Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

540 kilo afval opgeruimd van Zeeuwse stranden

540 kilo afval opgeruimd van Zeeuwse stranden

BEVELAND - Deze week was de laatste Zeeuwse etappe van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. In totaal is er in vijf dagen tijd 540 kilo afval van de Zeeuwse Noordzeestranden gehaald door 212 vrijwilligers. 

Deze zomer ruimt Stichting De Noordzee voor de negende keer de hele Noordzeekust op. In Zeeland werd er opgeruimd op de stranden bij Cadzand, Vlissingen, Vrouwenpolder, Neeltje Jans en Westenschouwen. De opbrengst is meer dan vorig jaar. Toen werd er in vijf dagen 218,5 kilo afval van de Zeeuwse Noordzeestranden opgeruimd. 

 In totaal is er in vijf dagen tijd 540 kilo afval van de Zeeuwse Noordzeestranden gehaald door 212 vrijwilligers.

Ondanks het afval zat de sfeer er goed in op het strand. “Het is fantastisch om te zien dat al deze mensen zich hard willen maken voor een schone en gezonde Noordzee,” zegt Sebastiaan Verkade, projectleider van de Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. “Sommige mensen komen uit de buurt, andere mensen komen van ver om mee te kunnen helpen op de mooie Zeeuwse stranden. En iedereen brengt bergen enthousiasme mee. Mooi dat we zo samen ons kunnen inzetten voor de natuur.”

Bijna 6000 peuken
Net als vorige editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour werden alle peuken apart gehouden en geteld. Zo vraagt Stichting De Noordzee aandacht voor deze vorm van vervuiling op het strand. “Peuken bestaan voor 95 procent uit plastic en zitten vol giftige stoffen,” legt strandafvalexpert Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee uit. “Eén peuk kan zo maar liefst duizend liter water vervuilen.”

De vrijwilligers ruimden in vijf dagen 5.925 peuken op. De meeste peuken werden gevonden op het strand bij Vlissingen. Vorig jaar werden er in vijftien dagen langs de hele Noordzeekust bijna 60.000 peuken opgeruimd, waarvan 8.020 in Zeeland. “Dit jaar was het gelukkig minder, maar het is slechts een momentopname, dus het maakt vooral zichtbaar dat er nog actie nodig is. We hebben peukenvrije stranden nodig voor een schone en gezonde Noordzee, dus daarom willen we dit probleem aanpakken.” De stichting lanceerde onlangs een petitie met een oproep aan gemeenten om te zorgen voor peukenvrije stranden.

Aangespoelde vogels
Behalve afval werden er ook veel dode vogels gevonden op het strand en in de duinen. De vogelgriep maakt ook op zee veel slachtoffers. Verkade licht toe: “Het is een heel naar gezicht. Het is belangrijk om afstand te houden van de dode en zieke vogels om de vogelgriep niet verder te verspreiden. We staan deze Tour ook stil bij het belang van bescherming en biodiversiteit van de Noordzeenatuur, en dit laat maar weer zien hoe belangrijk het is om zorg te dragen voor een weerbaar en veerkrachtig ecosysteem.”

Nog 10 dagen opruimen
Na het werk in Zeeland wordt ook de rest van de Noordzeekust schoongemaakt. Op 15 augustus maakt Stichting De Noordzee de eindresultaten bekend in Zandvoort. Naast de opruimactie zijn op er op diverse locaties activiteiten waar mensen ook zonder zich aan te melden aan mee kunnen doen. 

Meer uit Beveland

24-uurs evenement in Omnium Goes: CIOS Zuidwest-Nederland steunt Het Vergeten Kind

GOES - Donderdag om 9.00 uur is een evenement bij CIOS Zuidwest-Nederland begonnen: studenten zijn gedurende 24 uur non-stop in beweging, allemaal voor het goede doel. In samenwerking met stichting Het Vergeten Kind zullen de studenten geld inzamelen om kwetsbare kinderen een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Het evenement vindt plaats in het Omnium in Goes en is open voor publiek, met vrije inloop.

1 uur geleden
Brandweer lang bezig met brand in hybride auto 's-Heer Arendskerke

's-HEER ARENDSKERKE - De brandweer heeft donderdagochtend haar handen vol gehad aan een in brand gevlogen hybride auto. Het voertuig is uitgebrand.

2 uur geleden
Belgische ministers bezoeken energie-eiland dat wordt gebouwd in Vlissingen-Oost

VLISSINGEN-OOST - In Vlissingen-Oost worden momenteel de fundamenten gelegd voor een baanbrekend project: het Prinses Elisabeth Energie Eiland voor de Belgische kust. Het eerste van de 23 immense betonnen caissons is bijna gereed. Deze mijlpaal trok vandaag hoog bezoek uit België naar Vlissingen-Oost, waar de bouw van deze innovatieve constructie plaatsvindt. De Belgische premier Alexander De Croo, minister van Energie Tinne Van der Straeten en staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine een bezoek aan de caissonwerf in Vlissingen.

18 uur geleden
Expositie over 165 jaar katholieke kerk in Ovezande

OVEZANDE - In dit jaar waarin Ovezande 700 jaar bestaat, viert de katholieke kerk in het dorp het 165-jarig bestaan. 'Daarmee is de kerk de oudste nog originele katholieke kerk van deze regio', aldus de kerkgemeente, die een expositie organiseert.

1 dag geleden
Groot feest op nieuw groen schoolplein De Zuidvliet in Kortgene

KORTGENE - IKC De Zuidvliet in Kortgene heeft een nieuw, groen schoolplein en dat is donderdag groots gevierd.

2 dagen geleden
Verbouwde VEG-kerk in Goes vanaf mei weer in gebruik

GOES - Na een verbouwing van enkele maanden wordt de kerk van de Vrije Evangelische Gemeente (VEG) aan de Beatrixlaan te Goes begin mei weer in gebruik genomen.

2 dagen geleden
Family Event Zeeland: feestje voor jong en oud in Goes

GOES - Het ultieme familie-avontuur beleef je tijdens Family Event Zeeland op 2, 3 en 4 mei in de Zeelandhallen Goes. Een Zeeuws feestje voor jong en oud.

2 dagen geleden