Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

1200 mensen ondertekenen aangifte tegen Willem Engel

1200 mensen ondertekenen aangifte tegen Willem Engel

DEN HAAG (ANP) - Een collectieve aangifte tegen Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid, is sinds maandagavond door circa 1200 mensen ondertekend. Volgens de initiatiefnemers van de aangifte maakt Engel zich schuldig aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting en uitingen met een terroristisch oogmerk.

Initiatiefnemer Norbert Dikkeboom omschrijft Engel als "een buitengewoon storende factor in het debat rondom de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen". De afgelopen maanden verzamelde hij tal van uitspraken van Engel, die volgens hem ronduit strafbaar zijn. "Het is in de loop der tijd alleen maar gekker geworden."

Dikkeboom vindt dat Engel ten onrechte de strafrechtelijke dans ontspringt, waar anderen voor vergelijkbare vergrijpen worden aangepakt. De recente rellen in Rotterdam zien de aangevers als direct gevolg van de in hun ogen opruiende oproepen van Engel, "omdat het stelselmatige opruien inmiddels maar een klein vonkje nodig heeft om te leiden tot escalaties".

Angst zaaien

Met zijn uitlatingen jaagt Engel een deel van de bevolking angst aan voor het beleid van de overheid en het vaccinatiebeleid, zegt Dikkeboom, waarmee hij zich schuldig zou maken aan het doen van uitingen met een terroristisch oogmerk. "Engel voedt een klimaat van onveiligheid, waarbij hij de Nederlandse staat afschildert als een dictatuur (regime)", zo staat in de aangifte. Door zijn systematische oproep het beleid van de overheid te negeren en te saboteren en herhaaldelijk te beweren dat bewindslieden strafbaar zijn en veroordeeld dienen te worden, zorgt Engel "voor ontwrichting van de politieke en sociale structuren in Nederland".

Engel verspreidt volgens de aangifte stelselmatige onjuiste medische informatie. Daarmee "zaait hij angst en verdeeldheid" en brengt hij grote schade toen aan de volksgezondheid. De aangifte wegens oplichting is gebaseerd op het veronderstelde misbruik door Engel van donatiegelden.

Collectieve aangifte

Dikkeboom verwacht dat de website aangiftewillemengel.nl ongeveer twee weken in de lucht zal blijven. Daarna zal de aangifte, voorzien van een pakket bijlagen, worden aangeboden aan OM-topman Gerrit van der Burg. Er is gekozen voor een collectieve aangifte, zegt Dikkeboom, om politiebureaus niet te overspoelen met individuele aangiftes. Hij benadrukt dat de persoonsgegevens van ondertekenaars op de site goed zijn beveiligd. De aangifte is getoetst door een strafrechtadvocaat.

Volgens Engel is de aangifte niet gebaseerd op feiten en daarmee vals. Hij heeft de aangifte bestudeerd en er geen strafbare feiten op kunnen ontdekken. "Ik probeer het debat scherp te voeren, maar ga nooit over de lijn."

Meer uit Binnenland

Politie krijgt vier tips over zedendelict 7-jarig meisje Heerenveen

HEERENVEEN (ANP) - De politie heeft vier tips ontvangen over een zedendelict waarbij een 7-jarig meisje begin augustus slachtoffer werd. Het delict vond plaats in het recreatiegebied De Heide in Heerenveen. De tips hebben nog niet geleid tot het aanhouden van een verdachte, meldt de politie vrijdag.

3 uur geleden
Meer dan 1500 mensen willen in geboortehuis Johan Cruijff wonen

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 1500 mensen hebben interesse in de woning in Amsterdam-Oost waar Johan Cruijff is opgegroeid. Volgens een woordvoerder van Ymere zijn er in totaal 1543 reacties binnengekomen op de sociale huurwoning van 62 vierkante meter in Betondorp. "Dat is ruim zeven keer meer dan gebruikelijk voor een huis als dit."

3 uur geleden
Onherstelbare natuurschade dreigt in Twente en Salland

ALMELO (ANP) - In Twente en een deel van Salland in Overijssel dreigt onherstelbare natuurschade te ontstaan door de droogte. Daarom heeft waterschap Vechtstromen vrijdag een sproeiverbod ingesteld voor de kwetsbare natuurgebieden en voor een zone van 200 meter rondom deze gebieden. Het schap kan op de hoge zandgronden geen water aanvoeren vanuit het IJsselmeer, zodat de natuur afhankelijk is van grondwater en regenval.

4 uur geleden
Eerste regionale hittegolf van het jaar een feit

HUPSEL (ANP) - De eerste regionale hittegolf van 2022 is een feit, meldt Weeronline. Om 11.30 uur werd het in Hupsel in de Achterhoek 30,1 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. De laatste regionale hittegolf dateert van half juni 2021, dat was in Limburg en delen van Brabant.

4 uur geleden
Steeds meer noodpompen om water in Nederland te verdelen

TIEL (ANP) - Waterbeheerders plaatsen steeds meer noodpompen langs rivieren en kanalen om te zorgen voor voldoende, liefst stromend water in het achterland. Door de droogte, de lage rivierwaterstanden en de hoge temperaturen vallen steeds meer beken, plassen en sloten droog. De natuur en landbouwers hebben daar ernstig onder te lijden.

4 uur geleden
NS gaat inchecken met betaalpassen testen

UTRECHT (ANP) - Om het reizen voor passagiers makkelijker te maken, gaat NS testen met het contactloos inchecken met een betaalpas. Vanaf vrijdag werft de spoorwegmaatschappij reizigers die het nieuwe systeem willen proberen tijdens de proefperiode, die op 29 augustus begint. Het is de bedoeling dat iedereen op termijn kan inchecken met een pinpas of creditcard, maar ook met een digitale betaalpas op een mobiele telefoon of smartwatch.

7 uur geleden
Veenbrand in Overijssel onder controle

WIERDEN (ANP) - De brand die in de nacht van donderdag op vrijdag uitbrak op een stuk veen tussen het Overijsselse Hoge Hexel en Wierden kreeg de brandweer rond 05.00 uur vrijdagochtend onder controle, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Wel heeft de brandweer nog even nodig om de resterende smeulbrandjes in het veen te blussen.

11 uur geleden