Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

2022 op zesde plek in top 10 droogste jaren ooit

2022 op zesde plek in top 10 droogste jaren ooit

HILVERSUM (ANP) - Door de aanhoudende droogte staat 2022 momenteel op de zesde plek in de top 10 van droogste jaren ooit. Het neerslagtekort staat maandag op 205 millimeter. De komende twee weken wordt nauwelijks regen verwacht waardoor het tekort verder oploopt naar 250 millimeter, meldt Weer.nl

Volgens Weer.nl scheen de zon sinds april vaker waardoor er veel vocht is verdampt. Per dag is er gemiddeld zo'n drie millimeter aan vocht verdampt. Van alle provincies is Zeeland het hardst getroffen door de droogte, daar is het neerslagtekort 240 millimeter. Door de droogte zijn er in Zeeland maar ook in andere delen van het land verboden en beperkingen ingesteld op het gebruik van grond- en oppervlaktewater. Zo mogen Zeeuwse boeren geen water uit bijvoorbeeld sloten of meren gebruiken om hun akkers te sproeien. Een verbod dat daar sinds 2010 niet meer is ingesteld.

De komende twee weken blijft het volgens Weer.nl nog droog waardoor het tekort aan regen verder oploopt. Daardoor kan 2022 in de top vijf van droogste jaren eindigen. 1976 is nu het droogste jaar sinds het begin van de metingen in 1901. Toen was het tekort 272 millimeter.

Volgens Weer.nl zijn er twee kletsnatte maanden nodig om de droogte aan te pakken.

Meer uit Binnenland

Brand bij islamitisch centrum in Veldhoven

VELDHOVEN (ANP) - In Veldhoven, bij Eindhoven, heeft brand gewoed in het gebouw van een islamitisch centrum aan de Kruisstraat. Regionale media spreken van brandstichting, maar de brandweer kan dat niet bevestigen. Volgens een woordvoerder wordt de oorzaak nog onderzocht. Bij de brand is niemand gewond geraakt. Het pand is beschadigd, maar niet helemaal afgebrand, aldus de brandweer.

28 minuten geleden
Nederland noemt inval bij Palestijnse organisaties onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - Nederland en acht andere EU-landen vinden de Israëlische inval bij zes Palestijnse mensenrechtenorganisaties "niet acceptabel". De inval had donderdag plaats en de kantoren zijn gesloten. Volgens Israël onderhouden de organisaties waaronder al-Haq banden met een terroristische groep. Bewijs daarvan is niet geleverd.

33 minuten geleden
Prinsengrachtconcert in Amsterdam viert veertigste editie

AMSTERDAM (ANP) - Het Prinsengrachtconcert in Amsterdam viert zaterdag zijn veertigste editie. Dit jaar is de hoofdgast van het jubileumconcert de Frans-Duitse cellist Nicolas Altstaedt. Mezzosopraan Maria Fiselier presenteert het concert. Jaarlijks luisteren ruim 10.000 bezoekers vanuit hun bootjes, raamkozijnen of vanaf de kade naar het gratis klassieke openluchtconcert. De afgelopen twee jaar kreeg het concert een andere vorm vanwege de coronamaatregelen die toen golden.

3 uur geleden
Duizenden boeren voeren actie tijdens Spaanse wielerronde

UTRECHT (ANP) - Duizenden boeren voeren zaterdag actie langs het parcours waar de Vuelta, de Spaanse wielerronde, voorbijkomt. Zij verzamelen zich op een 'actieterrein' aan de Rumelaarseweg in Woudenberg (provincie Utrecht). Daar komt 's middags de Vuelta voorbij. De wielrenners verrijden zaterdag de tweede etappe van Den Bosch naar Utrecht.

3 uur geleden
Politie arresteert tweetal dat blokkade wilde opwerpen bij Vuelta

UTRECHT (ANP) - De politie heeft vrijdag tijdens de Ronde van Spanje in Utrecht twee mensen gearresteerd, terwijl de ploegentijdritten van de Vuelta nog in volle gang waren. Deze verdachten probeerden op het parcours in de buurt van de startplek een blokkade te creëren. De politie twittert dat "voor de veiligheid van deelnemers is opgetreden".

10 uur geleden
Rutte: amper opties voor ingreep in najaar tegen koopkrachtpijn

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de "historisch slechte koopkrachtcijfers" die vrijdag naar buiten zijn gekomen, zijn de mogelijkheden "uitermate beperkt, zo niet afwezig" om dit jaar nog meer te doen voor huishoudens, zegt premier Mark Rutte. Het Centraal Planbureau (CPB) kwam met uiterst zorgwekkende cijfers over de gevolgen van de inflatie.

11 uur geleden
FNV: Jeugdzorgers beslissen later over eventuele acties

UTRECHT (ANP) - Een besluit over eventuele acties in de jeugdzorg wordt nog even uitgesteld. Vakbond FNV Jeugdzorg stelde minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming vorige maand een ultimatum waarin de bond eist dat er snel structureel 400 miljoen euro extra wordt uitgetrokken om duizenden nieuwe jeugdbeschermers aan te nemen. Zou de minister niet vóór 19 augustus 17.00 uur ingaan op alle eisen, dan dreigden acties.

12 uur geleden