Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

1400 kinderen maken in Goes kennis met de techniek

1400 kinderen maken in Goes kennis met de techniek

GOES - Maar liefst 1400 kinderen uit de Oosterschelderegio en Walcheren maken deze week kennis met techniek.

In het Techniekhuis, bij de Bouw Opleiding Zeeland en Automotions in Goes komen tweedejaars vmbo-leerlingen in aanraking met technische vakgebieden zoals metaal en elektro, motorvoertuigentechniek, logistiek en maritiem en de bouw.

Voor het eerst neemt ook het Groencollege van Scalda deel aan de dagen die voor de vijftiende keer worden georganiseerd.

Vooroordelen

De Beroepenoriëntatie Techniek Zeeland (BTZ) is bedoeld om meer kinderen te laten kiezen voor een technische opleiding en de vooroordelen weg te nemen.

Volgens Dick Schipper van het Huis van de Techniek heeft het effect. “Het neemt toe en in Zeeland doen we het zelfs bovengemiddeld. Alleen bij de meisjes doen we het minder dan in het land, hoewel ook dat percentage stijgt”, zegt hij. Op de arbeidsmarkt is er door de economische groei en zaken als vergrijzing echter nog altijd sprake van een tekort aan vaklui.

Profiel

Tweedejaars vmbo’ers moeten een profiel kiezen. “De banen liggen nog voor het oprapen. Met deze dagen willen we dat jongeren nadenken over hun toekomst en zien wat de techniek omvat. Vorig jaar was er een meisje die zei dat ze een hartstikke leuke dag had gehad, maar toch kapster wilde worden. Dat is ook goed. Als ze maar weten wat het inhoudt.”

Vrienden

Het aantal van 1400 deelnemende kinderen aan de BTZ is een record. De organisatie is in handen van vmbo-dekanenkring Zeeland, Vrienden van Elektrotechniek, Bouw Opleiding Zeeland, Vakopleiding Schilderen, Installatiewerk Zeeland, Procestechniek Zeeland, Scalda en Huis van de Techniek.  

Meer uit Beveland

Binnenkijken bij Ambachtscentrum Goes: Romy en Dennis zijn creatieve duizendpoten

GOES - In het Ambachtscentrum in Goes staat het atelier van illustratoren Romy Sterkman en Dennis Menheere vol met hun handwerk. Romy, die ook styliste en hoedenontwerpster is, verkoopt er ook vintage kleding.

7 uur geleden
Busje op z'n kop in sloot bij Westerscheldetunnelweg

BORSSELE - Langs de Westerscheldetunnelweg (N62) bij Borssele is donderdagmiddag een personenbusje op zijn kop in een ondiepe sloot beland.

11 uur geleden
Haags trio Goldband sluit Bevrijdingsfestival Zeeland af

VLISSINGEN - Het Bevrijdingfestival Zeeland wordt afgesloten door de Haagse formatie Goldband,  bekend van hits als ‘Stiekem’ en ‘Noodgeval’. Het Bevrijdingsfestival Zeeland wordt gehouden op 5 mei op diverse podia in de Vlissingse binnenstad.

11 uur geleden
Zeeland barst uit muzikale voegen op 1 april

MIDDELBURG - Deze week staat ook heel Zeeland in het teken van muziek! Muziekschool Zeeland trekt regionaal de kar van de landelijke Kindermuziekweek met een bomvol programma aan toffe activiteiten en optredens. Zo gaat de rijdende concertzaal Classic Express in Tholen langs basisscholen én wordt de week afgesloten met een open dag van Muziekschool Zeeland op diverse plaatsen op 1 april.

13 uur geleden
Banenmarkt 'Werken in Zeeland' in theater de Mythe in Goes

GOES - Theater de Mythe in Goes is donderdag omgetoverd tot de gratis toegankelijke banenmarkt ‘Werken in Zeeland’. Van 10.00 tot 15.00 uur is dit dé plek om de Zeeuwse arbeidsmarkt te ontdekken en in contact te komen met toonaangevende werkgevers. Een recordaantal van 55 bedrijven presenteert zich hier. 

17 uur geleden
Burgemeester na bezoek bouw kerncentrale Engeland: 'Heeft weg voor Borsele verhelderd'

HEINKENSZAND - Daags na zijn bezoek aan de bouwlocatie van een nieuwe kerncentrale in zuidwest-Engeland zijn nog niet alle indrukken en opgedane informatie bezonken bij burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele. Hij kan wel zeggen terug te kijken op een nuttig bezoek, in voorbereiding op de mogelijke komst van twee nieuwe kerncentrales bij Borssele. Bij het Britse plaatsje Cannington is in 2018 de bouw van een kerncentrale gestart. “Dat zou ons voorland kunnen zijn”, vertelt Dijksterhuis. “Al is de situatie niet één op één te vergelijken, het was goed om daar te zien wat de effecten van de bouw zijn en waarmee we allemaal rekening moeten houden voor ons voorwaardenpakket.”

1 dag geleden
Vrouw rijdt met auto tegen boom en belandt in greppel Kortgene

KORTGENE - Een automobiliste is dinsdagavond met haar voertuig van de Oudedijk bij Kortgene gereden en in een greppel tot stilstand gekomen.

1 dag geleden