Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aan de keukentafel bij Adrienne en Gerrit Klein: ‘Iedereen weet zijn rol’

Aan de keukentafel bij Adrienne en Gerrit Klein: ‘Iedereen weet zijn rol’

Het is een regenachtige zaterdagmiddag als ik het gezellige huis van Adrienne en Gerrit Klein in Veere bezoek. Het echtpaar komt net terug van een uitvaart, want dat gaat altijd door, dag en nacht. Onder het genot van een kopje koffie bespreken we de hectische tijd die ze doormaken, waarbij één ding voorop staat: het mag nooit een verplicht nummer worden! Of zoals beiden zeggen: je begint bij elke uitvaart helemaal opnieuw.

DOOR DINA DE LEEUW

Adrienne is geboren in Vlaardingen. Ze ging na de middelbare school Geografie studeren in Utrecht. Toen ze een baantje en bijbehorende woning als koster in de Vredeskerk in Utrecht kreeg, leerde ze Gerrit kennen. Gerrit groeide op in Ede op de Veluwe. Hij studeerde theologie in Utrecht. Daar leerde hij zogezegd Adrienne kennen. Het stel verhuisde in 1998 naar Zeeland, waar hij als predikant werkzaam was in Nieuwerkerk. In 2006 verhuisden ze naar Veere.

Hoe kwamen jullie met het vak van uitvaartondernemer in aanraking?
Adrienne vertelt dat ze 10 jaar geleden begon als Manager Uitvaartzorg bij Monuta. Toen ze de vacature voor de functie onder ogen kreeg, bleven twee zinnen hangen bij haar: het hebben van managementvaardigheden en kunnen werken in een sfeer van verlies en rouw. Met beide had ze inmiddels ruimschoots ervaring, zowel op het persoonlijke als op het zakelijke vlak. Zo werkte ze onder meer in een hospice in Zierikzee. Dat werk gaf haar veel voldoening. In 2017 maakte ze de overstap van de managementfunctie naar het vak van uitvaartverzorger. Ook Gerrit was toe aan een andere uitdaging. Voor beiden was de keuze dan ook snel gemaakt om samen zelfstandig uitvaartondernemer op Walcheren te worden toen die kans zich voordeed.

Hoe is het om naast partners ook collega’s te zijn?
Adrienne vertelt dat zij en Gerrit elkaar heel goed aanvullen. Vertrouwen in elkaar staat daarbij voorop. Vertrouwen dat de ander de dingen regelt zoals het is afgesproken. Daarbij laten ze elkaar vrij in hun taken. Adrienne is de manager en leidinggevende van het team. Gerrit doet bijvoorbeeld de technische zaken, bemoeit zich met de muziek en bewerkt foto’s op de computer voor de rouwkaarten. Ze kennen elkaars sterke en minder sterke kanten. Ze doen veel samen én ze hebben een fantastisch team, waarbij iedereen zijn rol kent.

Het feit dat Adrienne manager is geweest bij Monuta komt daarbij goed van pas. Ook de ervaring van Gerrit als predikant heeft zo zijn voordelen. Verder vinden ze het beiden fantastisch om dit werk samen te kunnen doen, zegt Gerrit. Het werken met mensen geeft extra verdieping. Adrienne voegt daaraan toe dat het fijn is om op Walcheren te werken, omdat ze hier ook wonen. Ze hebben op die manier het gevoel dicht bij de mensen te kunnen staan.

Wat is er veranderd ten opzichte van vroeger?
Vergeleken met vroeger is er best het een en ander veranderd, vertelt Gerrit. Vroeger vond een uitvaart meer volgens hetzelfde stramien plaats. Tegenwoordig is een uitvaart veel persoonlijker geworden. Er is veel ruimte voor de wensen van de overledene en de nabestaanden. Dat betekent dat er ook meer werk aan de winkel is voor een uitvaartondernemer. Vooral hóe je het doet is erg belangrijk, zegt Gerrit en daardoor is het een intensief proces. Het luistert erg nauw en niet iedereen is zich daarvan bewust. Veel starters onderschatten ook de emotionele impact die dit werk op je heeft en wat het van je vraagt. Je moet altijd beschikbaar zijn. Maar juist die persoonlijke aandacht vinden beiden fijn. Het is een vrij beroep, zegt Adrienne, maar er zijn wel kwaliteitsverschillen. Zo worden ze regelmatig bijgeschoold door Monuta. Ook is er een keurmerk waaraan ze moeten voldoen.

Hoe zijn de taken bij jullie verdeeld?
Binnen het kleine maar fijne team weet iedereen zijn rol, zegt Adrienne. Ze kunnen op elkaar rekenen. Ze hebben het heel fijn met elkaar en misschien klinkt het tegenstrijdig, maar ze hebben ook veel plezier met elkaar. Want relativeren is essentieel als je dagelijks met rouw en verlies omgaat, aldus Adrienne. De begeleiding en de inhoud van het afscheid kunnen erg verschillend zijn. Daarbij helpen ze mensen, zoals bij het schrijven van een levensverhaal. Ze besteden niks uit en doen dus alles zelf. Daarbij helpt het dat ze aan een half woord van elkaar genoeg hebben. De taken zijn goed verdeeld, zegt Gerrit. Er is veel overleg en Adrienne benadrukt dat dat heel belangrijk is, omdat het ook behoorlijk pittig kan zijn. Sommige zaken raken je enorm en je bent geen robot, zegt ze daarover.

Balans werk en privé
Hoe houd je werk en privéleven in balans als je 24/7 bij elkaar bent? Als het even kan is het gezin in het weekend bij elkaar, zegt Adrienne en daarbij gaan haar ogen stralen. Ze halen veel energie uit de band met hun inmiddels volwassen kinderen, die de weg naar Veere goed kunnen vinden. Dan wordt er gezellig gegeten en bijgekletst aan de grote keukentafel met uitzicht op de landelijke tuin. En als het weer het toelaat, stapt Gerrit op de racefiets, liefst samen met zijn dochter. Adrienne houdt zich in haar vrije tijd graag bezig met huis- en tuindecoratie. Tot slot merkt ze op dat ze beseffen hoe goed ze het hebben, omdat je door dit werk dagelijks wordt geconfronteerd met het feit hoe snel het afgelopen kan zijn.

Met wie zou je zelf aan de keukentafel willen zitten?
Adrienne wil daar nog even over nadenken maar Gerrit weet meteen: Danny Vera! Het nummer Rollercoaster wordt heel vaak gedraaid bij uitvaarten, licht Gerrit toe. Ogenschijnlijk lijkt Danny een rustig persoon, maar hij weet zijn moment te pakken en dat is mooi, zo besluit hij. Het lijkt me interessant om een keer met hem van gedachten te wisselen.

PASPOORTEN

Naam:
Adrienne Klein-Zoutendijk

Leeftijd:
54 jaar

Gezin:
getrouwd, 3 kinderen

Hobby’s:
huis- en tuindecoratie, lezen, Netflix-series kijken

Naam:
Gerrit Klein

Leeftijd:
49 jaar

Gezin:
getrouwd, 3 kinderen

Hobby’s:
wielrennen, fotobewerking, gastpredikant/preken

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

Auto belandt in de sloot op de A58 bij ‘s-Heer Arendskerke

‘S-HEER ARENDSKERKE - Bij een eenzijdig ongeluk op de A58 is vanmorgen een auto in de sloot terechtgekomen. Bij het ongeluk is tenminste één persoon gewond geraakt. 

13 uur geleden
Paul Aangeenbrug: ‘De rust in de bergen is heerlijk’

WESTKAPELLE - Paul Aangeenbrug is sinds 1993 eigenaar van Aangeenbrug Electro. Hij startte het bedrijf als eenmanszaak, dat nu is uitgegroeid tot professioneel witgoedbedrijf, met meerdere monteurs in dienst.

13 uur geleden
Kom naar de Dag van het Landschapspark

BORSELE - Pak je fiets en doe mee met de agrarische fietstocht op 4 juni met streekproeverijen, wandel met een gids of stap in de stoomtrein en ga mee terug in de tijd.

1 dag geleden
Pam Lijdsman uit Kortgene voelt zich ‘ander mens’ door publicatie eerste boek

KORTGENE - Pam Lijdsman uit Kortgene schrijft al een groot deel van haar leven. Nu is op haar 66e haar eerste, deels autobiografische boek uitgekomen: ‘Gekke jij’. “Ik heb er lang aan geschreven en nu het boek af is, voel ik me heel anders.”

1 dag geleden
Persoon belandt in sloot Sinoutskerkseweg

’S-HEER ABTSKERKE – De brandweer en ambulance zijn vannacht uitgerukt voor een persoon die in een sloot is geraakt. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

1 dag geleden
Lezing over ‘De Zeeuwse Lijn’ op vrijdag 10 juni

GOES - Jan van der Male geeft een lezing over ‘de Zeeuwse Lijn’ op vrijdag 10 juni om 19.30 uur in buurthuis De Pit in Goes-Zuid. 

2 dagen geleden
Politieauto botst op zwanger hert

GOES - Een politiebus is vannacht op de A256 op een overstekend hert gereden. Het moederhert en twee babyhertjes overleefden de klap niet.

2 dagen geleden