Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aan de Keukentafel met bakker Jan Nagelkerke

Aan de Keukentafel met bakker Jan Nagelkerke

Hij is bakker in hart en nieren en eet en maakt het liefst croissants. Daarnaast vlogt hij dagelijks samen met zijn vrouw en acht kinderen over het leven van ‘De Nagelkerkjes’. De bekendheid van het TV-programma ‘Een Huis Vol’ en YouTube zorgen in de bakkerijen en ijssalons van Jan Nagelkerke voor een mooie boost in de verkoop. Elke dag runt hij met ruim 70 mensen deze bedrijven. Ook de oudste vijf kinderen werken graag mee in het weekend.

De Nagelkerke bakkerij is een paar generaties voor jou gestart in Prinsenbeek. Voelde het dan als een soort verplichting om ermee verder te gaan of vond je het echt leuk werk?

“Ja, ik heb echt plezier in mijn werk. Ik wist altijd al dat ik bakker wilde worden. Bij mijn ouders aan de keukentafel ging het altijd over bakken en nog steeds. Heerlijk! Vooral de eerste jaren heb ik echt genoten van het bakkersvak. Toen was ik fulltime bakker en lekker bezig met de productie. Nu sta ik nog maar twee dagen vast ingepland in de bakkerij en de rest ben ik meer ‘manager’. Gewoon bakker zijn vind ik het leukst. Maar als bedrijf moet je ook groeien en keuzes maken. En dat bracht me in deze rol.”

Waar haal je de tijd vandaan om daarnaast ook nog tijd met je gezin door te brengen?

“Het voordeel van bakker zijn is dat je ‘s morgens altijd vroeg begint, dus een deel van de middag heb ik dan vrij.”

Kom je makkelijk uit bed?

“Nee, het doet altijd pijn als de wekker gaat. Het went nooit. Maar als ik er eenmaal uit ben, maakt het mij niet meer uit.”

Wat was de impact van de coronacrisis op jouw bedrijven?

“In onze horecazaken is er nu natuurlijk weer licht aan de horizon, maar tijdens de coronacrisis was het gewoon niet meer leuk. We hebben 30 zitplekken in Roosendaal en 30 in Oudenbosch, dus die bleven leeg. Heel de sfeer was weg en we hebben ook echt wel eens aan stoppen gedacht. Gelukkig hadden we met de bakkerijen weer wat meer verkocht. We zijn ook op nieuwe ideeën gekomen, zoals brievenbuspakketten met chocolade bijvoorbeeld. We zien dan ook echt de voordelen van het hebben van meerdere soorten bedrijven.”

Heb je vaker moeilijke periodes meegemaakt?

“Nee. Maar ik denk dat de moeilijkste periode er nu aankomt met de stijgende energiekosten en de graankosten. Daar zie ik wel tegenop. Normaal hebben wij 5.000 euro per maand in de bakkerij in Oudenbosch aan energiekosten en dat is nu 15.000. Bizar. Ik ben bang dat we in de toekomst veel duurder moeten gaan worden en dat kan een probleem worden.”

Hoe ga je daarmee om?

“Eerst overal kijken waar we kunnen besparen. We letten nu al een tijd extra op de energiekosten.”

Zie je de toekomst nog wel positief tegemoet?

“Ja. Dat is het voordeel van bakker zijn. We hebben altijd brood en spelen. Het blijft basisvoedsel wat we verkopen.”

Wat bak je het liefst?

“Croissants. Het proces om croissants te maken te maken is geweldig. Ik werk bijna altijd op maandag en die dag doen we altijd croissants. Ik heb ook filmpjes gemaakt van dat proces en die zijn te zien op mijn YouTube kanaal Bakflix. Het is heerlijk om met eten bezig te zijn, dat is wel mijn passie. Sowieso hou ik van eten, ik kook altijd en we gaan regelmatig naar speciale restaurants. Ik lust alles, behalve McDonald’s. Dat smaakt naar niks.”

Wat zijn de ontwikkelingen in de bakkersbranche?

“Het busbrood loopt eigenlijk al jaren terug, maar al het ‘lekkere’ stijgt. Gebak, koeken, hartig en kleinbrood zitten allemaal in de lift. Desembrood is trouwens ook een mooie stijger. We bakken heel veel soorten desembrood. Wat opvalt is dat de ‘basis’ gebakjes zoals het roombroodje, tompouce en kasteelgebakje altijd goed blijven lopen. We komen regelmatig met nieuwe producten, maar die gaan er toch vaak na een tijdje weer uit.”

Wat zou jij een beginnende ondernemer adviseren?

“Investeer de eerste jaren in je bedrijf en niet in jezelf. Mijn eerste investering was een vaatwasser. Als je ervoor kiest om ondernemer te worden in een vak zoals die van mij, waar je toch kapitaal voor nodig hebt, is dat een hele belangrijke. De eerste tien jaren heb ik alleen maar geïnvesteerd in het machinepark, assortiment en mijn mensen.”

Moest je die eerste jaren dan ook financieel echt opletten?

“Mwah, we hadden niet zoveel nodig. We woonden toen in een klein appartement boven de bakkerswinkel en dat was prima. Eigenlijk hadden we zelfs geen auto nodig. Als ik toen met nu vergelijk, is het nu wel heel bijzonder hoor hoe het loopt. En dat we zelfs ook mooie inkomsten halen uit YouTube. Afgelopen jaar was dat onze derde beste BV.”

Hoe voelt het om een BN’er te zijn?

“Je raakt eraan gewend. Mensen willen bijvoorbeeld op de foto en dat is leuk. Die bekendheid is vooral in West-Brabant hoor, daar hebben we ook de meeste kijkers. Natuurlijk is het ook voor een deel promotie van het bedrijf. Als klein bakkertje moet je toch iets doen om bekend te blijven, dus pasten wij guerrilla marketing toe. Ik vind het heel interessant om televisie te maken. Ooit heb ik ook meegedaan aan ‘Smaken Verschillen’ en ons gezin is natuurlijk bekend geworden door ‘Een Huis Vol’. Dat was super leuk, maar ook wel zwaar hoor. Maar je vergeet het van je leven niet, dus daarom hebben we ook meegedaan. Je leeft maar één keer.”

Is dat ook je motto?

“Ja. Wij draaien in de auto met het gezin ook vaak dat liedje van ‘Leef, alsof het je laatste dag is’. Kijk, met een bedrijf moet je natuurlijk ook gewoon werken, maar we maken er elke dag iets leuks van. We zijn blij dat we zijn gaan vloggen, want juist daardoor zijn we bewuster gaan leven. Elke avond bespreken we de dag met elkaar, een heel fijn moment. De kinderen vertellen dan over hun dag en dat hoeft ook helemaal geen bijzonder verhaal te zijn. Toch is het leuk om te horen dat ons kleintje druiven op had tussen de middag, bijvoorbeeld.”

Met wie wil jij aan de keukentafel zitten?

“Gewoon met mijn gezin of met mijn ouders en broers. Lekker met z’n allen over bakken praten.”

Meer uit Tholen

Vanaf nu stemmen voor ‘beste buurtinitiatief van Zeeland’

ZEELAND - Vanaf 20 december 2025 kan iedereen in Nederland stemmen op het beste Kern met Pit buurtinitiatief van de provincie. Tot 15 januari 2026 is de stembus geopend op kernmetpit.nl

4 uur geleden
UWV: Zo vinden Zeeuwse werkgevers talent ondanks krapte op de arbeidsmarkt

ZEELAND - Zeeland krijgt te maken met krapte op de arbeidsmarkt, nu en in de toekomst. Hoewel het aantal werklozen iets stijgt, is dat niet genoeg om de vele vacatures op te vullen. Vooral door de vergrijzing blijven er veel banen openstaan. Volgens het UWV-onderzoek Werkzoekenden 2025 willen werkzoekenden steeds makkelijker en directer contact met werkgevers.

10 uur geleden
Zeeuwse politie: ‘Dit jaar 40.000 boetes voor vasthouden telefoon achter stuur’

ZEELAND - De politie in Noord-Brabant, Zeeland en Limburg hield afgelopen jaar 21 extra actiedagen om te controleren op smartphonegebruik in het verkeer. In totaal werden er in Zuid-Nederland dit jaar maar liefst 40.000 boetes opgelegd voor telefoongebruik tijdens het rijden. "Deze cijfers laten opnieuw zien dat afleiding in het verkeer een groot probleem is voor de verkeersveiligheid", aldus de politie.

1 dag geleden
‘Licht dat je niet kunt tegenhouden’: Kerst Sing-In in de Willibrorduskerk

OUD VOSSEMEER - Op woensdag 24 december vindt in de Willibrorduskerk aan de Dorpsweg in Oud-Vossemeer de jaarlijkse Kerstnacht Sing-In plaats. De bijeenkomst begint om 20.00 uur.

1 dag geleden
Rook en knetterend geluid uit stopcontact in woning aan de Garnalenstraat

THOLEN - Zondagavond is de brandweer ingezet nadat in een woning aan de Garnalenstraat brand was geweest. Bewoners belde 112 nadat er rook uit het stopcontact kwam en er een knetterend geluid te horen was. Onderzoek van de brandweerlieden wees uit dat er inderdaad sprake was van kortsluiting.Door de brandweer is de situatie veilig gesteld en met de warmtebeeldcamera gecontroleerd of er geen brand was ontstaan. Na deze controles is de woning terug overgedragen aan de bewoners.

2 dagen geleden
Landbouwlichtjestour brengt sfeer in de donkere dagen

SINT PHILIPSLAND/THOLEN - Zestig tractoren en een ontelbaar aantal lichtjes die sfeer brengen in de donkere dagen voor kerst. Voor het derde jaar op rij trok de PJZ landbouw lichtjestocht over het eiland Tholen. Voor het eerst dit jaar werden alle kernen van de gemeente aangedaan. Waar de ene bestuurder het bescheiden had gehouden en een enkele verlichtingssnoer aan de tractor had bevestigd waren er door andere ware kunstwerken gebouwd; een rijdende kerstboom of een verlichte kerstmuts op het dak van cabine. Niets was te gek voor de creative jongeren.

2 dagen geleden
Meteoroloog: ‘Geen witte kerst, maar schaatsen is waarschijnlijk wel mogelijk’

ZEELAND - Een witte kerst zit er dit jaar niet in want voorlopig valt geen neerslag. Toch komen winterliefhebbers nog enigszins aan hun trekken, want het wordt behoorlijk koud. "Bij deze lage temperaturen is schaatsen op opgespoten ijsbanen waarschijnlijk goed mogelijk", aldus meteoroloog Verena Mülder van Weeronline.

2 dagen geleden