Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwolse terrassen open, maar niet voor publiek

Zwolse terrassen open, maar niet voor publiek

ZWOLLE (ANP) - Horecaondernemers in Zwolle hebben zaterdag de terrassen voor hun cafés en restaurants uitgestald. Ook zondag worden de terrassen opgezet, maar gasten zijn niet welkom. Mensen wordt gevraagd wel iets af te halen, maar dit naast de met linten afgezette terrassen te nuttigen.

Met de ludieke actie vragen de circa vijftig ondernemers aandacht voor het in hun ogen zwalkende coronabeleid. De initiatiefnemers zijn van mening dat zij met inachtneming van de 1,5-metermaatregelen veilig open kunnen. Daarbij ontbreekt het bij de noodsteun ook aan perspectief, zo klinkt het.

Volgens de ondernemers is het "niet normaal" dat een sector zo lang moet "zwemmen", terwijl er geen zicht is op een oplossing. De noodsteun die wordt verkregen via loonondersteuning en via de tegemoetkoming vaste lasten is volgens de ondernemers niet genoeg om de kosten te dekken. Van elke euro aan salaris die moet worden uitbetaald, wordt 0,70 euro vergoed. "Wij moeten zo'n 30 procent bijleggen", zo klinkt het.

Goed verlopen

Ongeveer vijftig horecaonderneming in Zwolse deden zaterdag mee aan de ludieke actie. Volgens Jelle van der Weerd, eigenaar van restaurant Ingeburgerd, is de actie goed verlopen. "Het was hartstikke druk en mensen hadden er wel sympathie voor", zegt hij.

Verschillende afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) riepen hun leden eerder op om op 2 maart de terrassen tegen de regels in weer open te gooien. In Zwolle lijken de ondernemers nog niet bereid om burgerlijk ongehoorzaam te zijn. Ook omdat daarmee de lokale overheid met problemen wordt opgezadeld. Die zou in Zwolle juist zijn best doen om ondernemers bij te staan, zo wordt aangegeven.

Toch ziet Van der Weerd het opzetten van de terrassen wel als laatste waarschuwing. "We wachten de nieuwe persconferentie van 8 maart af, maar de volgende keer gaan we wel een stapje verder", aldus de uitbater.

Meer uit Binnenland

Ede neemt gloednieuw NS-station in gebruik

EDE (ANP) - Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

1 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje voorbij, code geel in noorden

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00.30 uur ingetrokken. In de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Waddengebied geldt nog wel code geel.

3 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje grotendeels voorbij

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis voor een groot deel van het land ingetrokken. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en het Waddengebied is die nog van kracht.

4 uur geleden
Mensen met Nederlandse herkomst hebben vaak weinig divers netwerk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een Nederlandse achtergrond mengen nauwelijks met mensen met buitenlandse wortels. Zij hebben in hun netwerk relatief weinig buren, collega's, familie, huisgenoten of klasgenoten met een andere herkomst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de scheiding nog sterker onder rijkere mensen die in Nederland zijn geboren en Nederlandse ouders hebben.

4 uur geleden
CBS: helft jonge slachtoffers steekincidenten bekend bij politie

DEN HAAG (ANP) - In 2021 zijn 275 mensen in het ziekenhuis beland na een steekincident. Van hen was ongeveer een vijfde jonger dan 20 jaar. Meer dan de helft van die neergestoken jongeren was bekend bij de politie als verdachte van een misdrijf. De meeste incidenten gebeurden op straat. Dat meldt het CBS.

4 uur geleden
Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag. De eerste man wordt verdacht van openlijke geweldpleging en opruiing. De ander wordt verdacht van opruiing tot geweldpleging.

10 uur geleden
Ook in Limburg code oranje, waarschuwing voor hele land

DE BILT (ANP) - Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

10 uur geleden