shetlander

Communities

ZeelandNet

shetlander

Welkom op de community shetlander!

291.977 bezoekers 8 leden Log in

Verzorging, voeding en huisvesting


Verzorging

De huid is een belangrijk orgaan met verschillende functies die voor het welzijn van het paard van groot belang zijn. De toestand van de huid en de haren geeft aan of een paard gezond is of niet. Een dor haarkleed wijst op onvoldoende conditie en misschien wel ziekte. Een glanzende vacht wijst op een gezond dier. Voor paarden die veel op stal staan, is het poetsen een belangrijk onderdeel van de huidverzorging. Weidepaarden daarentegen ontlenen een gedeelte van hun bescherming tegen kou en regen aan hun natuurlijke huidoliën. Daarom moet een weidepaard niet al te hard gepoetst worden. Wel mag de aangekoekte modder en mest afgeborsteld en na het rijden het zweet verwijderd worden. De poetsbeurt is tevens een goede gelegenheid om het dier te controleren op wondjes, irritaties en zwellingen. Ook de benen en hoeven verdienen aandacht. Bij nat weer is het verstandig om de lange haren bij de hoef weg te knippen zodat de huid droog blijft, ander kan mok ontstaan. Bij warm weer gaat een beetje vet uitdroging tegen.

Contact: Er zit nog een belangrijk facet aan de dagelijkse poetsbeurt, zeker als u zelf een paard of pony heeft. Er bestaat geen betere manier om een paard of pony te leren kennen. Al snel zult u ontdekken hoe het paard er van top tot teen uitziet, zo kun je ook eerder wondjes ontdekken. Naast de lichamelijke kant maakt u ook een soort van contact met het dier. De meeste paarden vinden een poetsbeurt prettig. Soms gaan ze zelfs zo ver dat ze met wat heen en weer geschuif duidelijk maken welk plekje jeukt. Andere paarden worden rustig als ze geborsteld worden en gaan ze slapen of gapen. Ook is het erg goed voor een stalpaard voor de bloedsomloop van dat paard.

Poetsen: Tijdens de dagelijkse poetsbeurt moet de huid worden schoongemaakt en gemasseerd. Overtollig huidvet, huidschilfers, vuil. Stof en opgedroogd zweet moet worden verwijderd. Gebeurt dit niet, dan kunnen de huidporiën verstopt raken en deze zijn heel belangrijk. De huid regelt namelijk de temperatuur van het paardenlichaam. Via zweetkliertjes wordt vocht uitgescheiden, hetgeen voor afkoeling zorgt. Het is dus belangrijk dat de poriën goed open gehouden worden. In de winter hebben paarden , met wintervacht, meer behoefte aan een poetsbeurt met de harde borstel dan in de zomer. Het beste kan de boetsbeurt na het rijden plaatsvinden als de poriën goed open staan.

Borstels

Als je gaat poetsen heb je natuurlijk borstels nodig hier leg ik er een paar uit, als je je paard op en top eruit moet zien moet je dit stappenplan volgen.:

De poetsbak: Al je borstels bewaar je natuurlijk wel ergens in, die bewaar je in een poetsbak.

foto van de poetsbak

De rosborstel: Een roskam is gemaakt van ijzer, rubber of plastic. Met de roskam haal je het grootste vuil van je paard los samen met de losse haren. Je begint altijd linksboven op zn hals en werkt dan langzaam met ronddraaiende bewegingen naar de staart toe.

Plekken waar de botten vlak onder de huid zitten worden nooit met de roskam geborsteld, zoals hoofd, benen enz.Harde borstel: na het poetsen met de rosborstel ga je aan de gang met de harde borstel, om het vuil en de losse haren weg te halen. Met deze borstel moet je niet te hard op gevoelige plekken zoals hoofd en benen drukken en poetsen.

foto van de rosborstel

Harde borstel: Na de rosborstel gebruik je de harde borstel om het ergste vuil weg te halen en de haren recht te kammen, ook borstel je met de harde borstel ook alvast zijn staart anders trke j er straks met de plastic borstel te veel haren uit.

foto van de harde borstel

Plastic borstel: De borstel heeft allemaal kleine stekeltjes net als jou gewone kam of borstel. Hiermee kan je de manen en staart mee uitkammen, doe dit niet te vaak want dan trek je alle haren mee uit de hals of staart. Andere keren doe je het gewoon met de harde borstel, natuurlijk moet de staart en de manen wel uit de knoop blijven.

foto van de plastic borstel

Zachte borstel: Hiermee borstel je na, waardoor het dier extra gaat glanzen. Werk weer van hoofd naar staart. Hiermee kun je ook het hoofd en de benen mee borstelen, alles eigenlijk!!

Je kunt (meestal te koop bij ruitersportwinkels) ook een geitenharen borstel komen daarvan gaat je paard echt vreselijk erg van glimmen. Je kunt ook schapenwol of een zachte doek gebruiken.

foto van de zachte(/glans) borstel

Hoevenkrabber: hiermee haal je het vuil uit de hoeven, de V-vorm is het vlees daarnaast zitten gleufjes daar moet je het vuil uit ??harken?? en dan met het borsteltje erover heen gaan de rest van de hoef doe je met het borsteltje.

foto van de hoevenkrabber

Staalborstel: te koop bij gamma, praxis enz. (met water gaat het beter)hiermee borstel je het vuil van de hoeven af, je borstelt gewoon erover heen. LET OP! De staal borstel is heel scherp dus pas op dat je niet op de huid van het paard komt of in de hoef gaat met de staalborstel.

Invetten en teren: nadat je hebt gestaal-borsteld ga je de hoeven invetten (ruitersportwinkel, teer ook) dit moet op de buitenkant, dit zorgt voor een beschermlaagje voor je hoeven en drogen de hoeven niet snel uit, doe dit regelmatig. Teer is voor in de hoef tegen uitdroging, let op t?is erg kleverig spul.

foto van vet

Spons: met een vochtige spons haal je nog even het vuil uit de ogen en de neus.

foto van een spons

Schaar: Je moet niet alleen je pony verzorgen maar natuurlijk ook wel eens bijknippen. Zo heb je verscheidene scharen die je kunt gebruiken. Je heb een kromme schaar, een rechte schaar die dan naar beneden gaat, of gewoon een normale kleine schaar (allemaal te koop bij ruitersportwinkels). Zo moet je bij knippen zijn kin, de lange haren knip je dan af, snorharen mag ook maar niet te kort want dan kan een paard niet voelen wat ie eet. Zijn manen en staart moeten natuurlijk ook bij gehouden worden. De sokken van een paard moeten regelmatig geknipt worden, want als ze te lang worden en het wordt nat weer blijft al het water erin zitten en kan er mok ontstaan.

foto van een schaar

Afspuiten: in de zomer kun vinden paarden het fijn als je ze afspuit. Begin altijd met de benen omdat ze eerst nog even moeten wennen aan het koude water. Als het regent ofzo moet je een paard nooit helemaal afspuiten want dan komt hij niet snel meer droog. De benen kun je gewoon altijd afspuiten (behalve in de winter dan) en dan gaan wassen.

Zweetmes: als je een paard helemaal hebt afgespoten, moet je naar die tijd altijd met het zweet mes erover om het ergste water eraf te halen, doe dit alleen op plekken waar veel vet zit, niet op de benen enz. 

foto van een zweetmes

Voeren

In voer beschrijven we een aantal soorten voer en laten wij jullie planten zien die giftig zijn en waar je dus heel goed voor moet oppassen! Let op, als hier iets wordt gezegd over hoeveel een pony ongeveer nodig heeft, Ga je pony dan niet in een keer heel anders voeren, want dan kan hij koliek krijgen!!!!

Hierboven zie je een aantal soorten krachtvoer, die krijgt je paard als hij moet werken, staat je pony alleen maar in de wei, dan heeft hij deze niet nodig. De hoeveelheid die je pony krijgt, hangt af van een aantal dingen; *De grootte van je pony *Het soort werk dat hij moet doen *Hoe een pony op voer reageert(een hele felle pony heeft minder nodig dan een hele langzame pony)  

Hier boven staan een aantal andere soorten voer; Gras, dit is heel goed voor je pony, maar je moet wel uitkijken met te veel vers gras, dit groeit er heel veel in de lente, daarom is het verstandig om in zo'n verse wei, eerst koeien of schapen te laten grazen. Stro, dit is wat je in de stal neerlegt als ondergrond, Je paard mag hier best wat van eten maar te veel kan voor koliek zorgen! Hooi, dit mag je je pony best veel geven, vooral 's avonds, het is gedroogd gras en er zitten niet meer veel mineralen en eiwitten in. Het is een goed buikvulling en het is een goed middel om verveling tegen te gaan. Maar let op, niet ineens heel veel gaan geven, met kleine beetjes!, een paard heeft een kleine maag! Zoutblok, dit is ook heel belanrijk voor je paard, een paard kan door transpiratie wel 60 gram zout per dag verliezen, en dan is zo'n zoutblok toch wel heel belanrijk!

Huisvesting

Er bestaan verschillende manier om paarden en pony's te houden. De meest bekende manier bij de meeste mensen is toch wel de stal. Mensen zijn gewend dat paarden op stal staan en overdag en 's zomers op het land indien dit mogelijk is. Dit beeld is natuurlijk bekend van manege's. Door de vele paarden en pony's die hier gehuisvest moeten worden kost het de minste ruimte om paarden in stallen of stands te zetten. Veel mensen denken dan ook dat dit normaal is. De voor- en nadelen van verschillende soorten 'stalling'

BOX

Veel paarden worden in een box gehouden. De standaarafmeting voor een box is 3 bij 3 meter. Grotere en kleinere boxen bestaan natuurlijk ook, maar dit is de meest voorkomende maat. Voor een paard moet een box ook echt wel minimaal deze afmeting hebben. Anders kan hij zich niet goed bewegen in de box. Voor kleine pony's worden ook wel kleinere boxen gebruikt. Ik ben geen voorstander van boxen. Ze beperken de bewegingsruimte van een paard. Een paard hoort buiten te kunnen lopen en zich te kunnen bewegen. Wanneer een paard in een box staat is het dus noodzakelijk dat hij daar veel uitkomt om beweging te hebben. En veel is niet 2 uurtjes per dag. Ook is het nodig dat de stal veel uitgemest moet worden. Het kost dus veel tijd om een paard in een box te houden. Daarom maar vooral om de beperkte bewegingsruimte vind ik een box niet ideaal om een paard in te houden.

STAND

Een manier waarop een paard nog veel beperkter is in zijn bewegingsruimte is hem stallen in een stand. In de meeste stands staan de paarden met hun hoofden naar de muur. Ze hebben aan twee zijdes een afscheidingswand en naast die wand staat weer het volgende paard. Soms wordt er achter de kont langs een ketting of iets dergelijks gehangen. In een stand kan een paard helemaal niet bewegen. Alleen een klein beetje voor- en achteruit en een beetje naar links en rechts, maar draaien is niet mogelijk. Meestal kunnen de paarden die naast elkaar staan elkaar wel zien. Ik vind dit slechtste manier om een paard te stallen. Het dier kan helemaal niet bewegen. Hierdoor zal hij zich snel vervelen en kan daardoor stalondeugden ontwikkelen. Door het weinige bewegen is het noodzakelijk om het paard heel veel uit de stand te halen om hem toch zijn beweging te laten krijgen. Meestal gebeurd dit veel te weinig en daarom vind ik een stand erg paardonvriendelijk. Op maneges gebruiken ze vaak stands, omdat ze ruimtebesparend zijn. In stands kunnen relatief veel paarden op een kleine ruimte naast elkaar gestalt worden.

STAL MET UITLOOP

In een stal met uitloop heeft een paard veel bewegingsvrijheid. Het paard kan zelf kiezen wanneer hij binnen of buiten staat. Ook is het voor de eigenaar mogelijk om de stal af te sluiten en zo zijn paard alleen binnen of alleen buiten te laten staan. Ik vind een paard in een stal met uitloop houden een goede manier. De uitloop zorgt ervoor dat een paard lekker kan bewegen en deze beweging heeft hij ook nodig. Door de stal heeft het paard beschutting wanneer hij dit hebben wil. Ik vind dat je bij een stal met uitloop de keuze bij het paard moet laten wanneer hij binnen of buiten staat. Dan heeft het paard er het meeste aan. Wat de grootte van de stal en uitloop betreft: hoe groter hoe beter. Dit vind ik gelden voor zowel de stal als de uitloop zelf. De ondergrond van de uitloop bestaat meestal uit zand. Hier moet je wel mee opletten dat een paard bij het eten van de grond niet te veel zand binnenkrijgt, want dit is heel slecht. Dit kan je voorkomen door hem onbeperkt hooi te voeren en dit te voeren in een bak, ruif of hooinet.

WEIDE

Ook in de weide heeft een paard bewegingsvrijheid. Ook voor een weide vind ik gelden hoe groter, hoe beter. Hoe meer ruimte een paard heeft, hoe lekkerder dit voor hem is. Bij een weiland is het van belang goed te letten op de hoeveelheid gras die erop staat. De hoeveelheid wordt in de wintermaanden meestal veel minder en als het weiland niet al te groot is kan het makkelijk in blubber veranderen. Wanneer dit het geval is moet je je paard genoeg hooi bijvoeren om hem genoeg eten te laten hebben. Waar je ook goed op moet letten zijn giftige planten. Wanneer deze in de wei groeien is dit natuurlijk gevaarlijk voor een paard. Controleer dus regelmatig of deze er niet groeien. Ik vind een weide een van de ideale opties om een paard te houden. Een paard kan zo de hele dag eten en bewegen. Hierdoor zal hij zich niet snel vervelen en zich fijn voelen.

WEIDE MET SCHUILSTAL

Een weide met schuilstal vind ik nog iets idealer als alleen een weide. Het voordeel van een schuilstal is dat paarden binnen kunnen gaan staan wanneer zij dit graag willen. Dit kan bijvoorbeeld bij heel slecht weer zijn of wanneer er nergens anders schaduw te vinden is in de zomer.

Kan een paard altijd buiten staan?

Ik vind dat je een paard altijd buiten kan houden. Of het nu winter of zomer is en of het nu regent of droog is. Alle paarden kunnen hiertegen. Ze maken van nature een goede dikke wintervacht aan voor als het koud is en de haren beschermen hen tegen de regen. Daarom kan ieder paard altijd buiten staan. Ik vind ook dat je een paard in principe nooit een deken op hoeft te doen. Een paard heeft een systeem in zich wat ervoor zorgt dat hij het niet koud krijgt en dat hij droog wordt wanneer het heeft geregend.  Veel mensen vinden het zielig als een paard in de regen staat. Ik niet, de vacht van een paard zorgt ervoor dat de huid niet nat wordt. Via de haren stroomt het water als het ware van de vacht af. Hierdoor blijft de huid altijd droog en krijgt het paard het niet koud. Een deken heeft hij dus niet nodig.

Omhoog