Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

20 jaar cel en tbs voor man die ex-vriendin de keel doorsneed

20 jaar cel en tbs voor man die ex-vriendin de keel doorsneed

MAASTRICHT (ANP) - De rechtbank in Maastricht heeft woensdag de 54-jarige Roberto H. veroordeeld tot 20 jaar cel en tbs wegens het om het leven brengen van zijn ex-vriendin. De rechtbank sprak van moord met voorbedachten rade. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden levenslang geëist.

De 42-jarige Reagan Perez werd op 10 juli 2019 in de tuin van haar woning in Kerkrade doodgestoken. Daarbij werd haar keel bijna helemaal doorgesneden. Van de steekpartij waren veel mensen getuige. Volgens de rechtbank was H. boos omdat de vrouw de relatie met hem had beëindigd.

H. had een vriendin gevraagd een taart bij zijn ex te bestellen. Perez bakte vaker taarten op bestelling. Toen de vriendin de taart ging afrekenen, ging H. met haar mee en viel vervolgens zijn ex aan. Volgens de rechtbank overleed Perez door een snijwond in haar keel en door een steek in de borst.

Uitgebreid strafblad

Roberto H. had een half uur van tevoren een groot vleesmes aangeschaft. Voor de rechtbank zei H. uit noodweer gehandeld te hebben, maar de rechtbank verwerpt dit. H. heeft haar opzettelijk en met voorbedachten rade vermoord, aldus de rechtbank. De rechters nemen het H. zeer kwalijk dat hij geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor zijn daad en geen schuld voelt, en zijn misdaad pleegde op klaarlichte dag te midden van mensen die er getuige van waren.

De man heeft een uitgebreid strafblad. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw werd hij veroordeeld voor twee pogingen tot doodslag en het doodschieten van een man. Ook heeft hij vanwege die laatste misdaad een tbs-behandeling achter de rug.

Volgens het OM heeft H. zijn ex in de maanden voor haar dood herhaaldelijk bedreigd en mishandeld. De vrouw deed de dagen voor de moord aangifte bij de politie omdat haar belager meerdere malen bij haar woning was verschenen. Zij voelde zich door hem bedreigd.

Deskundigen adviseerden tijdens de rechtszaak een lange tbs-behandeling omdat de man ontoerekeningsvatbaar zou zijn. Maar het OM zag daar niets in, omdat hij al van 2000 tot 2011 een tbs-traject doorlopen had na het eerdere levensdelict. Die tbs had volgens het OM niks geholpen. Toch ziet de rechtbank wel de noodzaak van tbs naast een lange gevangenisstraf vanwege het gevaar van herhaling en de geestelijke beperkingen van de man.

Meer uit Binnenland

Ede neemt gloednieuw NS-station in gebruik

EDE (ANP) - Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

5 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje voorbij, code geel in noorden

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00.30 uur ingetrokken. In de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Waddengebied geldt nog wel code geel.

7 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje grotendeels voorbij

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis voor een groot deel van het land ingetrokken. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en het Waddengebied is die nog van kracht.

8 uur geleden
Mensen met Nederlandse herkomst hebben vaak weinig divers netwerk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een Nederlandse achtergrond mengen nauwelijks met mensen met buitenlandse wortels. Zij hebben in hun netwerk relatief weinig buren, collega's, familie, huisgenoten of klasgenoten met een andere herkomst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de scheiding nog sterker onder rijkere mensen die in Nederland zijn geboren en Nederlandse ouders hebben.

8 uur geleden
CBS: helft jonge slachtoffers steekincidenten bekend bij politie

DEN HAAG (ANP) - In 2021 zijn 275 mensen in het ziekenhuis beland na een steekincident. Van hen was ongeveer een vijfde jonger dan 20 jaar. Meer dan de helft van die neergestoken jongeren was bekend bij de politie als verdachte van een misdrijf. De meeste incidenten gebeurden op straat. Dat meldt het CBS.

8 uur geleden
Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag. De eerste man wordt verdacht van openlijke geweldpleging en opruiing. De ander wordt verdacht van opruiing tot geweldpleging.

14 uur geleden
Ook in Limburg code oranje, waarschuwing voor hele land

DE BILT (ANP) - Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

14 uur geleden