
75.000 euro subsidie voor Roosevelt Foundation
MIDDELBURG - De Roosevelt Foundation krijgt 75.000 euro subsidie voor onderzoek naar het bekender maken van de four freedoms. Deze vier vrijheden, zoals de toenmalige Amerikaanse president Roosevelt ze in 1941 benoemde, moeten vooral meer aandacht krijgen onder jongeren.
De Roosevelt Foundation zet zich in voor meer kennis en respect voor mensenrechten, en de vier vrijheden in het bijzonder. In 1941 introduceerde Franklin D. Roosevelt, president van de Verenigde Staten, de vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees. Deze vier vrijheden staan onder meer centraal bij de jaarlijkse uitreiking van de Four Freedoms Awards, het ene jaar in New York en het andere jaar in Middelburg.
Vrede
De Roosevelt Foundation ontvangt 50.000 euro van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (V-fonds). De subsidie vloeit voort uit een intentieverklaring die op 10 januari is ondertekend door het V-fonds, de Roosevelt Foundation, provincie Zeeland, University College Roosevelt, Bevrijdingsmuseum Nieuwdorp en het RIAS (Roosevelt Institute for American Studies). Het Bevrijdingsmuseum draagt 25.000 euro bij.
Samenwerking
Leo Hannewijk, directeur van de Zeeuwse Concertzaal en Oostkerk in Middelburg, en Nine Nooter, voormalig directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, voeren de toekomstverkenning uit. Het onderzoek moet de mogelijkheden in beeld brengen voor het bekender maken van de vier vrijheden. Mogelijk gaan de ondertekenaars van de intentieverklaring hiervoor verder samenwerken en komen hier ook andere organisaties bij, zoals het Roosevelt Institute en de FDR Presidential library and museum in New York.
Slag om de Schelde
Het V-fonds zet zich met voorlichting, educatie en publiciteit onder meer in voor de instandhouding van vrede en democratie. Het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp toont de bewogen geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog, met bijzondere aandacht voor de Slag om de Schelde en de betekenis van deze strijd voor onze vrijheden.
Meer uit Beveland
COLIJNSPLAAT - Het voltallig college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noord-Beveland is aanwezig tijdens Dodenherdenking. De herdenking begint zondag 04 mei om 19.20 en wordt gehouden in de Protestantse kerk in Colijnsplaat. Burgemeester Meeuwisse zal daar een toespraak houden.
7 uur geledenHOEDEKENSKERKE - Op 4 mei worden ook in Hoedekenskerke de doden herdacht. Voorafgaande aan de eigenlijke herdenking wordt in de dorpskerk een algemene bijeenkomst gehouden. Hierbij wordt stilgestaan bij de hulp die het zo zwaar getroffen dorp ontving vanuit de Gemeente Enschede. Verder is er muziek en ruimte voor overdenking.
9 uur geledenKWADENDAMME - Terwijl de natuur in het voorjaar ontwaakt en wandelaars de paden van Zuid-Beveland weer weten te vinden, is één fenomeen in deze groene omgeving onmisbaar geworden: de vrijwillige boswachter.
13 uur geledenMevrouw en meneer de Nooijer-Dattin zijn 65 jaar getrouwd. De locoburgemeester Joost de Goffau kwam langs om ze te feliciteren.
1 dag geledenGOES - Tachtig jaar na de bevrijding van Nederland brengt een nieuwe wandelroute de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Goes opnieuw tot leven. De route, ontwikkeld door Heemkundige Kring De Bevelanden, voert langs tientallen locaties in de binnenstad die een directe link hebben met het verzet, de bezetting en de bevrijding van de stad.
1 dag geledenHEINKENSZAND - De gemeente Borsele houdt zondag 4 mei de jaarlijkse Dodenherdenking in Heinkenszand. Vanaf 18.30 uur zijn bezoekers welkom in De Stenge, waar de documentaire 'Laatste getuigen' wordt afgespeeld. Daarnaast is er een kleine expositie met lokale verhalen in de foyer.
1 dag geledenKATS - Burgemeester Meeuwisse feliciteerde zaterdag het echtpaar J. van Ree en A.J. van Ree-van Vliet uit Kats met hun 70-jarig huwelijksjubileum, dat zij op zondag 27 april vieren. Een bijzondere mijlpaal.
2 dagen geleden