Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

3M stopt in 2025 met giftig PFAS

3M stopt in 2025 met giftig PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Chemiebedrijf 3M stopt eind 2025 met de productie en het gebruik van PFAS. Die stof is bijna niet afbreekbaar in de natuur, maar kan ook nauwelijks door het menselijk lichaam worden afgevoerd waardoor die zich ophoopt en verscheidene gezondheidsproblemen kan veroorzaken. 3M neemt het besluit onder druk van regelgeving en rechtszaken die het Amerikaanse bedrijf miljarden dollars kunnen kosten.

PFAS en vergelijkbare chemische verbindingen worden ook wel 'forever chemicals' genoemd, ofwel eeuwige chemische stoffen. De stoffen, die werden ontdekt bij het onderzoek naar de atoombom, hielpen 3M in de afgelopen zeventig jaar tientallen producten te ontwikkelen. PFAS en vergelijkbare materialen zitten bijvoorbeeld in regenjassen en smartphones, maar ook in medische apparaten, auto's en brandwerend schuim.

De stoffen blijven in het water en in de grond zitten. Ze worden in verband gebracht met onder meer kanker en aandoeningen aan de lever en nieren. 3M-topman Mike Roman beseft dat daardoor klanten zich steeds minder prettig voelen bij het gebruik van de stoffen. Ook wordt er in veel landen gewerkt aan een verbod op de chemicaliën. "Als we naar dergelijke factoren kijken, dan zien we geen levensvatbaar bedrijfsmodel meer."

Rechtszaken

Volgens Roman is het nog te vroeg voor details over wat de beslissing betekent voor fabrieken en werknemers. Maar 3M zal proberen de fabrieken een andere rol te geven en ook de werknemers om te scholen.

Niet alleen 3M, maar ook andere chemicaliënproducenten als DuPont en Chemours hadden te maken met rechtszaken. Een deel daarvan werd al met miljoenen dollars geschikt. In Nederland produceert Chemours al jarenlang PFOA en GenX, stoffen die ook tot de PFAS-familie behoren. In Antwerpen heeft 3M een fabriek staan waar de stof werd geproduceerd. Ook is afvalverwerker Indaver daar verantwoordelijk voor de verwerking van veel met PFAS vervuilde grond, waarbij de stof ook vrijkomt. Die komt via de Schelde in Zeeland terecht.

Meer uit Financieel

Havenondernemers Rotterdam overwegen rechtszaak om stikstofbeleid

ROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.

6 minuten geleden
Heinen kan bonussen KLM-top niet tegenhouden, maakt wel bezwaar

DEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.

33 minuten geleden
Laadpalenmaker Alfen waarschuwt voor lagere omzet

ALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.

1 uur geleden
Opluchting op Amsterdamse beurs, chipbedrijven hard omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.

4 uur geleden
Economen vinden deal VS en China goed nieuws voor EU en Nederland

DEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.

5 uur geleden
Ook Wall Street flink hoger na deal over tarieven met China

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.

6 uur geleden
Iets minder winkels accepteren contant geld, meldt DNB

AMSTERDAM (ANP) - Mensen konden vorig jaar in iets minder Nederlandse winkels met contant geld betalen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn jaarlijkse onderzoek. Vooral in de grote steden en in apotheken en bioscopen komt dit steeds vaker voor.

7 uur geleden