Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

540 kilo afval opgeruimd van Zeeuwse stranden

540 kilo afval opgeruimd van Zeeuwse stranden

BEVELAND - Deze week was de laatste Zeeuwse etappe van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. In totaal is er in vijf dagen tijd 540 kilo afval van de Zeeuwse Noordzeestranden gehaald door 212 vrijwilligers. 

Deze zomer ruimt Stichting De Noordzee voor de negende keer de hele Noordzeekust op. In Zeeland werd er opgeruimd op de stranden bij Cadzand, Vlissingen, Vrouwenpolder, Neeltje Jans en Westenschouwen. De opbrengst is meer dan vorig jaar. Toen werd er in vijf dagen 218,5 kilo afval van de Zeeuwse Noordzeestranden opgeruimd. 

 In totaal is er in vijf dagen tijd 540 kilo afval van de Zeeuwse Noordzeestranden gehaald door 212 vrijwilligers.

Ondanks het afval zat de sfeer er goed in op het strand. “Het is fantastisch om te zien dat al deze mensen zich hard willen maken voor een schone en gezonde Noordzee,” zegt Sebastiaan Verkade, projectleider van de Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. “Sommige mensen komen uit de buurt, andere mensen komen van ver om mee te kunnen helpen op de mooie Zeeuwse stranden. En iedereen brengt bergen enthousiasme mee. Mooi dat we zo samen ons kunnen inzetten voor de natuur.”

Bijna 6000 peuken
Net als vorige editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour werden alle peuken apart gehouden en geteld. Zo vraagt Stichting De Noordzee aandacht voor deze vorm van vervuiling op het strand. “Peuken bestaan voor 95 procent uit plastic en zitten vol giftige stoffen,” legt strandafvalexpert Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee uit. “Eén peuk kan zo maar liefst duizend liter water vervuilen.”

De vrijwilligers ruimden in vijf dagen 5.925 peuken op. De meeste peuken werden gevonden op het strand bij Vlissingen. Vorig jaar werden er in vijftien dagen langs de hele Noordzeekust bijna 60.000 peuken opgeruimd, waarvan 8.020 in Zeeland. “Dit jaar was het gelukkig minder, maar het is slechts een momentopname, dus het maakt vooral zichtbaar dat er nog actie nodig is. We hebben peukenvrije stranden nodig voor een schone en gezonde Noordzee, dus daarom willen we dit probleem aanpakken.” De stichting lanceerde onlangs een petitie met een oproep aan gemeenten om te zorgen voor peukenvrije stranden.

Aangespoelde vogels
Behalve afval werden er ook veel dode vogels gevonden op het strand en in de duinen. De vogelgriep maakt ook op zee veel slachtoffers. Verkade licht toe: “Het is een heel naar gezicht. Het is belangrijk om afstand te houden van de dode en zieke vogels om de vogelgriep niet verder te verspreiden. We staan deze Tour ook stil bij het belang van bescherming en biodiversiteit van de Noordzeenatuur, en dit laat maar weer zien hoe belangrijk het is om zorg te dragen voor een weerbaar en veerkrachtig ecosysteem.”

Nog 10 dagen opruimen
Na het werk in Zeeland wordt ook de rest van de Noordzeekust schoongemaakt. Op 15 augustus maakt Stichting De Noordzee de eindresultaten bekend in Zandvoort. Naast de opruimactie zijn op er op diverse locaties activiteiten waar mensen ook zonder zich aan te melden aan mee kunnen doen. 

Meer uit Beveland

Hele gebied Omnium en Hollandsche Hoeve in Goes voortaan rookvrij

GOES - Binnen mocht al niet meer gerookt worden, maar voortaan is het hele terrein van het Omnium en de Hollandsche Hoeve in Goes een rookvrije zone. 'Hier komen veel kinderen en we willen het goede voorbeeld geven', aldus de partijen in het gebied die hiervoor samenwerken.

16 uur geleden
Goes vernieuwt centrum-zuid, inwoners kunnen meedenken

GOES - De gemeente Goes presenteert een conceptplan voor de toekomst van het gebied centrum-zuid. Voordat de gemeenteraad hierover definitief besluit, kunnen inwoners tot maandag 1 april online meedenken en suggesties geven. Ook is er op maandag 18 maart een inloopavond over de nieuwe visie in buurthuis de Pit in Goes.

20 uur geleden
Ambachtenmarkt in Gasthuis Goes

GOES - Zaterdag 2 maart organiseert het activiteiten bureau van Zorggroep Ter Weel een ambachtenmarkt in het Gasthuis aan de Kievitlaan in Goes.

23 uur geleden
Zaterdag is het open dag bij gemeente Goes

GOES - De gemeente Goes opent haar deuren tijdens een open dag op zaterdag (2 maart) van 13.00 tot 16.00 uur. Op deze dag kunnen inwoners en andere geïnteresseerden een kijkje achter de schermen nemen en meer ontdekken over de activiteiten en diensten van de gemeente.

1 dag geleden
John Taks is de nieuwe bestuursvoorzitter van Adrz

GOES - Per 1 juni wordt John Taks voorzitter raad van bestuur van Adrz in Zeeland. Sinds december 2015 is hij voorzitter raad van bestuur van het Diakonessenhuis Utrecht, Zeist en Doorn. Taks vertrekt met warme en gemengde gevoelens uit Utrecht, maar verheugt zich erg op zijn nieuwe uitdaging.

1 dag geleden
Defensie lonkt naar havengebied Vlissingen-Oost

VLISSINGEN-OOST - Het Ministerie van Defensie onderzoekt de mogelijkheden om een vaste plek in Vlissingen-Oost te krijgen voor de overslag van wapen- en troepentransporten. Het ministerie is daarover in overleg met de gemeente Vlissingen en Borsele en havenbedrijf North Sea Port.

1 dag geleden
Ploegenpresentatie ZRTC Theo Middelkamp in Heinkenszand

HEINKENSZAND - Op vrijdag 23 februari houdt ZRTC Theo Middelkamp haar jaarlijkse ploegenpresentatie in De Stenge in Heinkenszand. Ook het afgelopen jaar is er flink aan de weg getimmerd door de Zeeuwse wielerclub.

1 dag geleden