Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

9 mannen aangehouden om voorbereiden terroristisch misdrijf

9 mannen aangehouden om voorbereiden terroristisch misdrijf

EINDHOVEN (ANP) - De politie heeft donderdag in Eindhoven negen mannen aangehouden op verdenking van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf. De verdachten zijn 18 tot 31 jaar oud en zouden sympathiseren met het jihadistisch gedachtegoed van ISIS, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

De verdachten hebben de Nederlandse nationaliteit. Acht van hen zijn geboren in Nederland, een van hen is geboren in Afghanistan. Zij worden ook verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Bij het doorzoeken van de woningen van de verdachten heeft de politie een groot aantal gegevensdragers in beslag genomen. Wapens of explosieven zijn niet gevonden.

De rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag de rechtmatigheid van hun aanhouding getoetst. Volgende week worden de verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris, die zal beslissen over hun voorarrest, zegt een rechtbankwoordvoerder. De verdachten zitten in alle beperkingen en mogen daarom alleen contact met hun advocaat hebben.

Het onderzoek staat onder leiding van het landelijk parket van het OM en begon afgelopen zomer op basis van informatie van de AIVD.

Meer uit Binnenland

Politie: te weinig oog voor humanitaire situatie Ter Apel in 2022

GRONINGEN (ANP) - De politie erkent dat het in de zomer van 2022 bij het aanmeldcentrum in Ter Apel te veel gefocust was op de veiligheid en te weinig oog had voor de humanitaire situatie van asielzoekers daar. Dat laat politiechef Noord-Nederland Martin Sitalsing weten na publicatie van het kritische rapport van de Nationale ombudsman over het optreden van de overheid destijds.

1 uur geleden
Kaagbaan op Schiphol weer open na wekenlang onderhoud

SCHIPHOL (ANP) - De Kaagbaan op Schiphol, een van de meest gebruikte start- en landingsbanen van de luchthaven, gaat donderdag om 19.00 uur weer open voor vliegverkeer. De baan was sinds 19 februari dag en nacht afgesloten in verband met onderhoudswerkzaamheden. Het was al de verwachting dat de Kaagbaan donderdagavond weer in gebruik zou worden genomen. Volgens Schiphol had de hoeveelheid regen van de afgelopen periode weliswaar "impact" op de planning, maar is die planning uiteindelijk wel gehaald.

1 uur geleden
Avondspits beduidend drukker door begin meivakantie

DEN HAAG (ANP) - De avondspits is donderdag "beduidend drukker dan normaal", laat een woordvoerster van de ANWB weten. Met ruim 500 kilometer file is het "behoorlijk druk" op de Nederlandse wegen. Eerder deze week zei de verkeersdienst al donderdag en vrijdag een flinke avondspits te verwachten door de meivakantie die dan voor veel mensen begint.

2 uur geleden
Nederlandse mariniers gewond bij parachutesprong in België

BRUSSEL (ANP) - Twee Nederlandse mariniers zijn donderdag gewond geraakt tijdens hun parachutesprong in België. Eén militair raakte gewond geraakt toen hij met zijn parachute verstrengeld raakte met die van een collega, meldt Defensie. De gewonde militair is naar het ziekenhuis gebracht; de ander was niet gewond. Een andere marinier liep lichte verwondingen toen hij verkeerd terechtkwam bij zijn landing. Defensie wil niks kwijt over de verwondingen, maar stelt dat de betrokkenen goed aanspreekbaar zijn.

2 uur geleden
Universiteit Leiden wil hoogleraar ontslaan om ongewenst gedrag

LEIDEN (ANP) - De Universiteit Leiden wil een hoogleraar ontslaan wegens "langdurig ongewenst en veelal grensoverschrijdend gedrag". De academicus zou zich schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik en manipulatie. Dit zou hebben geleid tot een angstcultuur onder medewerkers. De universiteit stapt naar de kantonrechter om het contract van de hoogleraar zo snel mogelijk te laten ontbinden.

2 uur geleden
Rotterdam wil halt aan toename overlastgevende buitenslapers

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse gemeenteraad gaat akkoord met een plan van aanpak van het college van B en W om het aantal overlastgevende buitenslapers in de stad te verminderen. Volgens het Rotterdamse stadsbestuur is de overlast van dak- en thuislozen in de stad "helaas onmiskenbaar toegenomen," en is "de leefbaarheid in het geding" op sommige plekken in de stad.

2 uur geleden
OM: weken nodig voor besluit over aangifte tegen Johan Derksen

UTRECHT (ANP) - Het duurt zeker enkele weken voordat het Openbaar Ministerie de aangifte heeft beoordeeld van Tûmba tegen Johan Derksen. Het Friese meldpunt en kenniscentrum deed aangifte van belediging en discriminatie na uitspraken van Derksen over Kamerlid Habtamu de Hoop. Het OM heeft de aangifte ontvangen en kijkt nu of er een strafbaar feit heeft plaatsgevonden, laat een woordvoerder donderdag weten.

3 uur geleden