Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aan de keukentafel met Astrid Hartog: 'We leven in een tijd waarin enorm veel mogelijk is'

Aan de keukentafel met Astrid Hartog: 'We leven in een tijd waarin enorm veel mogelijk is'

GOES - Kansenontrafelaar en perspectiefonderzoeker Astrid Hartog is door ervaring wijs geworden. Ze kreeg een burn-out en ondervond wat een bore-out met je doet. Al haar kennis zet ze in met haar bedrijf Positive Development Academy, waarmee ze speels, creatief en verrassend aan het werk gaat met mensen die hun leven willen veranderen.

Met jouw bedrijf richt je je op kansen en perspectief. Kun je vertellen hoe je bent opgegroeid en wanneer jij voor het eerst jouw kansen zag?

“Ik ben geboren in Hoedekenskerke: een dorpje met 600 inwoners en twee piepkleine basisscholen. Ik zat op een school met maar achttien leerlingen. Alle zes de klassen zaten met elkaar in één lokaal. Al snel kon ik goed meekomen met twee oudere kinderen en zodoende ging ik als elfjarig meisje naar het Goese Lyceum. Ik was de enige die daarnaartoe ging. Dat voelde soms eenzaam. Ik was anders en viel daardoor op. In de jaren 80 was ik puber en ontdekte hoe ik ook leuk kon zijn. Als ik toch al opviel, dan deed ik dat op mijn manier, dus ging ik letterlijk op ‘ontdekkingsreis’. Ik had moeite met regeltjes als ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Ik vond het fascinerend om te zien hoe anderen zich wel aan die regels hielden. Ik wilde studeren maar heb het niet gedaan, want ik was al jong verliefd. Samen met hem heb ik reizen gemaakt. Vervolgens ben ik gaan werken. Na wat omzwervingen koos ik bewust voor de radiologie-afdeling bij het ADRZ. Ik had plezier in het werk en vond het belangrijk om mensen te ondersteunen, zowel patiënten als collega’s. Pas jaren laten zou ik begrijpen waarom dat deel van het vak zo goed bij mij past.”

Vertel. Hoe ging dat?

“In 2018 raakte ik in een burn-out. Inmiddels werkte ik in het bedrijfsleven Dat deed ik goed en dacht daardoor ook dat ik het leuk vond. Ik maakte veel uren en zat soms hele dagen in de auto om door Nederland te rijden. Uiteindelijk kreeg ik burn-out klachten. De bedrijfsarts stuurde me naar een hele goede coach. Dat leverde me een prachtig inzicht op. Ik kan namelijk een heleboel, maar ik word niet overal blij van. Ik heb ADHD, ik ben sensitief en heb een hoog IQ. Die mix maakt mij creatief en als ik die creativiteit niet kan uiten raak ik verveeld en moe. Een bore-out in plaats van een burn-out. Die twee lijken heel sterk op elkaar, maar hebben een verschillende oorzaak. Iemand met een burn-out moet vooral kijken naar wat energie kost en waardoor het gevoel van onder druk staan ontstaat. Iemand met een bore-out moet onderzoeken waar zijn hart sneller van gaat kloppen en zorgen dat er voldoende uitdagingen in zijn werk of omgeving zijn die daarbij passen. Mijn onderbewuste brein zat me in de weg. Toen ik dat ging begrijpen, heb ik gevonden wat bij mij past.”

Je bent een geboren coach. Hoe heb je die wetenschap kunnen omzetten naar de praktijk?

“Eind 2020 heb ik een bedrijfsplan geschreven om voor mezelf te beginnen. Ik heb veel opleidingen gevolgd en ben onder andere NLP-trainer. NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is een krachtige, effectieve methode om snel inzicht te krijgen in de drijfveren en motivaties van ons handelen. Daarmee leer je het onbewuste bewust maken zodat je echte verandering kunt inzetten. Als baby leg je paadjes aan in je hersenen, die je gedrag bepalen. Een baby leert bijvoorbeeld dat als hij gaat huilen hij aandacht krijgt van de ouders. Die paadjes zijn op dat moment heel nuttig, want het is de enige manier om te zorgen dat je als kind gezien wordt. Je brein kiest voor de makkelijkste weg en blijft die paadjes ook op volwassen leeftijd gebruiken. Maar als je als volwassenen nog steeds hetzelfde gedrag vertoont, dient dat je meestal niet meer. Die oude paadjes werken je dan tegen. Door je onderbewuste te onderzoeken, ontdek je waar jouw paadjes liggen en hoe je die inzet. Je kunt paadjes verleggen en zo effectiever met je gevoelens en emoties omgaan. Je komt dan in je eigen kracht te staan.”

Je noemt jezelf een kansenontrafelaar en perspectiefonderzoeker. Kun je daar iets over vertellen?

“We leven in een tijd waarin enorm veel mogelijk is. Daardoor zitten veel mensen op een plek waar ze eigenlijk niet blij van worden. Het is de uitdaging om in die situatie je kansen te zien en die zo vorm te geven dat je van je werk je passie kunt maken. Op school leren we praktische vakken: wiskunde, biologie, talen, geschiedenis. Maar niemand leert ons hoe ons brein werkt. Zonder dat we het zelf weten passen we ons aan aan de groep. Ons oerbrein is supersnel en herkent sociale regels, voordat ons daar bewust van zijn. Als vanzelf passen we ons aan. Zo ontstaat je innerlijke saboteur. Door jouw regels te onderzoeken heb je keuzevrijheid en kun je gaan leven vanuit je authentieke kern. Als coach help ik mensen om dat te ontrafelen. We gaan samen op ontdekkingsreis.”

De eerste quote die je ziet als je jouw website bezoekt is: ‘Als je zo slim bent, waarom ben je dan niet gelukkig?’ Dat slaat ongetwijfeld op je eigen ontwikkeling. Ben je nu gelukkig?

“Mijn werk is mijn passie. Ik ben blij met waar ik nu ben. Het leven heeft me veel inzichten gegeven. Die kan ik gebruiken. Wat ik ervaar, gun ik anderen ook. Ik coach graag mensen één-op-één en opleidingen geven vind ik ook erg leuk. In de winter van 2021-2022 ben ik begonnen met het opleiden van andere coaches in het passieprofiel. Er zijn nu 34 coaches in heel Nederland die daar actief mee werken. Kennis van je onderbewuste brein is essentieel. Het geeft je tools om je eigen keuzes te maken. Het liefst wil ik zoveel mogelijk mensen ondersteunen. Daarom ben ik bezig onlinetrainingen te ontwikkelen die mijn trajecten ondersteunen.”

Met wie zou jij wel eens rond de keukentafel willen zitten?

“Audrey Hepburn. Ze was getalenteerd en had een speelse uitstraling. Volgens mij was zij een ontzettend slimme vrouw.”

PASPOORT:

Naam:
Astrid Hartog

Leeftijd:
55

Burgerlijke staat:
verliefd en moeder van een dochter (25) en een zoon (22)

Werk:
Eigenaar Positive Development Academy

Hobby’s:
reizen, longboarden, suppen, nieuwe en andere mensen en omgevingen ontdekken

Meer uit Middelburg

Twee voertuigen door onbekende oorzaak met elkaar in botsing op de Lepelstraat

VROUWENPOLDER- Op de Lepelstraat heeft zaterdagmiddag een incident plaatsgevonden. Op de kruising met de Huismanweg kwamen twee voertuigen, door onbekende oorzaak, met elkaar in botsing. Eén persoon werd ter plaatse medisch onderzocht door het ambulancepersoneel maar hoefde niet naar het ziekenhuis vervoerd te worden.

14 uur geleden
Brand bij viswinkel op de Markt: Veel rook- en waterschade

MIDDELBURG- Bij een viswinkel op de Markt is in de nacht van vrijdag op zaterdag brand uitgebroken. De brand woedde in de aanbouw achter de winkel. De brandweer heeft de brand geblust en het pand geventileerd. Door de brand liep het pand flink wat rook- en waterschade op. De politie zette een deel van de Markt af. 

20 uur geleden
Fietsster en automobilist komen met elkaar in botsing op de Poeledaeleweg

MIDDELBURG- Bij een incident op de Poeledaeleweg, op de kruising met de Ruyterstraat, zijn vrijdagmiddag een fietsster en een automobilist met elkaar in botsing gekomen. De fietsster is onderzocht door het ambulancepersoneel en naar het ziekenhuis overgebracht. De oorzaak van het incident is onbekend. 

21 uur geleden
Zes Koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen in Middelburg

MIDDELBURG - Vandaag hebben in de gemeente Middelburg zes mensen een Koninklijke onderscheidingen ontvangen uit handen van de waarnemend burgemeester van Middelburg, Marcel Fränzel. Zij werden allen Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een van de decorandi ontving de onderscheiding op afstand, via een videoverbinding.

1 dag geleden
Acht Koninklijke Onderscheidingen in de gemeente Veere

VEERE/OOSTKAPELLE - Burgemeester Schouwenaar van de gemeente Veere reikte vandaag, op vrijdag 26 april 2024, tijdens de lintjesregen acht Koninklijke Onderscheidingen uit.

1 dag geleden
Het verhaal van Maurice: Samen sterk in Koudekerke

KOUDEKERKE - Trots vertelt voorzitter Maurice Stougje over Stichting Koudekerke Samen. Ze zetten zich in voor verbindingen in en door Koudekerke. Koudekerke kwam voor het eerst écht samen in 2015 tijdens het Frits Simonsetoernooi. Een deel van die opbrengsten zou een donatie vormen voor Serious Request in Domburg. Destijds zei Maurice het volgende: "Als ze nog een plek zoeken voor het glazen huis, dan kan het ook in Koudekerke". Zo kwam van het één het ander.

1 dag geleden
Open Boerderijdagen 2024

KOUDEKERKE - De 17e editie van de Campina Open Boerderijdagen vindt plaats op vrijdag 10 en maandag 20 mei. Op deze dagen openen 70 melkveebedrijven verspreid door heel Nederland hun erf voor publiek. Tijdens leuke en leerzame activiteiten op en rond de boerderij kan jong en oud het boerenleven van dichtbij ervaren. 

2 dagen geleden