke bezittingen mag doneren aan vereniging Maerloo, zowel binnenlands als buitenlands. Bovendien heeft de vereniging in Sint Philipsland de vrijheid om panden te kopen, waaronder de enige dorpskroeg in het dorp.

1 dag geleden
Jong veulen ontsnapt en wordt aangereden op de Rijksweg, eindigt in sloot

SINT PHILIPSLAND - Een veulen werd in de nacht van maandag op dinsdag aangereden bij Sint Philipsland en belandde vervolgens in een sloot. Volgens de brandweer waren op dat moment meerdere paarden losgebroken en liepen ze over de Rijksweg.

1 dag geleden
GGD opent opnieuw vaccinatielocatie in Tholen tegen het coronavirus

THOLEN - De GGD Zeeland opent vanaf 2 oktober weer een vaccinatielocatie in Tholen tegen het coronavirus. Mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona mogen hier op afspraak een nieuwe prik halen.

2 dagen geleden
Brasserie de Zeester runner-up 'Hét Lipton Terras van 2023' en wint 30.000 euro

THOLEN - Brasserie de Zeester in Scherpenisse heeft de tweede plek veroverd in de landelijke verkiezing ‘Hét Lipton Terras van 2023’. Dit resultaat heeft de brasserie een prijs van maar liefst 30.000 euro opgeleverd. Eerder deze zomer waren de eigenaren al de gelukkige winnaars van de maandelijkse prijs van 10.000 euro.

2 dagen geleden