Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

9 NAVO-landen staken vorig jaar nog te weinig geld in defensie

9 NAVO-landen staken vorig jaar nog te weinig geld in defensie

BRUSSEL (ANP) - Negen NAVO-landen gaven vorig jaar nog altijd minder uit aan hun verdediging dan het bondgenootschap heeft afgesproken. Dat is er nog een meer dan de NAVO verwachtte. Nederland haalde de norm van 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) wel nipt, zoals al eerder duidelijk was geworden.

De NAVO sprak in 2014 af dat de lidstaten binnen tien jaar 2 procent van hun bbp (de omvang van de economie) aan defensie zouden besteden. Pas sinds Rusland Oekraïne binnenviel en de bescherming van de Verenigde Staten niet langer zeker lijkt, maken de meeste Europese bondgenoten werk van die afspraak. Onder meer Spanje, België en Canada waren in 2024 nog steeds niet zover. Montenegro leek de norm wel te halen, maar blijkt er toch onder gezakt. Het onbewapende IJsland wordt niet meegeteld.

De 31 bondgenoten van de VS in de alliantie maken wel een inhaalslag en haalden samen wel een gemiddelde van 2 procent, constateert NAVO-topman Mark Rutte in zijn donderdag uitgekomen jaarverslag. Onder druk van de VS spant hij zich in om op de NAVO-top in Den Haag een nieuw, veel hoger percentage af te spreken. De Amerikaanse president Donald Trump eist zelfs 5 procent, ook al halen de VS dat zelf bij lange na niet.

Van het geld dat de NAVO-landen aan defensie besteedden, staken ze in het verleden vaak ook nog te weinig in nieuwe wapens. Inmiddels geven ze volgens het jaarverslag daaraan wel bijna allemaal 20 procent of meer van hun budget uit. Van de 32 lidstaten voldoen er 28 aan dat overeengekomen minimum.

Meer uit Buitenland

Vietnam herdenkt 50 jaar einde oorlog

HANOI (ANP/AFP) - De val van de Vietnamese stad Saigon, toen communistische troepen de zuidelijke stad volledig innamen, is woensdag precies vijftig jaar geleden. De val betekende het einde van de Vietnamoorlog en de hereniging van het Zuidoost-Aziatische land. In heel Vietnam wordt deze dag gevierd, onder meer met een grote militaire parade.

15 minuten geleden
Canadese liberalen halen net geen meerderheid in parlement

OTTAWA (ANP) - De Liberale Partij van de Canadese premier Mark Carney heeft bij de verkiezingen van maandag 169 van de 343 zetels behaald. De liberalen hadden drie zetels meer nodig voor een parlementaire meerderheid. Dat blijkt uit de definitieve resultaten die verkiezingsorgaan Elections Canada dinsdag heeft bekendgemaakt.

2 uur geleden
Zweedse politie: drie doden door schietpartij Uppsala

UPPSALA (ANP) - In de Zweedse stad Uppsala zijn drie mensen doodgeschoten. De politie heeft dat bevestigd na berichtgeving door Zweedse media. Zender TV4 meldt dat er in een kapsalon is geschoten.

10 uur geleden
Meerdere doden in Spanje door stroomstoring

MADRID (ANP) - De enorme en langdurige stroomstoring van maandag heeft in Spanje aan zeker vijf mensen het leven gekost. Volgens de Spaanse krant El País kwamen bij Ourense (Galicië) een echtpaar en hun zoon om het leven door koolmonoxidevergiftiging omdat ze een slecht werkende stroomgenerator gebruikten.

13 uur geleden
Frankrijk beschuldigt Russische geheime dienst van cyberaanvallen

PARIJS (ANP/AFP) - De Russische militaire inlichtingendienst zit achter een reeks cyberaanvallen in Frankrijk, waaronder die op het campagneteam van president Emmanuel Macron in 2017. Volgens het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken waren aanvallen ook gericht tegen organisaties in de defensie- en de financiële en economische sector. Ook een sportorganisatie die betrokken was bij de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 werd slachtoffer.

13 uur geleden
VN: in 10 jaar 72.000 migranten tijdens reis omgekomen of vermist

BERLIJN (ANP) - In tien jaar tijd zijn wereldwijd meer dan 72.000 migranten omgekomen of vermist geraakt tijdens hun reis. Dat staat in een nieuw rapport van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

15 uur geleden
Spaanse commissie moet oorzaak stroomstoring achterhalen

MADRID (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - De Spaanse regering heeft een commissie aangesteld om de oorzaken van de landelijke stroomstoring te onderzoeken. Premier Pedro Sánchez stelde dat dat nodig is om te voorkomen dat zo'n grote stroomuitval nog eens gebeurt.

17 uur geleden