
4700 toeslagenouders krijgen schikkingsvoorstel van 5000 euro
DEN HAAG (ANP) - Een groep van ongeveer 4700 gedupeerden in het toeslagenschandaal krijgt een schikkingsvoorstel van 5000 euro. Het gaat om ouders die erkend zijn als gedupeerde en een eerste compensatie hebben gekregen, maar in bezwaar zijn gegaan tegen hun compensatievoorstel. Zij kunnen er dan voor kiezen om het geld te accepteren en hun bezwaar te laten vallen, waardoor de grote achterstand wat inloopt.
Tot nu toe zijn 250 mensen benaderd met zo'n voorstel, meldt het ministerie van Financiën desgevraagd na berichtgeving van Nieuwsuur. De helft daarvan reageerde positief, 30 procent nam het voorstel in overweging. Zo'n 5 procent wees het schikkingsvoorstel af.
De maatregel, die al in juni is aangekondigd door toenmalig staatssecretaris Aukje de Vries, is onorthodox, erkent het ministerie. "Het liefst willen we natuurlijk elk bezwaar zorgvuldig behandelen, maar de praktijk leert ons ook dat het in veel gevallen niet lukt om dat binnen de wettelijke termijn te doen." De ingreep is in het verleden "succesvol toegepast" bij de hersteloperatie voor de bevingsschade in Groningen.
In het midden
Voor het schikkingsbedrag van 5000 euro is gekozen omdat dat bedrag zo'n beetje in het midden ligt van alle aanvullende betalingen na een gegrond bezwaar. Driekwart van de tot nu toe behandelde bezwaren leidde tot geen extra uitbetaling of een aanvullend bedrag onder de 5000 euro.
"Het staat ouders volledig vrij om het schikkingsvoorstel wel of niet te accepteren", benadrukt Financiën. "Wanneer een ouder het voorstel niet accepteert, wordt het bezwaar gewoon behandeld." Benaderde gedupeerden krijgen twee weken bedenktijd.
Toeslagenouders krijgen in de regel redelijk op tijd een uitkomst van de eerste 'integrale beoordeling'. Maar ouders die als gedupeerde erkend zijn, moeten vaak erg lang wachten op nadere besluiten als zij denken dat ze recht hebben op meer dan de eerste 30.000 euro die zij na die eerste beoordeling krijgen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het vaststellen van de jaarstukken, normaal gesproken een formaliteit, heeft in de provincie Zuid-Holland tot discussie geleid door een rekenfout van de Belastingdienst. Recent bleek dat Zuid-Holland afgelopen jaar bijna 12 miljoen euro te veel aan provinciale wegenbelasting heeft ontvangen van de Belastingdienst. Dat moet worden verwerkt in de financiële cijfers over 2024, waardoor de accountant het jaarverslag vooralsnog niet heeft goedgekeurd.
48 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Geld dat is gedoneerd omdat een uitje van azc-kinderen uit Sint Annaparochie werd afgeblazen, wordt verdeeld over enkele hulporganisaties en creatieve organisaties, maakte het Centraal Orgaan opvang asielzoekers woensdag bekend. Het gaat om bijna 200.000 euro.
52 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma wil toch niet met Mobilisation for the Environment (MOB) in gesprek "als er nu ook nieuwe rechtszaken worden gestart", liet ze woensdag weten. Ze reageerde daarmee op uitspraken van voorzitter Johan Vollenbroek van de milieuorganisatie, die eerder op de dag had gezegd open te staan voor een gesprek met de bewindsvrouw.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen dat er "noodzakelijke randvoorwaarden" komen om een goede aanpak van personen met verward gedrag te realiseren. Dat schrijven de burgemeesters van de vier grootste gemeenten van Nederland en de wethouders zorg aan de Tweede Kamer, in aanloop naar een debat volgende week over de aanpak voor personen met verward en onbegrepen gedrag.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Premier Dick Schoof sluit een beroep op de zogeheten nationale ontsnappingsclausule voor defensie-uitgaven niet uit. "Als we het zonder ontsnappingsclausule kunnen stellen, is dat altijd beter dan gebruik te maken van de ontsnappingswetten", zei Schoof op een persconferentie met NAVO-baas Mark Rutte.
3 uur geledenMIDDELHARNIS (ANP) - De gemeenten Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard hebben Rijkswaterstaat "met spoed" gevraagd maatregelen te treffen om "de verkeersoverlast bij de Haringvlietbrug op te lossen", meldden ze woensdag. Ze wijzen op "problemen door storingen" bij de brug. "Daardoor konden slagbomen niet open of dicht of sloot de klep niet."
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De grote demonstratie tegen het kabinetsbeleid rond Israël heeft wat premier Dick Schoof betreft "aangegeven dat er echt ontzettend veel mensen zijn in Nederland die zich zorgen maken over de ontwikkelingen in Gaza." De premier reageerde nog niet eerder op de protestbijeenkomst van zondag in Den Haag, ondanks meerdere verzoeken.
3 uur geleden