
43 procent minder toeristische bestedingen in 2020
Binnenlandse en buitenlandse toeristen hebben in 2020 52 miljard euro uitgegeven in ons land. Dat is 43 procent minder dan in 2019. De grootste krimp zit bij toeristen uit het buitenland. Het aandeel van toerisme in de Nederlandse economie is gedaald naar 2,4 procent van het bbp, terwijl dit in 2019 nog 4,4 procent was. Door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen is de toeristische sector in een klap de groei van meer dan tien jaar kwijt. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.
De belangrijkste reden voor de daling van de totale toeristische bestedingen was het wegblijven van buitenlandse toeristen. De bestedingen van buitenlandse toeristen daalden met 58 procent naar 14,5 miljard euro. De bestedingen van Nederlanders daalden met 35 procent naar 34,2 miljard euro.
Het aantal overnachtingen van Nederlanders in Nederlandse accommodaties daalde met 11 procent, terwijl het aantal overnachtingen van buitenlanders daalde met 59 procent.In 2020 hebben ook veel minder buitenlandse toeristen een accommodatie en/of (vlieg)ticket geboekt bij Nederlandse bedrijven. Een deel van deze toeristen reist niet daadwerkelijk naar Nederland, maar Nederlandse bedrijven verdienen wel aan deze boekingen.
Nederlandse bestedingen in buitenland met 70 procent omlaag
Het was in 2020 ook deels niet mogelijk om op vakantie naar het buitenland te gaan. Elk land had maatregelen genomen en voorwaarden gesteld voor binnenkomst, die elk moment konden veranderen. Dit leidde ertoe dat ook luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus hun vluchten en (pakket)reizen soms tijdelijk stillegden. Daardoor daalden de bestedingen van Nederlanders die naar het buitenland op vakantie gingen met 70 procent.
Toegevoegde waarde toeristische sector daalt sterk
In 2020 bedroeg de toegevoegde waarde van de toeristische sector 17,0 miljard euro. Dit is een daling van 47 procent ten opzichte van 2019. Relatief gezien incasseerden de luchtvaart, reisbureaus en reisbemiddelingsbranche de grootste klap met een daling van 68 procent. Het aandeel van deze bedrijven in de toeristische toegevoegde waarde daalde van 24 procent in 2019 naar 14 procent in 2020. De horeca droeg het meeste bij aan de toegevoegde waarde van de toeristische sector in 2020. Met ruim 40 procent was het aandeel van de horeca in de toeristische toegevoegde waarde iets groter dan een jaar eerder. Bedrijfstakken in de categorie overig, zoals winkels, tankstations, bioscopen, trein-, water- en taxivervoersbedrijven, wonnen aan belang in 2020. Dit is vooral toe te schrijven aan het toenemend aandeel Nederlanders dat in Nederland op vakantie ging of uitstapjes maakte. Dit type toerist besteedt meer geld in de overige bedrijfstakken.
De Nederlandse economie kromp in 2020 met 3,8 procent, minder hard dan de toeristische sector (-47 procent). Het is duidelijk dat de toeristische sector bedrijfstakken betreft die juist hard geraakt werden door de coronacrisis. In de periode 2010-2019 groeide het toerisme elk jaar harder dan de Nederlandse economie.
Toeristische werkgelegenheid minder gedaald
Het totaal aantal banen, werkzame personen en arbeidsjaren in de toerismesector daalde in 2020 rond de 14 en 15 procent ten opzichte van 2019. De werkgelegenheid daalde daarmee minder dan de totale productie, mede doordat bedrijven coronasteun ontvingen van de overheid waardoor werkgelegenheid behouden kon blijven. Een andere maatstaf voor de ingezette arbeid is het aantal gewerkte uren. Het aantal gewerkte uren nam in 2020 ongeveer met een vijfde af.
Meer uit Beveland
's-HEER HENDRIKSKINDEREN - Een traumahelikopter is vrijdagavond geland op het schoolplein in 's-Heer Hendrikskinderen in verband met een medische noodsituatie op het aanliggende Plein. De toestand van het slachtoffer is onbekend.
37 minuten geledenVerwijspraktijk Zeeland is sinds begin februari actief in het hart van Goes. De praktijk is opgericht door Alexander Verhelst - gespecialiseerd in parodontologie, implantologie en slaapstoornissen, en zijn vrouw Marjolein van Ulsen, tandarts-pedodontoloog. Inmiddels is het uitgegroeid tot een regionaal centrum voor gespecialiseerde mondzorg. Patiënten komen hier op verwijzing van hun eigen tandarts of mondhygiënist terecht voor behandelingen die in reguliere praktijken niet mogelijk zijn.
1 uur geledenGOES - Wat ooit begon als een uit de hand gelopen hobby, is uitgegroeid tot een sfeervolle en kleinschalige antiekmarkt met karakter. De Antiekmarkt Oude Stijl vindt plaats op vrijdag 11 juli van 9.00 tot 17.00 uur op het historische Bleekveld in Goes. Een plek waar liefhebbers van antiek en curiosa elkaar ontmoeten te midden van authentieke vondsten en nostalgische sfeer.
23 uur geledenGOES - Het college van Goes wil het succesvolle programma Balansstraat voortzetten in 2025 en 2026. De Balansstraat helpt 65-plussers en chronisch zieken om hun balans te verbeteren en zo het risico op vallen te verkleinen. In totaal stelt de gemeente voor de komende twee jaar 240.000 euro beschikbaar.
1 dag geledenGOES - De eerste vijftien studenten van het Participatielab bij sociaal werkbedrijf De Betho in Goes hebben hun mbo-diploma niveau 1 in ontvangst genomen. De officiële uitreiking markeerde het einde van een traject waarin werken en leren centraal stonden. Tijdens de ceremonie sprak André van der Reest, voorzitter van het Dagelijks Bestuur van De Betho, zijn waardering uit: "Dit is een moment vol erkenning, verbinding en trots. Studenten én medewerkers hebben een uitzonderlijke prestatie geleverd."
1 dag geledenGOES - Sacha Welleman (26) uit Goes werd eeerder dit jaar verkozen tot Miss Universe Zeeland en vertegenwoordigt sindsdien Zeeland in het landelijke Miss Universe Netherlands-traject.
2 dagen geledenWOLPHAARTSDIJK - Op zaterdag 12 juli vindt de nieuwe editie van het Oogstfeest Wolphaartsdijk plaats. Aanleiding voor het oogstfeest is het oogsten van gerst. Sebastiaan Poppe, lid van de organisatie, vertelt dat het veel meer is dan dat: "Het is echt een dag voor en door het hele dorp."
2 dagen geleden