Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zzp-organisatie klaagt Staat aan om 'ongelijke' coronasteun

Zzp-organisatie klaagt Staat aan om 'ongelijke' coronasteun

AMSTERDAM (ANP) - Een belangenorganisatie klaagt de Staat aan omdat ze de verschillen tussen coronasteun voor werknemers en zzp'ers oneerlijk vindt. Via een bodemprocedure in Den Haag eist de Werkvereniging, een platform voor zelfstandig werkenden, dat de vergoedingen meer worden gelijkgetrokken.

Mensen met een eigen onderneming zonder personeel worden maximaal tot bijstandsniveau gecompenseerd voor inkomstenverlies door de lockdowns, terwijl werknemers via loonsteun voor bedrijven met personeel er rianter bij zitten. Volgens de Werkvereniging krijgen zij tot drie keer modaal hun inkomen gegarandeerd, oftewel ruim 100.000 euro per jaar, terwijl zzp'ers het moeten doen met 12.000 per jaar voor alleenstaanden of 18.000 euro per gezin.

"De steun is volgens ons pas gelijk als iedereen de noodsteun krijgt die proportioneel is aan wat je verliest", zegt Roos Wouters van de Werkvereniging. Ze vindt dat de opzet van de huidige steunregelingen het verschil in positie op de arbeidsmarkt tussen werkenden met een vast arbeidscontract en zelfstandigen heeft vergroot.

Hardst geraakt

Dat verschil was in Nederland al groot, doordat werknemers een heel zekere positie hebben en flexwerkers juist een heel onzekere. Het Centraal Planbureau (CPB) stelde in juni 2020 al dat juist de flexwerkers het hardst werden geraakt door de coronacrisis.

"Dat ondernemers tot aan bijstandsniveau worden teruggebracht, betekent dat ze soms gedwongen hun huis moeten verkopen of faillissement moeten aanvragen", zegt Wouters.

Het steekt het belangenplatform ook dat de regering wegens de nieuwe lockdown de loonsteun vrijwel onveranderd herintroduceerde, terwijl de zelfstandigenregeling Tozo niet terugkeerde. In plaats daarvan kwam een versoepelde vorm van bijzondere bijstand voor zelfstandigen.

Vermogenstoets

De versoepeling zat hem in het feit dat zzp'ers geen vermogenstoets hoefden te doen om hun inkomen tot bijstandsniveau aangevuld te krijgen. Maar gemeenten, die de steun verlenen, moeten wel nagaan of de ondernemingen levensvatbaar zijn. Daardoor moeten de zzp'ers alsnog allerlei gegevens over de bezittingen opgeven, zegt Wouters. "In sommige gevallen werd zelfs de waarde van de auto opgevraagd."

Sommige zzp'ers haken volgens Wouters af, terwijl ze wel in aanmerking komen voor de financiële hulp. "Gemeenten vragen zoveel gegevens op over het privévermogen, kinderalimentatie en dergelijke. Na de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst vertrouwen ze de overheid eigenlijk niet meer met al deze gegevens."

Meer uit Financieel

Beleggers komende beursweek druk met kwartaalcijfers en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers krijgen het komende week druk met het analyseren van de kwartaalcijfers van veel bedrijven. Van fondsen met een beursnotering in Amsterdam komen onder andere ASML en Just Eat Takeaway met cijfers, evenals enkele zwaargewichten uit de Verenigde Staten. Daarnaast is er aandacht voor de Europese Centrale Bank (ECB), die donderdag een nieuw rentebesluit bekendmaakt.

6 uur geleden
Engie heft Nederlandse laadpalenmaker EVBox op

AMSTERDAM (ANP) - Het Franse energiebedrijf Engie heft het Nederlandse laadpalenbedrijf EVBox grotendeels op, bevestigt het concern na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Engie kocht EVBox in 2017 en heeft de afgelopen maanden gezocht naar kopers, maar besloot uiteindelijk alleen een fabriek voor snelladers in Bordeaux te verkopen. Door de beslissing verdwijnt het overgrote deel van de ongeveer zevenhonderd banen bij EVBox, waarvan veel op het hoofdkantoor in Amsterdam.

8 uur geleden
Bouwend Nederland wil harde afspraak over 100.000 vergunningen

AMSTERDAM (ANP) - Het kabinet moet met het Rijk, gemeenten en provincies "afdwingbare afspraken" maken die ervoor zorgen dat jaarlijks 100.000 bouwvergunningen worden afgegeven, betoogt voorzitter Arno Visser van Bouwend Nederland. Dat zou een goed middel zijn tegen het tekort aan woningen in Nederland, zegt hij in praatprogramma WNL Op Zondag.

11 uur geleden
Duitse sociaaldemocraten gaan campagne in met belastingverlaging

BERLIJN (ANP) - De Duitse sociaaldemocraten gaan de aanstaande verkiezingscampagne in met de belofte de belastingen voor de meeste Duitsers te verlagen. De SPD van bondskanselier Olaf Scholz mikt er tegelijkertijd op om voor de 1 procent met de hoogste inkomens de belastingen te verhogen, meldt persbureau dpa op basis van een conceptresolutie die de partijtop zondag aanneemt.

12 uur geleden
China: nog grote verschillen bij gesprekken met EU over heffingen

BRUSSEL (ANP/AFP) - Er zijn nog grote verschillen tussen China en de Europese Unie bij de gesprekken over een compromis voor de hoge Europese importheffingen op Chinese elektrische auto's. Dat meldde het Chinese ministerie van Handel na afloop van gesprekken tussen de partijen in Brussel.

1 dag geleden
Hoger bod Frasers op handtassenmerk Mulberry na eerdere afwijzing

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse winkel- en sportconcern Frasers Group heeft zijn overnamebod op het bekende handtassenmerk Mulberry verhoogd, nadat een eerder bod onlangs werd afgewezen.

1 dag geleden
Fitch waarschuwt voor verlaging Franse kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt Frankrijk voor een verlaging van zijn kredietwaardigheid door zorgen bij het bureau over het hoge begrotingstekort. Het vooruitzicht voor de Franse kredietbeoordeling gaat nu van stabiel naar negatief, wat betekent dat er een verlaging van de Franse kredietstatus kan komen. Die status bij Fitch is nu nog AA-.

1 dag geleden