Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

30 maanden cel voor Samir A. voor financieren IS-vrouwen

30 maanden cel voor Samir A. voor financieren IS-vrouwen

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank in Rotterdam heeft woensdag een celstraf van dertig maanden opgelegd aan voormalig Hofstadgroep-lid Samir A. voor het financieren van terrorisme. Volgens de rechtbank heeft de 36-jarige A. met hulp van een ondergrondse bankier een groep IS-vrouwen geld gestuurd of geholpen te ontsnappen uit kampen in Syrië. A. is vrijgesproken van deelname aan de jihadistische organisatie IS. Het OM had zes jaar cel tegen hem geëist.

A. werd medio 2020 aangehouden. Hij wijst de beschuldigingen van de hand. Hij zou naar eigen zeggen slechts humanitaire hulp hebben geboden, omdat de Nederlandse overheid de vrouwen en hun kinderen aan hun lot overliet.

Geld

De rechtbank gaf aan dat een groot aantal van de vrouwen op de nationale sanctielijst terrorisme staat en dat A. dat wist. "U was op de hoogte van de ontwikkelingen in Syrië", aldus de rechtbank. "U wist dus dat versturen van geld naar personen op die lijst strafbaar was. U hebt op zijn minst het risico genomen dat het geld terecht zou kunnen komen bij IS en gebruikt zou worden voor terrorisme. Daarmee is sprake van voorwaardelijk opzet", sprak de rechter. De opgelegde straf viel veel lager uit dan geëist, omdat A. is vrijgesproken van deelname aan een terroristische organisatie en niet opzettelijk IS wilde steunen.

A. zamelde in totaal 107.000 dollar in en stuurde dit naar Syrië, waarbij hij volgens de rechtbank ontsnappingen uit kampen plande en coördineerde. "U bepaalde welke vrouwen moesten worden opgehaald en coördineerde de acties."

Het geld ging overwegend naar Nederlandse vrouwen. Zeven van hen zijn teruggekeerd naar Nederland. Daarvan zijn vier veroordeeld voor terroristische feiten, de andere drie worden daarvoor nog vervolgd. Finse vrouwen die A. hielp zijn terug in Finland. Sommige vrouwen verblijven vermoedelijk nog in de laatst overgebleven IS-bolwerken in Syrië.

Hofstadgroep

A. is eerder veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor terrorisme en kwam in september 2013 vrij. Hij was lid van de Hofstadgroep, een destijds berucht netwerk van radicaal-islamitische jongeren. Ook Mohammed B., de moordenaar van cineast Theo van Gogh, werd tot die groep gerekend.

Meer uit Binnenland

Twee ontploffingen in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Op de Strevelsweg in Rotterdam-Zuid is in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.15 uur een ontploffing geweest, meldt de politie via X. Daarbij vielen geen gewonden.

4 uur geleden
NS-treinen rijden volgens nieuwe dienstregeling

UTRECHT (ANP) - De treinen van de Nederlandse Spoorwegen rijden vanaf zondag volgens de nieuwe dienstregeling. NS laat daarin ruim 1800 extra treinen per week rijden. Daardoor gaan er bijvoorbeeld ook in de daluren en het weekeinde elk uur vier intercity's tussen de grote steden. Op rustige momenten rijden er op sommige trajecten juist minder treinen.

4 uur geleden
Gewonde na schietpartij in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een schietpartij in een appartementencomplex aan de Asstraat in Den Haag is zaterdagavond iemand gewond geraakt, meldt de politie. Die gewonde is met spoed vervoerd naar het ziekenhuis.

6 uur geleden
Man dood na schietincident in flat in Oss

OSS (ANP) - In een appartement aan de Hertewissel in Oss is zaterdagavond een man dood gevonden, nadat er was geschoten. Dat meldt de politie. De toedracht wordt nog onderzocht, vooralsnog zijn geen verdachten gearresteerd.

6 uur geleden
Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

11 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit België (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

14 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

18 uur geleden