Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

540 kilo afval opgeruimd van Zeeuwse stranden

540 kilo afval opgeruimd van Zeeuwse stranden

BEVELAND - Deze week was de laatste Zeeuwse etappe van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. In totaal is er in vijf dagen tijd 540 kilo afval van de Zeeuwse Noordzeestranden gehaald door 212 vrijwilligers. 

Deze zomer ruimt Stichting De Noordzee voor de negende keer de hele Noordzeekust op. In Zeeland werd er opgeruimd op de stranden bij Cadzand, Vlissingen, Vrouwenpolder, Neeltje Jans en Westenschouwen. De opbrengst is meer dan vorig jaar. Toen werd er in vijf dagen 218,5 kilo afval van de Zeeuwse Noordzeestranden opgeruimd. 

 In totaal is er in vijf dagen tijd 540 kilo afval van de Zeeuwse Noordzeestranden gehaald door 212 vrijwilligers.

Ondanks het afval zat de sfeer er goed in op het strand. “Het is fantastisch om te zien dat al deze mensen zich hard willen maken voor een schone en gezonde Noordzee,” zegt Sebastiaan Verkade, projectleider van de Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. “Sommige mensen komen uit de buurt, andere mensen komen van ver om mee te kunnen helpen op de mooie Zeeuwse stranden. En iedereen brengt bergen enthousiasme mee. Mooi dat we zo samen ons kunnen inzetten voor de natuur.”

Bijna 6000 peuken
Net als vorige editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour werden alle peuken apart gehouden en geteld. Zo vraagt Stichting De Noordzee aandacht voor deze vorm van vervuiling op het strand. “Peuken bestaan voor 95 procent uit plastic en zitten vol giftige stoffen,” legt strandafvalexpert Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee uit. “Eén peuk kan zo maar liefst duizend liter water vervuilen.”

De vrijwilligers ruimden in vijf dagen 5.925 peuken op. De meeste peuken werden gevonden op het strand bij Vlissingen. Vorig jaar werden er in vijftien dagen langs de hele Noordzeekust bijna 60.000 peuken opgeruimd, waarvan 8.020 in Zeeland. “Dit jaar was het gelukkig minder, maar het is slechts een momentopname, dus het maakt vooral zichtbaar dat er nog actie nodig is. We hebben peukenvrije stranden nodig voor een schone en gezonde Noordzee, dus daarom willen we dit probleem aanpakken.” De stichting lanceerde onlangs een petitie met een oproep aan gemeenten om te zorgen voor peukenvrije stranden.

Aangespoelde vogels
Behalve afval werden er ook veel dode vogels gevonden op het strand en in de duinen. De vogelgriep maakt ook op zee veel slachtoffers. Verkade licht toe: “Het is een heel naar gezicht. Het is belangrijk om afstand te houden van de dode en zieke vogels om de vogelgriep niet verder te verspreiden. We staan deze Tour ook stil bij het belang van bescherming en biodiversiteit van de Noordzeenatuur, en dit laat maar weer zien hoe belangrijk het is om zorg te dragen voor een weerbaar en veerkrachtig ecosysteem.”

Nog 10 dagen opruimen
Na het werk in Zeeland wordt ook de rest van de Noordzeekust schoongemaakt. Op 15 augustus maakt Stichting De Noordzee de eindresultaten bekend in Zandvoort. Naast de opruimactie zijn op er op diverse locaties activiteiten waar mensen ook zonder zich aan te melden aan mee kunnen doen. 

Meer uit Beveland

Blauwalg steekt kop op in stilstaand water, onder meer in Goese Polder

GOES – Door de hoge temperaturen duiken blauwalgen op in stilstaand water in Zeeland, zoals in de wijk Goese Polder in Goes. Het wordt mens en dier afgeraden om met dit water in contact te komen. Waterschap Scheldestromen verwacht dat de aanwezigheid van blauwalg de komende dagen toeneemt door de warmte.

13 uur geleden
Treinverkeer tussen Vlissingen en Arnemuiden gestremd door aanrijding

ARNEMUIDEN – Door een aanrijding op de Doeleweg met een trein is het treinverkeer tussen Vlissingen en Arnemuiden voor onbepaalde tijd gestremd.

14 uur geleden
Betsy en Kees Schout-Sonke zijn 65 jaar getrouwd

WILHELMINADORP - Betsy Schout-Sonke en Kees Schout uit Wilhelminadorp vierden dinsdag hun 65-jarige bruiloft. De echtelieden wonen al hun leven lang in Wilhelminadorp.

20 uur geleden
Brutale dieven in Zeeland doen zich voor als bankmedewerkers

MIDDELBURG - De politie in Zeeland ziet in juli en augustus een toename in het aantal aangiften van bankhelpdeskfraude. Daarbij worden mensen benaderd door criminelen die zich voordoen als medewerkers van een bank.

21 uur geleden
Foto-expositie ‘Verbinding’ te zien in Geerteskerk Kloetinge

KLOETINGE - Op verzoek van de stichting Hart en Ziel exposeert Foto Groep Goes in de Geerteskerk in Kloetinge foto’s met het thema Verbinding. Op deze mooie locatie zijn in augustus en september de foto’s te bewonderen. De expositie is op woensdag en zaterdag tussen 13.30 en 16.00 uur vrij toegankelijk. 

1 dag geleden
Waterschap zet gezuiverd rioolwater in tegen droogteschade

Waterschap Scheldestromen gaat het gezuiverde rioolwater van de rioolwaterzuiveringen Walcheren (in Ritthem) en Willem Annapolder (in Kapelle) tijdelijk in het achterliggende gebied brengen. Dit is een noodmaatregel om inklinking van veenlagen in de bodem te beperken en blijvende schade door bodemdaling te voorkomen, aldus het waterschap. 

1 dag geleden
Weerbericht: Heet weekeinde voor de boeg

Nederland gaat een hoogzomerse week tegemoet en daarbij zal er regionaal sprake zijn van een hittegolf. 

2 dagen geleden