Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

17.000 nieuwe kliko's voor inwoners Reimerswaal

17.000 nieuwe kliko's voor inwoners Reimerswaal

KRUININGEN - Bewoners van laagbouw in de gemeente Reimerswaal krijgen vanaf 11 mei nieuwe afvalcontainers. De huidige zijn na twintig jaar aan vervanging toe, aldus de gemeente.

Voor inwoners die hun afval weggooien in ondergrondse verzamelcontainers verandert er niets. Alleen mensen met twee kliko’s krijgen tussen 11 mei en 19 juni twee nieuwe exemplaren. Zij hebben hierover een brief ontvangen van de gemeente. Het gaat om ongeveer 17.000 containers in totaal.

Nieuw

De oude containers worden opgehaald en omgeruild voor nieuwe grijze bakken: een groente, fruit en tuinafvalbak met groene clip en een PMD+ bak, voor plastic verpakkingsafval (P), metalen (blik) verpakkingsafval (M), drankenkartons (D) en het restafval (+). Deze verschillende soorten afval haalt de gemeente sinds dit jaar gemengd op en laat ze scheiden bij een nieuwe afvalinstallatie. “De nieuwe installatie is beter in staat om zorgvuldig plastic, metaal en drankenkartons van restafval te scheiden”, legt een gemeentewoordvoerder uit. “Aan het einde van het jaar hopen we de resultaten van de nieuwe manier van afval scheiden te krijgen.”

Keukenbakje

De vernieuwing van de containers heeft geen nieuwe manier van betalen voor de inwoners tot gevolg, aldus de gemeente. “Het afval per container wegen we niet. Inwoners blijven een vast bedrag per jaar betalen, de afvalstoffenheffing.

Het doel van de gemeente is dat de inwoners hun afval zo goed mogelijk scheiden, zodat ze zo min mogelijk restafval inleveren. “Om hen te helpen de hoeveelheid PMD+ afval zo klein mogelijk te houden, kunnen inwoners tot maandag 20 april gratis een keukenbakje bestellen voor de groente-, fruit- en etensresten.”

De oude containers worden gerecycled. “De nieuwe bestaan voor 98 procent uit gerecycled materiaal, waarvan het grootste deel huishoudelijk plastic en een deel oude afvalcontainers.”

Meer uit Reimerswaal

Wasschappelse heiploeg slaat eerste paal Oester Staete

YERSEKE - Met een zeewering heistelling heeft de Wasschappelse heiploeg op woensdag 16 oktober de symbolische eerste paal geslagen van het nieuwbouwproject Oester Staete in Yerseke.

19 uur geleden
Auto over de kop in Kruiningen, bestuurster met spoed naar het ziekenhuis

KRUININGEN - Bij de Stationsweg in Kruiningen is maandagavond een vrouw met haar personenauto over de kop gevlogen. De bestuurster is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

1 dag geleden
Grote vogeltentoonstelling in dorpshuis De Vroone

KAPELLE - De vogeltentoonstelling 'Zang en Kleur' komt eraan. Vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober is de jaarlijkse vogelexpo in dorpshuis De Vroone in Kapelle. 

2 dagen geleden
Presentatie over Watersnoodramp in dorpshuis Kaj Munk Hansweert

HANSWEERT - Vrouwengilde Hansweert organiseert woensdagavond (23 oktober) een presentatie over de Watersnoodramp van 1953 in dorpshuis Kaj Munk. Iedereen is welkom.

2 dagen geleden
Mike Weststrate maakt schitterende 'Lezersfoto van de week' van cruiseschip op Westerschelde

KRUININGEN - De 'Lezersfoto van de week' in de Reimerswaalse & Kapelse Bode is deze keer de feestelijke foto van Mike Weststrate geworden. 'Cruiseschip de Amadea, terwijl het kleurrijk verlicht over de Westerschelde bij Kruiningen vaart', zegt Mike over zijn inzending.

3 dagen geleden
Kapelse grenslinde grijpt naast titel 'Boom van het Jaar'

KAPELLE - De grenslinde bij Kapelle is niet verkozen tot Boom van het Jaar 2024. Die eer is voor de ginkgo biloba in de universiteitstuin in Leiden. De Kapelse boom, die Zeeland vertegenwoordigde, is tiende geworden.

4 dagen geleden
Kapelle heeft sluitende begroting, maar ook zorgen over toekomst

KAPELLE - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kapelle legt een sluitende begroting voor 2025 voor aan de gemeenteraad. 'Wel staat de gemeente voor een aantal financiële uitdagingen', laat Kapelle vrijdag weten. 

5 dagen geleden