Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

1400 kinderen maken in Goes kennis met de techniek

1400 kinderen maken in Goes kennis met de techniek

GOES - Maar liefst 1400 kinderen uit de Oosterschelderegio en Walcheren maken deze week kennis met techniek.

In het Techniekhuis, bij de Bouw Opleiding Zeeland en Automotions in Goes komen tweedejaars vmbo-leerlingen in aanraking met technische vakgebieden zoals metaal en elektro, motorvoertuigentechniek, logistiek en maritiem en de bouw.

Voor het eerst neemt ook het Groencollege van Scalda deel aan de dagen die voor de vijftiende keer worden georganiseerd.

Vooroordelen

De Beroepenoriëntatie Techniek Zeeland (BTZ) is bedoeld om meer kinderen te laten kiezen voor een technische opleiding en de vooroordelen weg te nemen.

Volgens Dick Schipper van het Huis van de Techniek heeft het effect. “Het neemt toe en in Zeeland doen we het zelfs bovengemiddeld. Alleen bij de meisjes doen we het minder dan in het land, hoewel ook dat percentage stijgt”, zegt hij. Op de arbeidsmarkt is er door de economische groei en zaken als vergrijzing echter nog altijd sprake van een tekort aan vaklui.

Profiel

Tweedejaars vmbo’ers moeten een profiel kiezen. “De banen liggen nog voor het oprapen. Met deze dagen willen we dat jongeren nadenken over hun toekomst en zien wat de techniek omvat. Vorig jaar was er een meisje die zei dat ze een hartstikke leuke dag had gehad, maar toch kapster wilde worden. Dat is ook goed. Als ze maar weten wat het inhoudt.”

Vrienden

Het aantal van 1400 deelnemende kinderen aan de BTZ is een record. De organisatie is in handen van vmbo-dekanenkring Zeeland, Vrienden van Elektrotechniek, Bouw Opleiding Zeeland, Vakopleiding Schilderen, Installatiewerk Zeeland, Procestechniek Zeeland, Scalda en Huis van de Techniek.  

Meer uit Beveland

Kunstenaar Dani Ploeger: 'Mijn werk gaat over de wereld waarin we leven'

VLISSINGEN - Bij de Souburgse fanfare leerde hij dat er meer mogelijk is dan 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Die les heeft Dani Ploeger ter harte genomen. Als kunstenaar zoekt hij de verbinding tussen de plek waar hij opgroeide en de kunstwereld. "Die mensen vinden me een rare, maar ik ben óók nog steeds iemand van het dorp."

15 minuten geleden
Auto belandt in sloot in buitengebied Borssele: Inzittenden naar het ziekenhuis

BORSSELE - In het buitengebied van Borssele is vrijdagavond een personenauto op zijn kop in een vrijwel droge sloot beland. Zeker twee personen raakten gewond.

2 uur geleden
Hele gebied Omnium en Hollandsche Hoeve in Goes voortaan rookvrij

GOES - Binnen mocht al niet meer gerookt worden, maar voortaan is het hele terrein van het Omnium en de Hollandsche Hoeve in Goes een rookvrije zone. 'Hier komen veel kinderen en we willen het goede voorbeeld geven', aldus de partijen in het gebied die hiervoor samenwerken.

19 uur geleden
Goes vernieuwt centrum-zuid, inwoners kunnen meedenken

GOES - De gemeente Goes presenteert een conceptplan voor de toekomst van het gebied centrum-zuid. Voordat de gemeenteraad hierover definitief besluit, kunnen inwoners tot maandag 1 april online meedenken en suggesties geven. Ook is er op maandag 18 maart een inloopavond over de nieuwe visie in buurthuis de Pit in Goes.

23 uur geleden
Ambachtenmarkt in Gasthuis Goes

GOES - Zaterdag 2 maart organiseert het activiteiten bureau van Zorggroep Ter Weel een ambachtenmarkt in het Gasthuis aan de Kievitlaan in Goes.

1 dag geleden
Zaterdag is het open dag bij gemeente Goes

GOES - De gemeente Goes opent haar deuren tijdens een open dag op zaterdag (2 maart) van 13.00 tot 16.00 uur. Op deze dag kunnen inwoners en andere geïnteresseerden een kijkje achter de schermen nemen en meer ontdekken over de activiteiten en diensten van de gemeente.

1 dag geleden
John Taks is de nieuwe bestuursvoorzitter van Adrz

GOES - Per 1 juni wordt John Taks voorzitter raad van bestuur van Adrz in Zeeland. Sinds december 2015 is hij voorzitter raad van bestuur van het Diakonessenhuis Utrecht, Zeist en Doorn. Taks vertrekt met warme en gemengde gevoelens uit Utrecht, maar verheugt zich erg op zijn nieuwe uitdaging.

1 dag geleden