
Aan de keukentafel bij Adrienne en Gerrit Klein: ‘Iedereen weet zijn rol’
Het is een regenachtige zaterdagmiddag als ik het gezellige huis van Adrienne en Gerrit Klein in Veere bezoek. Het echtpaar komt net terug van een uitvaart, want dat gaat altijd door, dag en nacht. Onder het genot van een kopje koffie bespreken we de hectische tijd die ze doormaken, waarbij één ding voorop staat: het mag nooit een verplicht nummer worden! Of zoals beiden zeggen: je begint bij elke uitvaart helemaal opnieuw.
DOOR DINA DE LEEUW
Adrienne is geboren in Vlaardingen. Ze ging na de middelbare school Geografie studeren in Utrecht. Toen ze een baantje en bijbehorende woning als koster in de Vredeskerk in Utrecht kreeg, leerde ze Gerrit kennen. Gerrit groeide op in Ede op de Veluwe. Hij studeerde theologie in Utrecht. Daar leerde hij zogezegd Adrienne kennen. Het stel verhuisde in 1998 naar Zeeland, waar hij als predikant werkzaam was in Nieuwerkerk. In 2006 verhuisden ze naar Veere.
Hoe kwamen jullie met het vak van uitvaartondernemer in aanraking?
Adrienne vertelt dat ze 10 jaar geleden begon als Manager Uitvaartzorg bij Monuta. Toen ze de vacature voor de functie onder ogen kreeg, bleven twee zinnen hangen bij haar: het hebben van managementvaardigheden en kunnen werken in een sfeer van verlies en rouw. Met beide had ze inmiddels ruimschoots ervaring, zowel op het persoonlijke als op het zakelijke vlak. Zo werkte ze onder meer in een hospice in Zierikzee. Dat werk gaf haar veel voldoening. In 2017 maakte ze de overstap van de managementfunctie naar het vak van uitvaartverzorger. Ook Gerrit was toe aan een andere uitdaging. Voor beiden was de keuze dan ook snel gemaakt om samen zelfstandig uitvaartondernemer op Walcheren te worden toen die kans zich voordeed.
Hoe is het om naast partners ook collega’s te zijn?
Adrienne vertelt dat zij en Gerrit elkaar heel goed aanvullen. Vertrouwen in elkaar staat daarbij voorop. Vertrouwen dat de ander de dingen regelt zoals het is afgesproken. Daarbij laten ze elkaar vrij in hun taken. Adrienne is de manager en leidinggevende van het team. Gerrit doet bijvoorbeeld de technische zaken, bemoeit zich met de muziek en bewerkt foto’s op de computer voor de rouwkaarten. Ze kennen elkaars sterke en minder sterke kanten. Ze doen veel samen én ze hebben een fantastisch team, waarbij iedereen zijn rol kent.
Het feit dat Adrienne manager is geweest bij Monuta komt daarbij goed van pas. Ook de ervaring van Gerrit als predikant heeft zo zijn voordelen. Verder vinden ze het beiden fantastisch om dit werk samen te kunnen doen, zegt Gerrit. Het werken met mensen geeft extra verdieping. Adrienne voegt daaraan toe dat het fijn is om op Walcheren te werken, omdat ze hier ook wonen. Ze hebben op die manier het gevoel dicht bij de mensen te kunnen staan.
Wat is er veranderd ten opzichte van vroeger?
Vergeleken met vroeger is er best het een en ander veranderd, vertelt Gerrit. Vroeger vond een uitvaart meer volgens hetzelfde stramien plaats. Tegenwoordig is een uitvaart veel persoonlijker geworden. Er is veel ruimte voor de wensen van de overledene en de nabestaanden. Dat betekent dat er ook meer werk aan de winkel is voor een uitvaartondernemer. Vooral hóe je het doet is erg belangrijk, zegt Gerrit en daardoor is het een intensief proces. Het luistert erg nauw en niet iedereen is zich daarvan bewust. Veel starters onderschatten ook de emotionele impact die dit werk op je heeft en wat het van je vraagt. Je moet altijd beschikbaar zijn. Maar juist die persoonlijke aandacht vinden beiden fijn. Het is een vrij beroep, zegt Adrienne, maar er zijn wel kwaliteitsverschillen. Zo worden ze regelmatig bijgeschoold door Monuta. Ook is er een keurmerk waaraan ze moeten voldoen.
Hoe zijn de taken bij jullie verdeeld?
Binnen het kleine maar fijne team weet iedereen zijn rol, zegt Adrienne. Ze kunnen op elkaar rekenen. Ze hebben het heel fijn met elkaar en misschien klinkt het tegenstrijdig, maar ze hebben ook veel plezier met elkaar. Want relativeren is essentieel als je dagelijks met rouw en verlies omgaat, aldus Adrienne. De begeleiding en de inhoud van het afscheid kunnen erg verschillend zijn. Daarbij helpen ze mensen, zoals bij het schrijven van een levensverhaal. Ze besteden niks uit en doen dus alles zelf. Daarbij helpt het dat ze aan een half woord van elkaar genoeg hebben. De taken zijn goed verdeeld, zegt Gerrit. Er is veel overleg en Adrienne benadrukt dat dat heel belangrijk is, omdat het ook behoorlijk pittig kan zijn. Sommige zaken raken je enorm en je bent geen robot, zegt ze daarover.
Balans werk en privé
Hoe houd je werk en privéleven in balans als je 24/7 bij elkaar bent? Als het even kan is het gezin in het weekend bij elkaar, zegt Adrienne en daarbij gaan haar ogen stralen. Ze halen veel energie uit de band met hun inmiddels volwassen kinderen, die de weg naar Veere goed kunnen vinden. Dan wordt er gezellig gegeten en bijgekletst aan de grote keukentafel met uitzicht op de landelijke tuin. En als het weer het toelaat, stapt Gerrit op de racefiets, liefst samen met zijn dochter. Adrienne houdt zich in haar vrije tijd graag bezig met huis- en tuindecoratie. Tot slot merkt ze op dat ze beseffen hoe goed ze het hebben, omdat je door dit werk dagelijks wordt geconfronteerd met het feit hoe snel het afgelopen kan zijn.
Met wie zou je zelf aan de keukentafel willen zitten?
Adrienne wil daar nog even over nadenken maar Gerrit weet meteen: Danny Vera! Het nummer Rollercoaster wordt heel vaak gedraaid bij uitvaarten, licht Gerrit toe. Ogenschijnlijk lijkt Danny een rustig persoon, maar hij weet zijn moment te pakken en dat is mooi, zo besluit hij. Het lijkt me interessant om een keer met hem van gedachten te wisselen.
PASPOORTEN
Naam:
Adrienne Klein-Zoutendijk
Leeftijd:
54 jaar
Gezin:
getrouwd, 3 kinderen
Hobby’s:
huis- en tuindecoratie, lezen, Netflix-series kijken
Naam:
Gerrit Klein
Leeftijd:
49 jaar
Gezin:
getrouwd, 3 kinderen
Hobby’s:
wielrennen, fotobewerking, gastpredikant/preken
Meer uit Beveland
GOES - De politie heeft vrijdagavond een minderjarige verdachte aangehouden na de steekpartij eerder die dag in het centrum van Goes. Bij het geweldsincident raakte een jongen gewond.
6 uur geledenWie kan er mooier vertellen over zijn werk dan degene die er dagelijks mee bezig is? Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er zo mooi aan? En hoe ziet een werkdag eruit? Deze keer in de rubriek 'Op de werkvloer bij': Rubin Timmer (planner/coördinator) en Ferry van Yperen (Lead Engineer) van TA Control Systems.
8 uur geledenGOES - De bouw van het nieuwe schoolgebouw van Scalda in het Omnium in Goes gaat officieel van start. Wethouder André van Reest van de gemeente Goes verricht vrijdag de openingshandeling tijdens een feestelijke bijeenkomst.
12 uur geledenGOES - Een jongeman is vrijdag gewond geraakt bij een vermoedelijke steekpartij in het centrum van Goes. De politie doet onderzoek en heeft nabij theater De Mythe een ruime afzetting gemaakt.
1 dag geledenKAMPERLAND - Na een nachtelijke achtervolging werd vrijdagnacht een 22-jarige motorrijder uit Spijkenisse door de politie aangehouden in Kamperland. Hij wordt verdacht van het bezitten van drugs, het rijden onder invloed en het maken van overtredingen die in de Wegenverkeerswet staan vermeld. De man zit nog vast.
1 dag geledenGOES - De Heemkundige Kring De Bevelanden heeft een wandelroute gemaakt met de titel 'Bezet, Verzet, Bevrijd! 1940-1945 Sporen van de oorlog in Goes'. Deze oorlogsroute voert langs verschillende panden van verzetsstrijders in de Goese binnenstad. Donderdag 15 mei wordt in het stadskantoor het eerste exemplaar overhandigd aan de Goese burgemeester Cees van den Bos en enkele kinderen van Goese verzetsstrijders.
1 dag geledenGOES - Bij een botsing op de Nansenbaan in Goes zijn donderdag twee auto's beschadigd geraakt. Politie en ambulancedienst werden ingezet.
1 dag geleden