
150 opvangplekken per veiligheidsregio moeten Ter Apel ontlasten
UTRECHT (ANP) - De 25 veiligheidsregio’s streven ernaar om de komende drie weken per regio 150 opvangplekken voor asielzoekers te realiseren. Daarmee wordt het asielzoekerscentrum in Ter Apel ontlast. Het betreft een kortetermijnoplossing. Over drie weken wordt er in het Veiligheidsberaad gesproken over een structurele oplossing.
Die boodschap had staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) maandagavond na het Veiligheidsberaad, de vergadering van de voorzitters van de Nederlandse veiligheidsregio's. Volgens Van der Burg is er sprake van een crisis in de reguliere opvang, en daarom moet deze ook als zodanig worden benaderd. "Zodat we niet meer dat gesleep met mensen hebben en ervoor zorgen dat er een overloop is voor Ter Apel", aldus de staatssecretaris.
Door het inrichten van de plekken is volgens de bewindsman ook het vervoersprobleem verholpen, waardoor asielzoekers soms niet naar andere opvangplaatsen buiten Ter Apel konden. "Op het moment dat we weten dat in elke regio plekken zijn, dan kan je het vervoer ook voor de aankomende drie weken regelen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is daar verantwoordelijk voor."
Met de 150 crisisopvangplekken per regio worden verspreid door Nederland in theorie 3750 plekken gecreëerd. Volgens de voorzitter van het Veiligheidsberaad, burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, kan dat op verschillende manieren. Daarbij kan worden gedacht aan het beschikbaar stellen van plekken die eerst bedoeld waren voor Oekraïense vluchtelingen.
"Wat het belangrijkste verschil is met de vorige situatie, is dat we wat meer rust in het proces gaan brengen", legt Bruls uit. "Ter Apel was nu dusdanig vol, dat we permanent mensen moesten doorsturen. Met de 150 plaatsen kunnen we wat meer rust in het proces brengen."
Toch is de periode na deze drie weken het belangrijkst. "Er moet een aantal grotere opvanglocaties komen en er moeten drie aanmeldcentra zoals die in Ter Apel bij. Dan ga je echt werken aan structurele oplossingen", betoogt Bruls. "De oplossing ligt uiteindelijk bij de reguliere huisvesting. Dat is niet zo zeer een rol voor de veiligheidsregio, maar die verantwoordelijkheid hebben we als gemeente en Rijksoverheid."
Meer uit Binnenland
HOUTEN (ANP) - Voor het eerst dit jaar is de temperatuur ergens in Nederland boven de 30 graden uitgekomen. In het Limburgse Arcen ging het kwik om 15.30 uur naar 30,5 graden. Daarmee is sprake van de eerste lokale tropische dag, meldt Weeronline.
44 minuten geledenGRONINGEN (ANP) - De hoogste alarmfase voor het risico op een natuurbrand geldt vanaf dit weekeinde ook voor Groningen, Drenthe en Friesland. Tot nu toe was het in de drie noordelijke provincies nog nat genoeg, maar de brandweer constateert dat het steeds droger wordt en dat het bovendien flink waait, waardoor extra alertheid nodig is. De hoogste alarmfase gold al sinds het midden van de week voor de rest van Nederland.
2 uur geledenASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijlating van de voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere sterfgevallen.
3 uur geledenHOOGEVEEN (ANP) - Pomphouders rekenen op grote drukte de laatste dagen van deze maand. Dan zijn de laatste kansen om te tanken tegen de huidige tarieven, voordat op 1 juli de accijns op benzine en diesel weer omhooggaat. Tankstations zorgen volgens Belangenvereniging Tankstations (BETA) dat de brandstofpompen "bom- en bomvol" zitten om de koopjesjagers aan te kunnen.
3 uur geledenHOUTEN (ANP) - De eerste officiële zomerse dag van dit jaar is een feit. De temperatuur in De Bilt steeg om 12.20 uur naar 25,5 graden en daarmee is sprake van een officiële zomerse dag. Deze eeuw gebeurde dat volgens Weeronline niet eerder zo laat in het jaar.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties zijn blij dat EU-landen afspraken hebben gemaakt over het nieuwe asielbeleid, maar vrezen dat veel asielzoekers alsnog onder slechte omstandigheden blijven zitten in vluchtelingenkampen in bijvoorbeeld Griekenland. In het asielbeleid moeten lidstaten verplicht een aantal asielzoekers overnemen of die plicht afkopen. Amnesty International vermoedt dat rijke landen kiezen voor afkopen en asielzoekers aan de Europese grens "in een benarde situatie blijven zitten".
4 uur geledenDEURNE (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO "ontploft" als de top van de organisatie tekent voor een landbouwakkoord, voorspelt voorman Mark van den Oever van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF). Hij denkt dat er dan veel afdelingen van LTO zich gaan afscheiden. Sowieso zullen boeren volgens hem komende zomer acties opzetten als minister Piet Adema (Landbouw) "er iets gaat doordrukken dat ons niet aanstaat".
4 uur geleden