Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

1000 dichters gezocht voor landelijke poëziemarathon door 12 provincies

1000 dichters gezocht voor landelijke poëziemarathon door 12 provincies

MIDDELBURG - In de aanloop naar de 40ste Nacht van de Poëzie zullen duizend dichters gedichten voorlezen in 13 verschillende plaatsen in Nederland en Vlaanderen. De poëziemarathon ‘1000 Dichters’ vindt plaats van 24 september t/m 7 oktober en is onderdeel van het ILFU (International Literature Festival Utrecht). 

De aftrap vindt plaats op 24 september tijdens de Utrechtse Boekenmarkt en wordt verricht door Babs Gons, die tevens op die dag wordt geïnstalleerd als de nieuwe Dichter des Vaderlands. Daarna start samen met Babs, een tournee langs boekhandels in alle Nederlandse provincies en Vlaanderen. Alle optredens zijn bovendien online per livestream te volgen. 

De 1000 Dichters tournee in Middelburg
Op woensdag 4 oktober is de 1000 Dichters tournee in de provincie Zeeland, bij Boekhandel De Drvkkery in Middelburg (van 12:00 - 17:00 uur). Iedereen die zelf gedichten schrijft of een gedicht van een bewonderde dichter wil voorlezen, in een taal naar keuze, kan zich aanmelden via ilfu.com/1000dichters..

Tournee door Nederland en Vlaanderen
De 1000-Dichtersmarathon start en eindigt in Utrecht maar daartussenin trekt de karavaan langs boekhandels door Nederland en Vlaanderen. Van De Groene Waterman in Antwerpen tot Van der Velde in Harlingen en van Boekhandel Dominicanen in Maastricht tot Stumpel in Almere; overal lezen tientallen mensen hun eigen gedichten of die van een ander om ons te ontroeren en amuseren met de kracht en de schoonheid van het mooiste literaire genre dat we tot onze beschikking hebben: de poëzie. Naast de aangemelde dichters zijn er ook optredens van bekende dichters, voorlezers en muzikanten. Deelnemers kunnen zich aanmelden voor een plaats en tijdstip naar keuze om ofwel een gedicht van eigen hand ofwel een favoriet gedicht van een andere dichter voor te lezen, in een taal naar keuze. Deelname en toegang zijn gratis. Zie de volledige tournee hieronder.

Babs Gons Dichter des Vaderlands
Op 24 september geeft Babs Gons in Utrecht het startsein voor de marathon. Later die middag wordt zij in TivoliVredenburg geïnstalleerd als de nieuwe Dichter des Vaderlands en neemt ze het stokje over van Lieke Marsman. Babs Gons gaat ook mee op tournee: ze treedt bij alle boekhandels op en zal haar bundels signeren.

Online livestream
Alle optredens zijn online per livestream te volgen en terug te zien op de pagina ilfu.com/1000dichters. Het vormt een online poëziebloemlezing van duizend voorgedragen gedichten die samen de veelzijdigheid van de Nederlandse poëzie laten horen, in alle talen en dialecten die er in ons land worden gesproken.

Meer uit Middelburg

Lentebraderie bij Yildirim Beyazit Moskee in Middelburg

Van vrijdag 17 tot en met maandag 20 mei organiseert de Yildirim Beyazit Moskee een lentebraderie. Tussen 10.00 uur tot 21.00 uur kunnen bezoekers Turkse gerechten en drankjes proeven en kennis maken met de moskee. 

10 uur geleden
Dennis Roobeek benoemt als nieuwe directeur-bestuurder Christelijke Scholengemeenschap Walcheren

MIDDELBURG - De Raad van Toezicht benoemt met ingang van 1 augustus 2024 Dennis Roobeek als nieuwe directeur-bestuurder van de Christelijke Scholengemeenschap Walcheren (CSW). Hij volgt daarmee Christine Hylkema op. Zij vervult deze rol op dit moment op interim basis.

10 uur geleden
Donderdag 16 mei vogelexcursie Sint Laurense Weihoek

WESTKAPELLE - Het Polderhuis in Westkapelle en de Vogelwerkgroep Walcheren (VWG) slaan de handen ineen en organiseren verschillende vogelexcursies naar het natuurgebied Weihoek (Sint Laurens). Omdat de vogels gewend zijn aan voorbijgangers, laten ze zich van dichtbij bestuderen. Tijdens de wandelexcursie (circa 2,5 - 3 uur) neemt een ervaren gids geïnteresseerden mee naar de Sint Laurense Weihoek, een topgebied voor veel verschillende weidevogels.

11 uur geleden
Team V presenteert vrijdag 17 mei hun eerste publieksprogramma in de Vleeshal

MIDDELBURG - Maart 2024 ging het nieuwe programma van Vleeshal, Team V, van start. Het team bestaat uit een groep diverse en creatieve jongeren met een passie voor hedendaagse kunst. Ze worden gecoacht en begeleidt door het Vleeshal-team en leren over alle aspecten van het werken in een professionele kunstinstelling. Het komende jaar krijgt Team V een unieke kans om een kijkje achter de schermen te nemen tijdens Vleeshal-projecten, terwijl ze publieksprogramma's creëren en in contact komen met kunstenaars, experts en een breed scala aan publiek. Door hen een eigen publieksprogramma te laten organiseren in relatie tot tentoonstelling in de Vleeshal, ontstaat ruimte voor jonge stemmen. 

13 uur geleden
Grote kans op licht wisselvallig lenteweer tijdens de Pinksterdagen

Het is deze dagen heerlijk lenteweer met hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Richting de Pinksterdagen lijkt de temperatuur echter wat in te leveren. Koud wordt het niet. De maxima komen waarschijnlijk uit tussen 16 en 20 graden. De wisselvalligheid neemt deze week flink toe en ook tijdens de Pinksterdagen lijken we het niet geheel droog te houden.

17 uur geleden
Geslaagde plantjesmarkt bij Speelhof Hoogerzael

MIDDELBURG - Speelhof Hoogerzael, de groene oase in de Middelburgse wijk de Griffioen, kleurde zaterdag 11 mei extra groen tijdens de plantjesmarkt.

1 dag geleden
Subsidieregeling hergebruik leegstaande panden geopend

MIDDELBURG/DOMBURG - De subsidieregeling Hergebruik Leegstaande Panden is bedoeld voor hergebruik van leegstaande panden. Dit kunnen beeldbepalende panden zijn of beeldverstorende verpauperde panden. Voor beeldverstorende panden is sloop en herbestemming van de locatie een mogelijkheid. De subsidieregeling Hergebruik Leegstaande Panden (HELP) heeft als doel beeldbepalende of beeldverstorende leegstaande panden opnieuw te gebruiken. Daarmee levert het een bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving.

1 dag geleden